Læsetid: 3 min.

Hospital meldte patienter til politiet

Frederiksberg Hospital har brudt fortrolighedsforholdet til indlagte illegale indvandrerkvinder. Lektor i sundhedsret er forfærdet, og ekspert i strafferet kalder det uetisk og anstødeligt
23. december 2002

Illegale indvandrere kan ikke søge lægehjælp i Danmark uden at risikere, at lægen melder dem til politiet. Det viser en sag fra Frederiksberg Hospital, hvor det ellers urokkelige fortrolighedsforhold mellem læge og patient er blevet brudt.
I den konkrete sag havde tre udenlandske kvinder på skift henvendt sig med det samme sygesikringsbevis for at få foretaget en abort. Efter den tredje henvendelse anmeldte centerchef overlæge Torben Pedersen fra Frederiksberg Hospital i samråd med embedslægen, kvinderne til politiet. Det fremgår af et brev sendt fra Frederiksberg Hospital til Sundhedsstyrelsen i august i år.
Næstformand i Etisk Råd og lektor i sundhedsret Mette Hartlev er rystet over anmeldelserne.
»Det overrasker mig, at en overlæge vil medvirke til at melde patienter til politiet. Læger er normalt uhyre opmærksomme på patienters retsstilling og på fortrolighedsforholdet mellem behandler og patient. Det er reglen, at der skal meget store samfundsmæssige interesser på spil eller være begået meget grove kriminelle handlinger før en læge bør bryde dette forhold,« siger Hartlev.
Lektor i strafferet Jørn Vestergaard er enig: »Det er chokerende, at hospitalet har anmeldt kvinderne. Det minder jo om en praksis, der foregår i regimer vi aldrig ville sammenligne os med. Når hospitalet anmelder kvinderne for CPR-fusk ved de udmærket, at de i virkeligheden anmelder kvinderne for at opholde sig illegalt. Det er simpelthen usympatisk,« siger han.

Ingen pligt
Loven om patienters retsstilling er klar.
»Lægen har mulighed for at anmelde patienten, når kriminaliteten foregår inden for sygehusets fire vægge. Men han har ikke pligt til at gøre det,« siger Dorthe Knudsen, jurist i Sundhedsministeriet.
Hun forklarer, at loven ikke skelner mellem voldelige overgreb på medpatienter, tyveri eller lånte sygesikringsbeviser. Der findes heller ingen bagatelgrænse for hvilke overtrædelser, der må anmeldes.
Strafferetsekspert Jørn Vestergaard afviser ikke denne udlægning af loven, men fastholder, at det ikke drejer som om den finere jura.
»Formelt set har lægen ret til at anmelde kvinderne, men det er i strid med lovens ånd, dybt uetisk og anstødeligt, at de ikke bruger deres sunde fornuft,« siger Jørn Vestergård.
Centerchef på Frederiksberg Hospital Torben Pedersen synes heller ikke, at det var en nem beslutning at anmelde kvinderne.
»Vi var i syv sind, og vi havde sandsynligvis ikke valgt at anmelde patienterne til politiet hvis ikke embedslægen havde opfordret os,« siger han.
Embedslæge Sheel Thomsen forklarer, at det er normal procedure, at anbefale politianmeldelse, hvis der er mistanke om lovovertrædelser, men at det i sidste ende er hospitalets beslutningen om politiet skal kontaktes. Hospitalsledelsen holder da også fast i, at det var en rigtig beslutning at inddrage politiet.
»Vi kunne have accepteret misbruget, hvis det var sket i et enkelt tilfælde, men vi vil ikke snydes af et organiseret netværk,« siger Torben Pedersen.
Klinikchef Henning Djursing supplerer: »Hvis denne praksis udbredes, forsvinder troværdigheden til det gule sygesikringsbevis. Det kan i sidste ende betyde, at vi må tage prøver, hver gang en patient henvender sig på hospitalet for at sikre, at patienten er den han eller hun udgiver sig for.«

Sagen henlagt
I sidste ende vil det være op til Patientklagenævnet at afgøre om anmeldelsen af de tre kvinder var i orden. Nævnet kan dog kun tage stilling på baggrund af en direkte patientklage fra en af de anmeldte kvinder. Men eftersom disse opholder sig illegalt i Danmark er det nok mere end tvivlsomt om en sådan klage finder vej til nævnet.
Frederiksberg Politi har efterforsket anmeldelsen, men har valgt at henlægge sagen.
»Det har ikke været muligt, at finde de kvinder, der har misbrugt det gule sygesikringskort, så uden flere oplysninger kan vi ikke komme videre,« siger politidirektør Anne Mette Møller.

*Sandy French og Troels Pedersen er freelancejournalister

*Dette er den første artikel i en serie om illegale indvandreres dårlige retssilling i sundhedssystemet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her