Læsetid: 2 min.

Lokalt/globalt

7. december 2002


Frit løb for at bruge miljøpenge
*Statsminister Anders Fogh Rasmussen har frit løb i Folketinget til at lokke EU-ansøgerlandene til at sige ja til EU’s optagelsesbetingelser med en studehandel, der forringer miljøet. Også selv om regeringens vanlige EU-støttepartier, Socialdemokratiet og De Radikale, er lodret imod.
Handlen går ud på, at ansøgerlandene i en tidsbegrænset periode får lov til at tage penge fra landdistriktstøtten, der sigter mod miljøskånsom drift. Sådan en omfordeling strider imod holdningen til EU's landbrugspolitik blandt et folketingsflertal, inklusive også Venstre: Nemlig, at den direkte støtte til landmændene gradvist bør omlægges til indirekte støtte som politisk styrbart instrument til at fremme en bæredygtig udvikling.

Våbenerklæring fra Irak til FN lørdag
*Irak vil lørdag overdrage FN et flere tusinde sider langt dokument, der ventes at afvise USA’s påstand om, at landet ikke råder over masseødelæggelsesvåben. I henhold til en resolution vedtaget af FN’s Sikkerhedsråd i sidste måned, skal Irak senest søndag fremlægge en fuldstændig erklæring om dets kemiske, biologiske og nukleare våbenprogrammer.
Diplomater i Sikkerhedsrådet siger, at det antageligt kan tage op til 10 dage at analysere det irakiske dokument.

Sakajev har ikke søgt politisk asyl
*Den tjetjenske toppolitiker Akhmed Sakajev afviste fredag, at han har søgt politisk asyl i Storbritannien, som han rejste til sent torsdag efter at have været varetægtsfængslet 34 dage i Danmark. Med Sakajevs ankomst til London er det nu de britiske myndigheder, der skal tackle det kontroversielle spørgsmål om, hvorvidt tjetjeneren skal udleveres til Rusland. Ved ankomsten til den britiske hovedstad blev Sakajev anholdt på begæring af Rusland, men få timer senere løsladt igen mod kaution.

Ingen kender til Lomborg-bevilling
*Ingen medlemmer af regeringen ønsker tilsyneladende at tage æren for, at Institut for Miljøvurdering, der har den omdiskuterede miljøprofet Bjørn Lomborg som direktør, har fået en ekstrabevilling på 50 procent de kommende fire år.
Det fremgår af en række svar, som miljøminister Hans Christian Schmidt har givet til Socialdemokraternes miljøordfører, Pernille Blach Hansen. Hun har bedt om en forklaring på, hvorfor Bjørn Lomborg blev tilgodeset på finansloven, mens alle andre miljøinstitutioner skal spare.
»Normalt står politikerne på nakken af hinanden for at tage æren, når der gives penge til et formål. Men i denne sag vil ingen i regeringen sige, hvem der står bag. Det er mystisk og utilfredsstillende,« siger Pernille Blach Hansen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu