Læsetid: 0 min.

Kansleren truede med at gå

Kiv og strid over hele linjen. Gerhard Schröder har stadig ikke styr på sine socialdemokrater, og bøvl med De Grønne har han også
11. december 2002

BERLIN – Nerverne hænger efterhånden i laser hos de tyske socialdemokrater. Under et møde i partiledelsen mandag eftermiddag kom kansler Gerhard Schröder angiveligt op at skændes med SPD’s gruppeformand i Forbundsdagen, Franz Münteferig, og truede så indirekte med at gå af:
»Den, der mener, at (han) kan gøre det bedre, skal gøre det,« skulle Schröder have sagt.
Om opfordringen skal tolkes som ironi, vredesudbrud eller som en reel trussel, var mødedeltagerne ikke helt enige om, da de efterfølgende rapporterede til de ventende journalister.
SPD’s organisatoriske leder, Olaf Scholz, benægter referaterne helt.
»Kansleren truede ikke med at træde tilbage, beretningerne om en strid med Franz Müntefering er også frit opfundne,« sagde Scholz og kaldte avisreferaterne for »intrigant nyhedsformidling«.
Økonomiminister Wolfgang Clement bekræftede derimod kanslercitatet.
»Det var et spørgsmål i indirekte form,« sagde Clement på et pressemøde. Han udlægger Schröders ord som en opfordring til sammenhold – »og det blev glimrende opfattet,« vurderede Clement.
I centrum for opgøret hos SPD står forslaget om at indføre formueskat. Ministerpræsidenterne i de socialdemokratisk ledede delstater har foreslået skatten for at skaffe flere penge til uddannelsessystemet, og kort efter valget i september signalerede Schröder, at han fandt ideen god.
Formueskat illustrerer social retfærdighed og rammer kun folk, der absolut godt kan bære den ekstra byrde.
I mellemtiden har kansleren skiftet mening og afviser nu skatten, der ikke alene vil ramme velhavere med penge i banken, men også mindre erhvervsdrivende, der har pengene bundet i virksomheden. Derfor er der frygt for, at formueskatten ikke alene betyder faldende forbrug og øget kapitalflugt, men også stigende ledighed.
Men selv om Schröder onsdag i sidste uge slog i bordet og krævede en ende på »kakofonien« i partiet, lyder kravene om formueskat fortsat. Så sent som i går ytrede ministerpræsident Sigmar Gabriel (SPD, Niedersachsen) sig positivt om skatten.
Netop Sigmar Gabriel er nervøs i denne tid. Han har ikke tålmodighed til at vente på succesrigt regeringsarbejde i Berlin, for den 2. februar går Niedersachsen til valg, og SPD er i meningsmålingerne blevet overhalet af de konservative (CDU).

Grøn mislyd
Netop nervøsiteten er baggrunden for balladen i SPD. Økonomien er elendig og det politiske spillerum minimalt. Schröder har endnu ikke kunnet anvise en vej ud af miseren, og nu kæmper alle for deres egen sag.
I meningsmålingerne er partiet dykket fra valgets 38 procent til 28. I stedet vandrer vælgerne over til de konservative (CDU-CSU) og til regeringspartneren De Grønne, der i disse dage står højt i vælgernes gunst med 10 procent eller mere.
Men trods medgangen er også De Grønne mærkede, fordi partiets egne formænd har ført partiet ind i en ledelseskrise.
Forud for valget i september fik de to partiformænd, Claudia Roth og Fritz Kuhn, politiske ambitioner og lod sig opstille til Forbundsdagen, selv om partiets vedtægter ikke tillader grønne ledere at påtage sig et folkevalgt mandat.
Under et landsmøde i weekenden lykkedes det ikke at overbevise det blokerende mindretal om, at reglen skulle ophæves, og i hast måtte man fremskaffe to nye formænd, Angelika Beer og Reinhard Bütikofer.
Allerede på den første arbejdsdag mandag udløste de en mindre rystelse i regeringen ved at erklære, at De Grønne i tilfælde af en Irak-krig ikke vil tillade USA at benytte baser i Tyskland samt landets luftrum. Senere fik de to forklaret, at forbuddet kun gjaldt i tilfælde af amerikansk enegang – men udmeldingen ærgrer fortsat, fordi den strider mod de løfter, Schröder har givet USA.
Vigtigste opgave for de nye formænd bliver nu at holde De Grønne i ro og undgå at tirre Schröder yderligere. Partiet må nemlig frygte for sin fremtid i regeringen. Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung spekuleres der på Forbundsdagens gange over en stor koalition mellem SPD ogCDU-CSU. Skulle den blive en realitet, er der ikke længere brug for De Grønne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu