Læsetid: 3 min.

Kenyansk kryds ved frygt for valgsnyd

Tre kenyanere blev fanget og af rasende lokale anklaget for at købe valgkort i et slumkvarter under valget i Kenya i går
28. december 2002

KIBERA, KENYA – »Hey! Er du journalist? Kom. Vi har fanget tre personer, der købte valgkort,« siger en smilende kenyaner i slidte cowboybukser og gul t-shirt, da jeg er på vej ud fra et valgsted i Kibera, et af Afrikas største slumkvarterer.
I går gik omkring 10 millioner kenyanere til stemmeurnerne for at vælge landets næste præsident og parlamentsmedlemmer. Op til valget har der været stor frygt for at regeringen ville forsøge at snyde sig til sejr. En af måderne er at købe valgkort fra folk, der sandsynligvis vil stemme for oppositionen.
Jeg bliver hastigt ført dybt ind i slumkvarteret, og får forklaret, at de tre personer blev opdaget. mens de stod og købte folks vælgerkort i det overvejende oppositionsvenlige kvarter. Ti minutters hastig gang senere igennem de snørklede og beskidte gader støder vi ind i en stor gruppe mennesker, der råber ind mod et lille lerhus. Herinde står 12 politimænd og kigger ængsteligt ud på mængden, der næsten formår at forhindre lyset i at trænge gennem den åbne dør. På bænken nede i hjørnet sidder to kvinder og en mand og stirrer bange ud på folk, der råber: »Brænd dem, brænd dem«.
I det andet hjørne, fjernest væk fra larmen forsøger lederen af den lille politistyrke at kalde efter forstærkning over walkietalkien.
»De vil ikke lade fangerne gå, før Raila (den lokale oppositionskandidat, red.) kommer og ser dem. Hvor mange mand kan I sende,« forhører lederen sig.
Svaret lader til at tilfredsstille ham, og han beder sine folk om at vente.
Den ene af kvinderne fortæller, hvordan folk har slået hende og røvet hende for sine penge og mobiltelefon. Hun når ikke langt inden manden må tage over, fordi hun begynder at hulke.
»Vi er her bare for at besøge hende,« siger han roligt, og nikker mod den grædende kvinde.
Han holder et tørklæde stramt om sit venstre håndled for at stoppe blodet fra et sår, han fik da folk gik amok.
Mandens ledsager, en kvinde i trediverne, hiver fat i mig og fortæller, at folk pludselig stimlede om dem og spurgte de to, der ikke er fra området, hvad de lavede her.
»Vi fortalte dem, at vi ville besøge en ven, men det troede de ikke på, og pludselig begyndte de at beskylde os for at købe valgkort,« fortæller hun, mens hendes øjne skiftesvis kigger på mig og op mod døren.
»Hvis det ikke havde været for politiet havde de slået os ihjel,« tilføjer hun og viser et stort gult mærke på sit knæ og peger på sit ansigt, som hun siger modtog mange slag, inden politiet kom.

Stenregn
En hjelmbeklædt politimand siger, at de skal gøre sig klar til at forlade hytten. Et øjebliks rædsel skinner i øjnene på dem alle, og de rejser sig.
Forstærkningen er kommet i form af 12 ekstra mand, og lederen har ikke tænkt sig at vente på oppositionspolitikeren. I samme øjeblik fangerne træder ud af døren, begynder mængden at råbe endnu højere og forsøger at mase sig frem mod dem.
Et øjeblik ser operationen ud til at lykkes. Men så lander en sten en halv meter fra politiets landrover. Det tager kun få sekunder før den får selskab af hundrede andre og den første tåregasgranat bliver affyret. Mens politiet holder flere hundrede mennesker væk, forsvinder de tre fanger i en lastbil, mens politifolk i tåregastågerne holder skjolde over dem for at dække for stenregnen.
Episoden viser, hvor paranoide kenyanerne er over for forsøg på valgsnyd. De har oplevet regeringen snyde ved de to sidste valg og er vågne over for de mindste tegn på valgsnyd. Især i i år, hvor oppositionen står stærkt mod regeringenspartiet.
20.000 observatører og 30.000 politibetjente var placeret rundt om i landet for at holde øje med at valget foregik demokratisk. Resultatet af valget vil ligge klar lørdag, hvis afstemningen ikke bliver forsinket. Ved avisens deadline var der kun meldinger om få uregelmæssigheder.
Der var dog rapporter fra valgsteder om at tusinder af vælgere ikke var at finde i valgregistrene og derfor ikke fik lov til at stemme.

*Robin Ali Ahrenkiel El-Tanany er journaliststuderende og arbejder p.t. for det kenyanske dagblad The People

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her