Læsetid: 2 min.

Kaos om de tyske dåser

Bryggerier og handlende har afvist at indrette et retursystem for øldåser. Handlen med den eftertragtede dåse er truet
19. december 2002

BERLIN – Karavanen af danske trailer-ejere, der kører over grænsen til Tyskland for at hente dåseøl, risikerer at gå i stå den 1. januar 2003.
Selv om det tyske miljøministerium for et halvt år siden meddelte, at der fra nytår skulle lægges pant på dåser og engangsflasker, som sælges i landet, har producenter og detailhandel hverken kunnet eller villet enes om at indføre et fælles, landsdækkende pantsystem. Resultatet bliver efter alt at dømme et utal af lokale pantordninger – og at en lang række forretninger simpelthen stopper for salget.
Dagligvarekæden Edeka anbefaler sine forretninger at indstille salget af dåser og engangsflasker, mens den største tyske kæde Aldi vil gå endnu mere radikalt til værks: Aldi-butikkerne i det nordlige Tyskland overvejer at droppe øl i varesortimentet, mens Aldi Syd angiveligt ikke længere gider beskæftige sig med den omkostningskrævende flaske- og dåsemodtagelse og vil fjerne alle drikkevarer i pantpålagt emballage fra hylderne.
Butikkernes afvisning af panten har gjort indtryk hos producenterne. Coca-Cola forventer nedgang i omsætningen i januar og har derfor indført nedsat arbejdstid i nogle af sine tappehaller.
Til det sidste forsøger detailhandel og producenter at få omstødt – eller i det mindste udskudt – panten.
I forrige uge var branchens taktik, at presse landets miljøminister til at afvente en dom ved Forvaltningsretten i Leipzig. Dommen, der forventes i foråret, skal vise, om panten overhovedet er lovlig.
Men miljøminister Jürgen Trittin (De Grønne) står stejlt på startdatoen, og nu forsøger branchen via en hastesag ved Forfatningsdomstolen i Karlsruhe at få hjælp.

Pantordning til efteråret
Branchen mener, at den først kan have en landsdækkende pantordning klar til efteråret. Ministeren mener, at branchen har haft tid nok til at forberede sig – og skulle panten betyde, at dåserne forsvinder, vil det sikkert ikke smerte den grønne minister.
»Den købmand, der vil undgå kaos, kan sælge genbrugsflasker. Så er han ude over besværet med at forlange pant for dåser og levere dem tilbage,« lyder det ufølsomt fra Martin Waldhausen, der er talsmand for miljøministeriet i Berlin.
Ignorere panten kan detailhandlerne ikke. Sælger de dåser uden at opkræve pant efter den 1. januar, vanker der bøder på op til 375.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her