Læsetid: 1 min.

Til kamp mod kammerateriet

Justitsminister Lene Espersen bør sættes ind mod de danskere forfattere - eller måske lige frem hæren...
28. december 2002

Litteraturstøtten
Det er kommet kulturministeren for øre, at der er nogen, der kender nogen, når der gives støtte til litteraturen i Danmark.
»Mistanke om kammerateri og inhabilitet,« hed det i en artikel i Berlingske Tidende, der i går banede sig vej som topnyhed i tv. Minister Brian Mikkelsen vil nu undersøge dette uvæsen og i givet fald komme det til livs.
Men hvem kan have lækket denne ellers velbevarede hemmelighed til ministeren? Der findes mindst én betjent i regeringen – og mindst én
Louise Frevert, hun, som for nylig muttersalene opklarede, at den er helt gal i filmbranchen.
Altså: Til kamp mod kammerateriet – en naturlig forlængelse af kampen mod smagsdommeriet, ekspertvældet og andet djævelskab. Justitsminister Lene Espersen bør sættes ind – eller hæren...

Mindst ringe
Brian Mikkelsen vil imidlertid snart løbe ind i dette problem: At det let kan blive værre. For faktisk var de vise mødre og fædre fuldt ud opmærksomme på problemet, da de i sin tid vedtog såvel filmloven som loven om Statens Kunstfond. Netop derfor indførte man åremålsbegrænsning for funktionsperioden for de mennesker, der skal tildele kunstnerne støtte.
Hurtig udskiftning – som den mindst ringe løsning i en erkendelse af, at personlige bekendtskaber er uundgåelige i et lille land som Danmark.
Fingeren på pulsen
Dilemmaet er: Tager man habile folk ’udefra’, altså langt fra kredsene, vil man risikere, at de ikke har fingeren på pulsen, om man så må sige. Eller blot favoriserer egne yndlinge, og er det bedre?
Mikkelsen skal være velkommen til at forbedre systemet, hvis han kan.
Men så ryger nok Morten Grunwald-typen, altså folk, som på den ene side har et kendskab til området – og på den anden side netop derfor kender gud og hvermand inden for området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her