Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

28. december 2002


Lokalt

Umuligt at vurdere effekt af dåsepant
*Hos Danmarks største bryggerikoncern, Carlsberg, vil man ikke gætte på, hvad den kommende tyske dåsepant på knap to kroner fra 1. januar kommer til at betyde for grænsesalget af dansk øl.
»Det ved vi simpelt hen ikke. Det kan være, at det virker sådan, at ølsalget i stedet vil flytte til Danmark, og så betyder det jo ikke noget for os,« siger koncernens informationschef, Margrethe Skov.
Hun skønner, at 18-20 procent af danskernes ølforbrug hentes syd for grænsen. Og i betragtning af, at en stor del af den trafik tilsyneladende er særdeles regelmæssig, kan folk jo bare køre retur til Tyskland med de tomme øldåser og hente deres pant, næste gang de skal handle stort, siger hun.

Smøl med penge til fiskere
*Mens danske fiskere netop har fået torskekvoterne næsten halveret, ligger en EU-pulje på flere hundrede millioner kroner ubrugt hen i Fødevareministeriet, oplyser TV2 Nyhederne.
For perioden 2000-2006 ligger i alt 270 mio. kr. til nye anlæg i danske fiskerihavne. I øjeblikket er kun 12 mio. kr. udbetalt.
Havnen i Esbjerg søgte i august 2001 om 40 mio. kroner til en tiltrængt renovering. 17 måneder senere er intet sket. Skagen, Hirtshals og Hanstholm har også ansøgninger liggende.
Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) lover, at der bliver sat gang i sagerne efter nytår.

Globalt

Centralasiatisk gasaftale i hus
*Afghanistans, Pakistans og Turkmenistans ledere nåede fredag til enighed om en længe ventet aftale om at bygge en rørledning, der kan transportere naturgas fra Turkmenistan via Afghanistan og Pakistan til Det Indiske Ocean.
Afghanistans midlertidige leder, Hamid Karzai, Pakistans premierminister, Zafarullah Jamali, Turkmenistans præsident, Saparmurat Nijasov, underskrev den ambitiøse plan om at bygge rørledningen, der bliver 1.500 kilometer lang og kommer til at koste to milliarder dollar (14,3 milliarder kr). Aftalen om rørledningen, der skal transportere naturgas fra Turkmenistans Dauletabad oliefelter til havnebyer i Pakistan via de afghanske bjerge har været undervejs i 20 år og er blevet forsinket af regionale konflikter som borgerkrigen i
Afghanistan.

Første spadestik til gigant-vandprojekt
*Hundredvis af kinesiske bulldozere indledte fredag arbejdet på Kinas største anlægsprojekt nogensinde. Tre enorme kanaler, hver med en længde på omkring 1.300 kilometer, skal fræses tværs gennem Kina for at lede vand fra Yangze-floden i det frodige syd til ni tørre provinser i nord.
Projektet, der oprindelig blev udtænkt af Mao Zedong i 1952, ventes færdiggjort i 2050 til en pris af 59 milliarder dollar (442 milliarder kroner). Dermed bliver kanalprojektet dobbelt så dyrt som et andet stort anlægsarbejde, det stærkt omdiskuterede dæmningsprojekt ved det enestående naturområde De Tre Kløfter.

Tyrkiet venter på FN i Irak-sag
*Tyrkiet vil først tage beslutning om at støtte USA’s mulige krig mod Irak, når FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der godkender et militært angreb. Det oplyste lederen for landets regerende parti, Tayyip Erdogan, fredag.
»Vi og embedsmænd i regeringen siger, at Tyrkiet ikke vil lægge sig fast på en beslutning (om et angreb på Irak, red.) uden en resolution fra FN’s Sikkerhedsråd,« sagde han.
Tyrkiet er under intenst pres fra USA, der vil have baser og anden form for støtte fra Tyrkiet til at vælte styret i Irak.

Presset øges på palæstinenserne
*Israels regering har beordret landets hær til at »sætte tommelskruerne« på palæstinenserne efter en af de mest voldelige dage i intifadaen inden for de seneste uger, der har kostet ni palæstinensere og fem jødiske bosættere livet på Vestbredden og i Gaza.
Israels forsvarsminister, Shaul Mofaz, beordrede militæret til at »øge presset og handle med al fornøden magt mod terroristerne, hvor de måtte befinde sig«, oplyste ministeriet fredag.
En talsmand for forsvarsministeriet tilføjede, at Mofaz gav ordren om at »sætte tommelskruerne« på på et møde med landets øverste militærchefer og ledere fra den interne sikkerhedstjeneste Shin Beth.
Få lange skoledage for små elever
*Det bliver kun undtagelsesvist, at små elever i folkeskolen får meget længere skoledage som følge af folkeskoleforliget. Og i så fald kun i forbindelse med for eksempel temadage, hvor de ikke skal sidde og terpe fra otte til fire.
Det forudser undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) til beroligelse for elev-, lærer- og forældreorganisationer, som frygter for, at de små elever skal blive overanstrengte, når skolerne skal til at skemalægge flere timer til dem.
Ifølge folkeskoleforliget skal børn fra 1. til 3. klasse have en time ekstra om ugen i både dansk og i matematik. I 3. klasse får de to ekstra timer om ugen i engelsk, som skolebørnene nu skal begynde med tidligere. På de ældre klassetrin ændres antallet af skoletimer kun for 6. klasses vedkommende, hvor der bliver en ekstra gymnastiktime.

1.100 jysk-fynske vindmøller skrottet
*Julemåneden blev som ventet præget af stor travlhed i Jylland og på Fyn med at skrotte aldrende vindmøller og sætte nye, langt større møller i drift for de såkaldte skrotningsbeviser.
I alt er 1.100 vestdanske møller med en samlet kapacitet på 88 megawatt sunket i grus, siden ordningen med skrotningsbeviser trådte i kraft for et år siden. Alene i oktober kvartal er de blevet erstattet af nye møller med en kapacitet på 205 megawatt, skriver Eltra Magasinet.
Eltra, der består af 44 lokale netselskaber på Fyn og i Jylland, udsteder de vestdanske skrotningsbeviser. Det sker, når den tidligere ejer kan dokumentere, at møllen ikke blot er fældet, men også helt fjernet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her