Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

11. december 2002


Dagen er ikke forbi endnu
*Der vil gå adskillige dage måske endda uger, før medarbejderne på Dagen, får endelig besked, om de er købt eller solgt. Hvis avisen skal føres videre, skal der rejses et tocifret millionbeløb, og der vil under alle omstændigheder blive tale om en ’skrabet’ udgave af den nuværende avis med færre medarbejdere, færre sider, og i det hele taget knap så høj cigarføring. Det kan også betyde, at avisen må flytte fra de nye lokaler på Holmen til en mere ydmyg adresse. Det stod klart efter et flere timer langt møde tirsdag, hvor medarbejderne blev orienteret om situationen for Dagen, der gik i betalingsstandsning i fredags efter kun knap halvanden måneds levetid. Ifølge advokat Troels Tuxen, der fører tilsyn med betalingsstandsningen, forhandles der stadig med konkrete investorer, der, som han udtrykker det, »er en god blanding af branchefolk og ikke-branchefolk«. Medarbejderne er foreløbig indkaldt til et nyt orienteringsmøde på fredag, men det er dog næppe sandsynligt, at de vil blive præsenteret for en endelig redningsplan allerede der. Det ligger derfor også fast, at avisen ikke kommer på gaden igen i denne uge. ritzau

Forbudt hårfarve blandt frisører
*Information bragte d. 13 november en artikel om udbredelsen af det forbudte stof m-PD i de produkter, danske frisører benytter til at farve øjenbryn med. Stoffet er forbudt herhjemme, fordi det mistænkes for at kunne ændre på vores arvemasse og fremkalde allergier. forbrugerbladet Tænk + Test har nu gravet dybere i sagen, og fundet ud af, at hele tre produkter som anvendes til almindelig hårfarvning hos danske frisører også ideholder m-PD. Det drejer sig om den hollandske Tinta Color, den italienske Selective Professional og den tyske Basler Color 2002. Miljøstyrelsen går nu ind i sagen.Ville

Krav om at flytte for job får lille betydning
*Hverken i hovedstadsområdet eller i udkanten af landet er der behov for ledige økonomer, arkitekter og magistre. Mens der alle steder i landet er mangel på læger og sygeplejersker. Derfor vil det kun være et fåtal af mennesker, der vil blive tvunget til at tage et arbejde mange timers kørsel fra hjemmet. Det mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er lektor ved Aalborg Universitet:
»Det er en gammel diskussion, hvor stor geografisk mobilitet man kan kræve af ledige. Før sagde man tre-fire times kørsel, nu beder man folk om at flytte, og det er ikke set tidligere. Forslaget får imidlertid ikke den store betydning i praksis, fordi det kun vil berøre en meget lille del. Ifølge Politiken vil regeringen have a-kasserne til at kræve af ledige mellem- eller højtuddannede, at de skal rejse langt for at få et job.
I dag er kravet til transporttiden højst fire timer. Men i fremtiden skal de arbejdssøgende være villige til at rejse fra den ene ende af landet til den anden
for et kvalificeret arbejde. Ellers risikerer de at blive trukket i dagpenge. ritzau

GLOBALT
Klima-aftale får to nye underskrifter
*Canada og New Zealand har besluttet at tiltræde klimaprotokollen fra Kyoto, netop som den banebrydende internationale aftale i disse dage fylder fem år.
Kun Rusland mangler nu at ratificere aftalen, før den bliver juridisk bindende. Russerne har gentagne gange skabt stor usikkerhed om deres holdning, men har lovet at godkende aftalen i løbet af foråret, så Kyoto-protokollen efter planen kan træde i kraft inden udgangen af 2003.
Dermed står USA og Australien yderligere isoleret med deres modstand mod aftalen, som skal bremse den accelererende globale opvarmning en smule ved at begrænse industrilandenes udslip af drivhusgasser som CO2 (kuldioxid). ritzau

USA sætter sig på våbendeklaration
*USA mødte i går kritik fra flere sider, efter at den amerikanske regering har sat sig tungt på den ene af de to originale kopier af Iraks våbendeklaration.
Fra Irak blev den amerikanske regerings håndtering kaldt en »bandit-handling uden sidestykke i FN’s historie«, og de 10 ikke-permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd kritiserede, at de kun har fået brudstykker af våbendeklarationen.
Samtidig advarede Rusland imod, at USA bruger striden om, hvorvidt Irak besidder masseødelæggelsesvåben, som undskyldning for at vælte den irakiske regering.
Den irakiske våbendeklaration blev sent søndag fløjet til FN’s hovedkvarter i New York, hvor USA i løbet af et par timer havde tilranet sig den.ritzau

Palæstinensisk valg i fare
*Lederen af det palæstinensiske selvstyreparlament, Ahmed Qorei, sagde tirsdag, at det vil være »praktisk talt umuligt« at afholde præsident- og parlamentsvalg som planlagt 20. januar 2003: »Vi kan ikke gøre det i skyggen af israelske kampvogne, så jeg tror, at det bliver svært at organisere valget,« sagde han til journalister efter et møde med den franske udenrigsminister, Dominique de Villepin, i Paris.
Efter israelsk og amerikansk pres blev det palæstinensiske præsident- og parlamentsvalg udskrevet i juni til afholdelse 20. januar, mens lokalvalg skulle afholdes i marts. Men siden har Israel genbesat det mest af Vestbredden, og de israelske styrker gennemfører jævnligt militære fremrykninger i Gazastriben i jagten på militante palæstinensere. ritzau

Terror støttet fra Arabiske Emirater
*Flykaprerne fra terrorangrebene i USA 11. september i fjor modtog omkring 1,5 millioner kroner fra kilder i De Forenede Arabiske Emirater, inden attentatet fandt sted. Det fortalte en amerikansk FBI-agent i går på førstedagen af en tre dage lang al-Qaeda-retssag i Tyskland.
Den 33-årige amerikanske agent, Matthew Walsh, vidnede i retssagen i Hamburg mod Mounir El Motassadeq, som mistænkes for at stå i ledtog med den formodede leder af flykaprerne, Mohammed Atta.
Agenten berettede om fire store pengeoverførsler til flykaprerne via en bank i Tyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her