Læsetid: 2 min.

Hvilken scifi-klassiker?

31. december 2002

Filmquiz
Velkommen til Informations filmquiz. Hver afdeling af quizzen tager udgangspunkt i et billede fra en film, og første opgave er at gætte, hvilken film, der er tale om. De følgende to spørgsmål kan give en ledetråd om filmen bag billedet, og når man først har fundet tråden, bliver de tre spørgsmål lettere at besvare.
Alle spørgsmålene har med genindspilninger at gøre.

Den lette
1. Hvilken film er det?

2. Hvem har sammen med instruktøren skrevet manuskriptet til filmen?

3. Hvilken scifi-klassiker har vedkommende lige genindspillet?

Den svære
1. Hvilken film er det?

2. Hvilken skuespiller, der fortrød at have angivet kommunister i Hollywood, spillede hovedrollen i den første version af denne historie.

3. Hvilken skuespiller i den oprindelige version har replikken: »Forbrydelse er bare en problematisk form for menneskelig stræben.«

Svar fra mandag

Den lette
Svar 1. Filmen er Nora Ephrons godmodige komedie ’You’ve Got Mail’ (1999), der har Tom Hanks og Meg Ryan i hovedrollerne. De medvirkede begge i Ephrons ’Søvnløs i Seattle’ (1993) og Meg Ryan i ’Da Harry mødte Sally’ (1989), instrueret af Rob Reiner og med manuskript af Ephron. Man kan vist godt sige, at hun har specialiseret sig i modne menneskers ikke altid lige velfungerende kærlighedsliv.

Svar 2. Forlægget for Ephrons film er ’The Shop Around the Corner’ (1940) instrueret med vanlig let og kyndig hånd af Ernst Lubitsch – manden, der med sine komedier skabte begrebet the ’Lubitsch-touch’.

Svar 3. Lubitschs original blev i 1949 indspillet i en musicalversion med titlen ’In the Good Old Summertime’. Den film har Judy Garland i hovedrollen og er instrueret af Robert Z. Leonard.

Den svære
Svar 1. Billedet er fra Adrian Lynes filmatisering af Vladimir Nabokovs ’Lolita’. Jeremy Irons og Dominique Swain spiller hovedrollerne i den omstridte film fra 1997.

Svar 2. Peter Sellers, som spiller den mangehovedede skurk
Clare Quilty i Stanley Kubricks 1962-version af Nabokovs roman med James Mason som Humbert.
Sellers brillerer især, når han uset skaffer sig adgang til Humberts hjem og – som Dr. Zemph med tyk tysk accent – belærer ham om, hvad ’Vee Americans’ mener om børneopdragelse, med tryk på »dance, dramatics and dating.«

Svar 3. Skak. Som ung New Yorker tjente Stanley Kubrick
ekstraskillinger som skak-haj i Central Park. Og Vladimir Nabokov har ikke blot skrevet skakromanen Forsvaret, men også udgivet bogen ’Poems and Problems’, der delvis består af skakopgaver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her