Læsetid: 3 min.

Den kloge gave

14. december 2002


Mursten til baghovedet
*Dette års udgave af Dansk Rock Leksikon er ikke kun smukt at kigge på, men også propfyldt af såvel nyttige som totalt langt ude oplysninger om alle dem, der de sidste små 50 år har skabt den danske sang.
Torben Bille (red.): Dansk Rock Leksikon
(Politikens Forlag)lyn

Flotte sten
*Nissebandens meteoriter gav anledning til besøg på stenmuseet. I butikken kan eksempelvis købes stykker rosenkalcit og honningkvarts til mellem 5 og 25 kr. Og stenfingerringe.
Mineralogisk Museum, butikken, Østervold, Københavnadw

Kronisk uskyld i sneen
*»Homo-træk, påstår de, nå, så skal de også få dem!«, må Rifbjerg have tænkt. Historien om Dr. Nansens nordpolsfærd med en ung ledsager er Rifbjergs bedste roman i mange år.
Klaus Rifbjerg: Nansen og Johansen. Et vintereventyr. 144 sider, kr. 175. Gyldendal. mlk

Hjerte
*Der er ringlende poesi og øm livsvisdom i smukt gækkende samspil i denne billedbog om damen og manden med »adresse i Herlev og en bil fra Tyskland«. De venter med længsel et barn – og får i stedet en langhåret abe. Plej omsorgsgenet og grinemusklen og læs selv hvordan der kommer kærlighed ud af det.
Kim Fupz Aakeson: Manden og damen og noget i maven, ill. af Eva Eriksson, 32 s., kr. 132,- Gyldendal.HMS

Komponister i fokus
*Følsom fotografisk skildring af danske komponister og deres væresteder. Hensynsløst luksuriøs foliant, der udstråler omtanke og omhu med hver eneste detalje. 13 år tog det fotografen Marianne Grøndahl at skabe disse stemningsmættede billeder – de har været værd at vente på.
Marianne Grøndahl: Tidsrum. Seksten danske komponister. Gyldendal 2002. 284 sider, indbundet, stort format. Kr. 550.beyer

Omsider hjem
*Den vidtbefarne helt, den rådsnare, snilde Odysseus bryder ved gudernes mellemkomst op fra nymfen Kalypso og drager hjem til Ithaka, til gensynet med sin hustru og søn, og til det store opgør med bejlernes ’voldgæsteri’, som det kaldes af en aldrig ordfattig Otto Steen Due.
Homers Odyssé. Oversat af Otto Steen Due. Illustreret af Peter Brandes. 463 s. Kr. 395,00. Gyldendal. Hertil er udgivet: Otto Steen Due: Ledsager til Homers Odyssé. 176 s. Kr. 195,00. Gyldendal. Købes bøgerne samlet, koster de kr. 495,00.es-n

Årets klogeste bog
nÅrets klogeste bog er årets bog i det hele taget: Efter to hundrede år ankommer Kants hovedværk Kritik af den rene fornuft på dansk.
Immanuel Kant: Kritik af den rene fornuft. 425 kr. Det lille forlagrl

Gøgereden
*Jack Nicholson er forrygende i Milos Formans film om tosser bag tremmer. Men hvem er det egentlig, der er vanvittige, de indlagte eller personalet?
Gøgereden. Instruktion: Milos Forman. Dvd, region 2CMC

Beton og bistandshjælp
*Uden at vide, præcist hvad man bliver klogere på – eller om man faktisk bliver det – føler man nok, ens syn på den danske forstad ændrer sig efter læsningen af Jorden under Høje Gladsaxe.
Camilla Christensen: Jorden under Høje Gladsaxe. Samleren.nexø

Spirituelt mesterværk
nJohn Coltranes sene storværk fra 1965 A Love Supreme – dedikeret til Gud selv – i en smukt restaureret udgave, der også indeholder den eneste live-version af suiten – længe ventet! Uopslideligt stof. Guf for kendere og tænksomme sjæle.
John Coltrane: A Love Supreme - Deluxe Edition. 2 cd’er m. hæfte, ill. (Impulse!)cm-n

Drømmerier og fantasmer
nTo romantiske forællinger af surrealisternes store forgænger, der med drømmerier og fantasmer stadig blænder med sin lidelsesfulde kærlighedshistorie, hvor fiktion og virkelighed ikke kan skilles, heller ikke af elskeren, der er fanget ind af sin parallelverden. På forskellig måde er samme oplevelse kernen i de to fortællinger. Splittelse og idyl bliver ét og det samme i Nervals præcise skrift af afklaret fortvivlelse.
Gérard de Nerval: Aurélia og Sylvie. Oversat af Lars Bonnevie. 178 s. 148 kr. GyldendalT.B.

En højere munterhed
*Den tidligt døde norske lyriker skrev denne fragmenterede roman: stemmer der henter livserfaringer og erindringer op fra sindets arkæologiske mørke, stilsikkert, originalt, men i den store franske tradition med René Char, Beckett, Claude Simon, som han oversatte. Tiden er ophævet, historien sammenfaldende, hans ord er som spor i mulden, der dækker alt det begravede. Et suggestivt sortsyn forvandles i kunsten til en højere munterhed.
Tor Ulven: Gravgaver. Fragmentarium. Oversat af Christina Hesselholdt. 136 s. 198 kr. Batzer & CoT.B.

Europæisk skæbne
*Gribende. En stor fortæller opruller sin egen og Europas skæbne i katastrofeårene 1914-40, så læseren oplever det som at have været der selv.
Stefan Zweig: Verden af i går. 384 s. 148 kr. Signet Hardbacks. dr

Vruuf?
*Træt af den savlende gullige ven, der æder for meget, lugter stygt og tigger ved bordet? Leg bold med Sony’s AIBO-hund istedet. En robot med kunstig intelligens, der hører,
føler og går, og med tiden lærer af dig og udvikler sin egen personlighed.
Pris: Fra 1.500 euro rkj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her