Læsetid: 1 min.

Klip

6. december 2002

(2. sektion)

*Patriotisme Mange amerikanske film- og showbusinessfolk undlader angiveligt at kritisere præsident Bushs udenrigspolitik offentligt af frygt for at blive betragtet som ’upatriotiske’. Hollywoodstjernen og instruktøren Robert Redford har dog sin egen definition af patriotisme, og den går ud på, at det nu gælder om at advare mod »den farlige og selvdestruktive« vej, som Bush er slået ind på i Mellemøsten.
Ifølge en artikel, som Redford har skrevet i Los Angeles Times, består den sande amerikanske patriotisme i at formindske nationens afhængighed af olie, »som sætter os i gæld til udlandet og udløser advarsler på et globalt plan.« Men på det punkt spejder Redford forgæves efter Bushs politik. Andre kunstnere, der har taget til orde mod Bushs krigeriske Mellemøstplaner er Sean Penn, Susan Sarandon, Marisa Tomei og George Clooney.

*Aki Kaurismäki Det er ikke fordi Aki Kaurismäkis Manden uden fortid er gået upåagtet hen. Den vandt Cannes-festivalens næstfornemste pris, Grand Prix, den vandt Nordisk Råds Filmpris, og den blev valgt som årets film af den internationale filmkritikersammenslutning
Fipresci. Alligevel man man ikke lade være med at holde med den fremragende finske film, når det på lørdag i Rom skal afgøres, hvilke værker der skal tildeles årets European Film Awards.
Her er Manden uden fortid nomineret i hele seks kategorier: bedste europæiske film, bedste instruktør, bedste skuespiller, bedste skuespillerinde, bedste manuskript, bedste fotograf. I den førstnævnte – og vigtigste – kategori får filmen bl. a. konkurrence af Pedro Almodóvars Tal med hende og Lukas Moodyssons Lilja 4-ever.

*Julia Robert For tredje år i træk topper Julia Roberts listen over verdens højst betalte kvindelige filmstjerner. Hendes medvirken i Steven Soderberghs lavbudget-flop Full Frontal har ikke rokket ved hendes faste pris for de næste to film: pæne 20 millioner dollars pr. stk. De næste navne på listen er Cameron Diaz, Drew Barrymore, Jodie Foster og Reese Witherspoon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her