Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

23. december 2002


Lokalt

Største EU-fiskerireform i 20 år
*EU’s fiskeriministre blev sent fredag aften enige om både en reform af EU’s fiskeripolitik, næste års kvoter og en række begrænsninger i torskefiskeriet, som skal sikre bestandene af torsk i Nordsøen, som er i en slem forfatning. Aftalen kom i hus efter fem dages hårde forhandlinger, og dermed løste det danske EU-formandskab sin sidste store opgave, inden Grækenland overtager efter årsskiftet.
Næste års torskekvoter i Nordsøen bliver reduceret med 45 procent, og samtidig bliver der fra den 1. februar indført andre begrænsninger af Nordsøfiskeriet, som skal sikre en genopretning af torskebestandene. Blandt andet må fiskerne kun fange torsk ni dage om måneden. De danske torskekvoter i Nordsøen er således næsten halveret i 2003, og det gælder også kvoterne for kuller og hvilling, som bliver fanget sammen med torsken.

’Træk kampvogne hjem fra Bosnien’
*Oppositionen opfordrer nu regeringen til at trække de danske kampvogne hjem fra Bosnien. Udmeldingen kommer på baggrund af, at de 10 danske leopardkampvogne fra nytår skal flytte til den amerikanske Eagle Base ved Tuzla. Her kræver de nye værter en pebret husleje på to millioner kroner om måneden, og amerikanerne har samtidig forbudt danskerne at køre på patrulje i området, fordi det kan virke provokerende på lokalbefolkningen. På den baggrund mener Socialdemokratiets forsvarsordfører, Per Kaalund, at regering bør overveje at trække kampvognene hjem.
»Hvis der ikke er brug for kampvognene i Bosnien, så kan vi ligeså godt trække dem hjem og så erstatte dem med en anden indsats,« siger Per Kaalund.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil nu rejse sagen i Folketinget, hvor ønsket om en tilbagetrækning af kampvognene får støtte fra SF, mens De Radikale vil have bekræftet oplysningerne, inden man tager endelig stilling.

Sikker opbakning til regeringen
*Regeringen sidder efter EU-topmødet og formandsskiftet hos Socialdemokraterne ret sikkert i sadlen, og især Venstre nyder vælgernes gunst, fremgår det af gårsdagens to politiske meningsmålinger – Gallups i Berlingske Tidende og GfK’s i B.T. Men ellers er resultaterne i de samtidige målinger bemærkelsesværdigt forskellige.
Hos GfK noteres Socialdemokraterne til det dårligste resultat siden valget med 25,9 procent af stemmerne, mens partiet hos Gallup får 28,5 procent. Hos Gallup overhaler SF klart De Konservative som det tredjestørste parti ved at få 9,7 procent af stemmerne mod De Konservatives 8,0. Hos GfK er det næsten omvendt: 8,6 til SF og 9,3 procent til De Konservative.
Opbakningen til Dansk Folkeparti er de to meningsmålinger heller ikke ret enige om. Gallup noterer DF til 9,7 procent i decembermålingen, mens DF hos GfK kan glæde siger over 11,7 procent. Folketingets to små partier, Kristeligt Folkeparti og Enhedslisten lider også hver sin skæbne i prøvevalgene. Hos Gallup ryger Enhedslisten ud af Folketinget, mens det hos GfK er De Kristelige, som havner under spærregrænsen.

Globalt

Nordkorea provokerer USA
*Nordkorea meddelte i går, at man var begyndt at fjerne det overvågningsudstyr som Det Internationale Atomagentur (IAEA) havde opstillet i en omstridt atomreaktor i Nyongbyong i centrum af det område, hvor kommuniststaten mistænkes for at fremstille plutonium til udvikling af atomvåben.
Meddelelsen fra styret i Pyongyang kom efter, at IAEA sagde, at Nordkorea havde demonteret nogle overvågningsenheder, som agenturet havde placeret på fem megawatt forskningsreaktoren.
USA, Japan og Nordkorea opfordrede indtrængende Nordkorea til ikke at genåbne landets atomanlæg. Nyongbyong anlægget blev lukket i 1994 i forbindelse med en aftale med USA, hvor Nordkorea lukkede ned for sine reaktorer til gengæld for olieleverancer og bygning af sikrere reaktorer.

Iraks rumforskning under lup
*FN-våbeninspektører undersøgte i går seks steder i Irak, heriblandt et rumforskningscenter, i deres søgen efter mulige
irakiske masseødelæggelsesvåben. De seneste inspektioner skete samtidig med, at USA begyndte at give våbeninspektørerne adgang til følsomme oplysninger om Iraks våbenprogrammer.
Et af inspektionsholdene, der er specialiseret i raketter, besøgte for første gang Al-Battani Co., der beskæftiger sig med rumforskning og ligger i nærheden af den irakiske hovedstad, Bagdad.
Et andet hold af raketeksperter gennemførte endnu en inspektion af det omfattende Al-Taji militærkompleks, nord for Bagdad. Tidligere har Al-Taji-kompelkset været involveret i adskillige våbenprojekter, bl.a. udvikling og fremstiling af Al-Hussein-raketter, en lokal udgave af den nordkoreanske Scud-raket.

Mærsk-skib spildte ti liter olie
*Det danske containerskib Albert Maersk er af de spanske søfartsmyndigheder blevet pålagt at stille en økonomisk garanti på 600.000 euro (knap 4,5 mio. kroner) for at have spildt svær brændselsolie ud i en bugt ved den spanske by Algeciras under optankning, oplyser de spanske myndigheder.
Mærsk skal betale de eventuelle udgifter for oprydningen, men det bliver næppe noget større beløb, siger informationschef hos A.P. Møller, Jytte Lausen.
»Ifølge mine oplysninger drejer det sig om højst 10 liter olie, men selvfølgelig må man ikke spilde olie i havet,« siger Jytte Clausen, der afviser oplysninger fra nyhedsbureauet AFP, som hævder, at der er tale om et oliespild på 1.000 ton svær brændselsolie.

Ekstra valgrunde i Litauen
*Litauens præsident, Valdas Adamkus, blev vinder af søndagens præsidentvalg med 40,7 pct. af stemmerne, viste exit polls i aftes. Men en lav valgdeltagelse, der indebærer, at Adamkus ikke har fået halvdelen af de mulige stemmer, gør, at han skal ud i en ny valgrunde 5. januar mod tidligere statsminister Rolandas Paksas.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her