Læsetid: 3 min.

Kansleren har ordet

Øget gældsætning og højere skatter er den tyske regerings svar på landets økonomiske krise. Stemningen er i bund, og nu skal Gerhard Schröder med én tale vende folkestemningen
4. december 2002

BERLIN - I dag stiger den tyske kansler på Forbundsdagens talerstol for at holde sit livs måske vigtigste tale. Efter ugers rådvildt regeringsarbejde, intern strid, løs socialdemokratisk snak om skatteforhøjelser og oppositionens beskyldninger om valgfusk skal Gerhard Schröder (SPD) vise, at han ikke alene vil regere landet – men også kan regere.
Hvordan han med én tale vil genetablere befolkningens tillid til regeringen er uvist. Frankfurter Allgemeine kunne søndag fortælle, at Schröder forud for dagens tale har konsulteret to store, gamle socialdemokrater, tidl. minister Erhard Eppler og tidl. partiformand Hans-Jochen Vogel, samt parti-teoretikeren Oskar Negt for at få hjælp til den indholdsmæssige overbygning.
I følge avisen har de tre frarådet, at Schröder holder en egentlig ’blod, sved og tårer’-tale. I stedet ventes kansleren at koncentrere sig om budskabet ’bevaring versus ødelæggelse af socialstaten’ – og den retfærdige fordeling af byrderne.

Valgbedrag
Baggrunden for talen er særdeles alvorlig. Siden valget den 22. september har den genvalgte socialdemokratisk-grønne regering måttet erkende, at landets økonomi ikke lever op til forventningerne. Under finanslovsdebatten i Forbundsdagen i går måtte finansminister Hans Eichel (SPD) derfor fremlægge en tilføjelse til årets finanslov for at få økonomien til at hænge sammen. Statens manglende indtægter skal kompenseres ved hjælp af et lån på omregnet 100 milliarder kr.
For den borgerlige opposition er finanslovstilføjelsen et bevis for, at regeringen under valgkampen holdt oplysninger om landets elendige forfatning tilbage for ikke at skræmme vælgerne.
Mandag besluttede CDU-CSU, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission for at belyse Hans Eichels rolle i ’valgbedraget’.
»At De med Deres embedes autoritet har ført den tyske offentlighed bag lyset, og at De endnu i dag hævder ikke at have vidst noget – det skal en parlamentarisk undersøgelse klarlægge,« sagde CDU’s ordfører Friedrich Merz i Forbundsdagen.
»Det finder jeg mig ikke i. Jeg skyder tilbage – det kan De være sikker på,« svarede Eichel.

Skatteskruen
Det ekstra lån er ikke uden ulemper for staten, for nu drives den tyske gældsætning op på 3,8 procent af bruttonationalproduktet og er dermed et klart brud på ØMU’ens stabilitetspagt, der sætter grænsen ved tre procent.
Den ansvarlige EU-kommissær, Pedro Solbes, har allerede indledt skridt til den milliard-bod, Tyskland i følge reglerne skal betale som straf for den høje gældsætning. Finansministerens eneste mulighed for at undgå boden er at leve op til reglerne i 2003.
Om det kan lade sig gøre er tvivlsomt, for også næste finansår ser sort ud. Ingen økonomiske eksperter ser en bedring af konjunkturerne – og for at få enderne til at nå sammen har socialdemokraterne i de seneste uger afholdt offentlig braimstorm om nye skatter til finansiering af statens udgifter. Især syntes der at være stemning for at genindføre formueskatten.
På forhånd havde regeringen drejet på både skatte- og afgiftsskruer ved bl.a. at hæve pensionsbidraget, hæve afgiften på el og naturgas, firmabiler og landmænds såsæd.
Initiativer, der ganske vist giver penge i kassen, men samtidig betyder et indhug i befolkningens forbrugsmuligheder, det forbrug, som netop skulle få hjulene i gang.

Amokløber
Søndag nåede skattespekulationerne deres højdepunkt, da SPD’s gruppeformand Franz Müntefering forkyndte, at borgerne skulle bruge »mindre på privat forbrug – og give til det offentlige, så staten, delstaterne og kommunerne kan løse deres opgaver«.
Udtalelsen lod sig tolke som annonceringen af en momsforhøjelse og udløste klageråb fra detailhandlen, der efter euro-indførelsen og lavkonjunktur har oplevet det dårligste salg i 20 år. Oppositionen kaldte Müntefering for både ’amokløber’ og ’vanvittig’.
Først dagen efter bekvemmede Müntefering sig til at sige, at han udelukkende havde talt om en formueskat. Men da havde kansleren for længst fået nok. Under et pressemøde mandag i Berlin slog Schröder fast, at der ikke kommer flere nye skatter på tale. Han satte sin gruppeformand på plads og kritiserede ’kakofonien’ i regeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu