Læsetid: 2 min.

Kortere sagt

13. december 2002

(2. sektion)

Dvd
*En ny dag truer Det var den danske titel på Harold Ramis’ opfindsomme komedie Groundhog Day fra 1993, hvor en mavesur tv-vejrmand (Bill Murray) på surrealistisk vis må gennemleve den samme vinterdag i flækken Punxsutawney om og om igen.
At der ikke er en dag i morgen, giver nogle indlysende muligheder for at opføre sig ansvarsløst, men er det tilfredsstillende i sig selv på længere sigt? Danny Rubins hak-i-pladen-manuskript har mange sjove indfald i den minutiøse undersøgelse af Murrays bizarre situation og er et begavet studie i, hvordan film kan fortælle med narrative ellipser.
Murray er i sit es som sarkastisk sortseer, og Groundhog Day passer perfekt til et hyggeligt gensyn i juledagene, hvis man ikke orker at se Frank Capras noget ældre, men ligesindede klassiker It’s a Wonderful Life endnu en gang. Vil man bag om de absurde gentagelser, byder den nye dvd-udgave på instruktørens kommentarer og en dokumentar om filmens tilblivelse.
Ingen turde først røre ved det anderledes manuskript, men heldigvis havnede det i rette hænder, så filmteoretikeren Kristin Thompson f.eks. siden kunne skrive et 24 siders nærstudie af den eksemplariske Hollywood-komedies karakterer og komposition. novrup
En ny dag truer. Instruktion: Harold Ramis. Region 2. Kan købes i alle dvd-forretninger

Dvd
*Lawrence of Arabia Har man set David Leans visuelt overvældende ørkenepos, glemmer man aldrig scenen, hvor Omar Sharif som en luftspejling dukker op i horisonten og får lov at ride sin kamel den lange vej frem til Peter O’Toole i forgrunden.
Og har man ikke set filmen, har man en storslået scene – og mange, mange andre – til gode.
Lean tager sig god tid til at skabe en romantisk myte om virkelighedens engelske officer T.E. Lawrences dramatiske tid i Arabien under Første Verdenskrig. Han bekymrer sig ikke så meget om at finde ud af, hvem der gemmer sig bag blonde, blåøjede
O’Tooles fascinerende facade, men billederne og begivenhederne taler sit eget sprog – og med Alec Guinness og Anthony Quinn bag O’Toole og Sharif er man i førsteklasses selskab i næsten fire fængslende timer.
Den nye dvd-udgave giver rig mulighed for at få mere at vide om den imponerende produktion, som vandt syv Oscars i 1962, bl.a. bedste film.
F.eks. får man historier om castingen (Marlon Brando var først tiltænkt hovedrollen!), den både kamera- og menneskefjendtlige hede og det tunge arbejde med at slette sporene i sandet mellem takes.
Som en bjergtaget Steven
Spielberg fortæller i et længere interview på det omfattende bonusmateriale, fremstår den præ-digitale film helt enkelt som et mirakel. En stor film skabt af sol, sand og stædighed. novrup

Lawrence of Arabia. Instruktion: David Lean. Region 2. Kan købes i alle dvd-butikker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her