Læsetid: 2 min.

Ingen sikring ved ulykker

Kommer en aktiveret til skade under f.eks. jobtræning, dækker arbejdsskadeforsikringen ikke
21. december 2002

Hvis en palle tipper, en kasse vælter eller foden glider og ulykken er ude, dækker arbejdsskadesikringen – bare ikke, hvis man er arbejdsløs og i aktivering.
Det viser en afgørelse fra Den Sociale Ankestyrelse og Arbejdsskadestyrelsen, som har sagt nej til at yde erstatning til en kvinde, der kom til skade på en arbejdsplads, hvor hun var i aktivering. Hun var nemlig kursist og ikke ansat og udførte ikke »egentligt arbejde«, hedder det i begrundelsen.
Det betyder, at en ledig selv må tegne ulykkesforsikring for at være sikret mod ulykker, der sker under aktivering - eller også afslå at komme i aktivering. Men det kan koste kontanthjælpen, fremgik det af en dom i Østre Landsret i går. Her fik Køge Kommune medhold i, at det var i orden at tilbageholde kontanthjælpen, hvis en ledig nægter at tage imod aktiveringstilbud.
Den manglende dækning af de aktiverede synes ekstra paradoksal, eftersom både AMU-kursister, værnepligtige og fangerne i de danske fængsler via specielle regler er omfattet af arbejdsskadesikringen.
Mens formanden for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, Jens Vibjerg (V) ikke vil udtale sig, før han har set nærmere på den konkrete sag, mener partier på begge sider af regeringen, at reglerne skal ændres:
»Det lyder helt tosset, for hvad gør den aktiverede, der uforskyldt kommer til skade? De er jo meget dårligt stillet. Og det kan så føre til erstatningssager mod den virksomheden, for hvis de ikke kan få arbejdsskadeerstatning, hvor skal de så få erstatning fra? Og det kan lige så godt gå ud over et lille firma som en statslig eller kommunal virksomhed,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).
Han tror også, det kan øge modviljen mod aktivering: »Den enkelte vil måske lige tænke en ekstra gang: ’Hvad er det jeg går ind til her’,« siger han.
Og også Tove Videbæk, social- og arbejdsmarkedsordfører for Kristeligt Folkeparti, vil have ændret på reglerne: »Det er absolut et område, der skal med. Det er uacceptabelt,« siger hun.
De vil begge inddrage spørgsmålet i de igangværende forhandlinger om en arbejdsskadereform, når parterne mødes efter nytår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her