Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

17. december 2002


Smagsdommere i nye klæder
*Mindre end et år efter opgøret med de mange offentlige råd, nævn, udvalg og puljer blev indledt er de forkætrede eksperter og ’smagsdommere’ på vej tilbage. Regeringen lukket 130 statslige råd, nævn og udvalg, men har samtidig ifølge LO’s ugebrev A4 oprettet mindst 77 nye institutioner. Finansminister Thor Pedersen (V) mener dog kun, at det drejer sig om 27 nye råd og nævn.
Regeringen forventede at spare 346 millioner kroner, men en stor del af de nedlagte organer viste sig at være helt gratis i drift. Derfor lander den samlede besparelse på 216 millioner kroner. Derfra skal trækkes 47 millioner kroner, som ifølge A4 bruges til de nyoprettede organer.
Eksperternes tilbagekomst overrasker ikke professor i samfundsvidenskab Jacob Torfing fra Roskilde Universitetscenter (RUC).
»Det er simpelthen naivt at tro, at man kan styre et komplekst og fragmenteret samfund fra centralt hold. Enhver regering er nødt til at tage nogle af samfundets aktører til sig og lytte til dem i udvalg, råd eller nævn,« siger han til A4.

Italienere vil klage over anholdelse
*De seks italienske demonstranter, der blev anholdt under EU-topmødet i weekenden, vil klage over uberettiget anholdelse. De seks blev anholdt fredag aften og først løsladt natten til søndag, da alle demonstrationerne var overstået. Den behandling kalder gruppens talsmand, Luca Casarini, for udemokratisk. Og han er rystet over, at det kunne finde sted i Danmark. De seks italienere blev tilbageholdt i næsten to døgn.

Mere kontrol med dyretransport i EU
*EU-landene skal arbejde sammen om at kontrollere, at regler for dyretransporter bliver overholdt, når transporterne bevæger sig gennem flere lande. Det blev EU’s fødevareministre enige om mandag i Bruxelles. Hvert medlemsland skal blandt andet etablere et system, der sender informationer undervejs om dyrenes velbefindende og sundhedstilstand til det medlemsland, som dyrene kommer fra. Og de skal udpege en kommunikationsperson samt faste informationsgange og møder om dyrenes tilstand.

TDC anker dom om teleregning
*Teleselskabet TDC har besluttet at anke mandagens byretsdom fra Ballerup, hvor teleselskabet tabte en sag om en stor telefonregning. Dommen frifandt en kunde for at have foretaget en række computerstyrede telefonopkald til Sct. Helena i efteråret 2000.
Samtidig lægger dommen op til, at bevisbyrden og risikoen ved abnormt store teleregninger ikke blot kan lægges over på forbrugeren, men at teleselskabet har bevisbyrden og må bære risikoen for de store regninger som en »erhvervsrisiko«.
Ifølge TDC er der tale om en principielt vigtig dom, der er særdeles vidtgående og bryder med den hidtidige retspraksis omkring bevisbyrde og fordeling af risiko.

EU til angreb på landbrugsstøtte
*Verdens rige lande bør gå sammen om at sænke deres beskyttende toldmure og beskære deres støtte til landbruget, så ulandene kan få en fair chance for at sælge landbrugsvarer i de rige lande.
Det foreslår EU’s landbrugskommissær, Franz Fischler, og handelskommissær Pascal Lamy med en anbefaling til de 15 EU-lande om at tage et opgør med Europas kostbare landbrugspolitik, der forhindrer fattige lande i at sælge landbrugsprodukter til EU.
De to kommissærer foreslog i går, at EU sænker sin importtold med 36 procent, reducerer eksportstøtten med 45 procent og skærer 55 procent af den hjemlige, konkurrenceforvridende støtte til Europas bønder.

EU: Udvidelsen i hus til lavpris
*Udvidelsen af Den Europæiske Union med 10 nye lande er faktisk en billig affære, selv om det sammenlagt handler om kæmpestore milliardbeløb, mener EU’s budgetkommissær, Michaele Schreyer.
»Beslutningen om udvidelsen, der giver stabilitet i fremtidens Europa, kunne næppe være opnået til en mere favorabel pris,« sagde Schreyer i går på en pressekonference i Bruxelles.
Hver dansker kommer således til at betale ca. 327 kr. mere til EU i perioden fra 2004 til 2006 sammenlignet med, hvad der skulle være betalt, hvis der ikke havde været nogen udvidelse. I alt stiger det danske nettobidrag til Unionen med 328 millioner euro (2,4 milliarder kroner).

Eksilirakere skændes i London
*Irakiske eksilpolitikere, der er samlet i London for at sammensætte en overgangsregering for Irak, fortsatte i går deres indbyrdes skænderier. Mødet skulle have været afsluttet søndag, men stridighederne har ført til, at forhandlingerne tidligst ville slutte i går aftes.
Ifølge den amerikanske fjernsynsstation CNN, bevægede forhandlingerne sig i går fremad, men meget langsomt, som følge af den megen diskussion.
»Vi er blevet enige om antallet af komitémedlemmer og udvælgelsesproceduren, men vi diskuterer fortsat nogle af navnene,« siger talsmand for Kurdistans Demokratiske Parti, Hoshyar Zigariisaid, til CNN.Han siger, at en erklæring ventes udsendt tirsdag.

Uhørt stor sultkrise truer Afrika
*FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) lancerede i går officielt en global kampagne mod sult i Afrika. Kontinentet står over for en hidtil uhørt krise, hvor ikke færre end 38 millioner mennesker er truet af sult.
Kampagnen lanceres samtidig med, at der fra USA og Canada i vest over Europa og til Asien i øst spontant er dukket en række græsrodsinitiativer op i solidaritet med de sultende. Nogle grupper indsamler penge til de sultende, mens andre grupper skriver breve til deres respektive regeringer for at få dem til at handle og afværge katastrofen.
WFP håber med kampagnen, der foreløbig skal løbe over en tre måneders periode, at få flere til at give en hånd med ved blandt andet at give bud på, hvad man kan gøre og hvordan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her