Læsetid: 6 min.

Lykketoft slog Elvis

– men især Nyrup, og derfor havde ingen læsere 13 rigtige i Informations profetkonkurrence. 842 læsere deltog
31. december 2002

Læserne var igen i år dygtige til at spå om fremtiden, dog havde kun 15 brave læsere forudset, at Mogens Lykketoft ville blive ny partiformand i Socialdemokratiet. Men da de alle havde gættet noget andet forkert, blev det ikke nogen af dem, der vandt i den årlige profetkonkurrence, hvor læserne skulle gætte, hvad der ville ske inden 15. december 2002.
Lykketoft blev valgt på en ekstraordinær kongres i Odense dagen før, så der var tale om »de små marginaler« ...som fodboldens Morten Olsen utvivlsomt ville have sagt, dersom han skulle bortforklare resultatet.
Hele 739 læsere troede, at Poul Nyrup fortsat ville være manden i førersædet. Kun 28 troede på Frank Jensen, 13 på Pernille Blach, 10 på Hans Hækkerup, 9 på Pia Gjellerup. En enkelt troede på Anker Boye, en anden enkelt på Ulrik Olsen, hvem det så er – måske en fætter til Urban Olsen? – og en tredie af hine enkelte (Jesper Feldthav fra Østbirk) gættede på Elvis Presley, hvilket ville have været en sensationel formand for det danske socialakrobati og det endegyldige bevis på, at Elvis lever. Eller netop er stendød?
Ialt 842 læsere deltog i Profetkonkurrencen, hvis historiske rødder går helt tilbage til efterkrigstiden, hvor man i 1951 kunne finde på at spørge, om der stadig ville være sukkerrationering næste år, om Danmark ville have en elgko, og hvor fa´en Jens Otto Krag egentlig ville sidde på skæringsdatoen?
Seks havde 12 rigtige, og blandt disse blev der trukket lod af fru Fortuna med hr. Notarius Publicus som edsvorent vidne, hvorved Ulla Mortensen fra Evasvej 23 i Aalborg vandt den hæderkronede titel, Årets Profet 2002. Gevinsten, 1000 kr., vil blive tilsendt. Hjertelig tillykke. De øvrige fem må nøjes med at prale. Alle seks troede iøvrigt på Nyrup, der således blev eneste årsag til, at ingen havde 13 rigtige. Flest havde 8 rigtige.

Kontroversielt svar
Et flertal af læserne troede også, at Helge Adam Møller & co. ville sætte hastighedsgrænsen på motorvejene op fra 110 til 130 km. i timen, så bilisterne kunne få lov at lege Thorkild Thyrring. Det skete ikke.
Et flertal troede heller ikke, at gratisavisen Urban ville overleve dagen og vejen, med den udkommer stadig. Men for de øvrige spørgsmåls vedkommende var læserne ganske forudseende.
Især havde mange regnet med, at kronprinsen stadig ikke ville få sig snøvlet sammen til at blive gift, ligesom TV 2 ej endnu ville være privatiseret. Allerflest mente, at hastighedsgrænsen i byerne ville forblive på 50. (En havde skrevet »hjertebanken« som eneste svar.) Der var almindelige tiltro til fodboldlandsholdet.
Kontroversielt er svaret på spørgsmålet om filmstøtten, der først blev beskåret med små 25 mio., men efterfølgende fik tilført endnu mere via medieforliget fra tv-budgetterne. Alt i alt en stigning, skønner den enerådende profetbestyrer med fare for at få hovedet revet af af filmfolk. Men nogen må jo skære igennem. »Filmstøtten er ikke blevet beskåret,« fastslår også specialkonsulent Claus Hjorth fra Kulturministeriet.

Mary – en døgnflue
Mange læsere har tradition for at gætte på selve nytårsaften sammen med deres gæster (nogle har interne gevinster), og rigtig mange har sendt små kommentarer med, især om kronprinsens skæbne udi det ægteskabelige – »...aussieMary er sikkert kun en døgnflue,« mener Claus Dam fra Mårslet, modsat gæsterne hos Lise Laursen på Mosevej i Odder, der har samlet ind til et ja.
Information roses af Lars Simonsen fra Roskilde for at angribe sagen »kvalitativt anderledes end de kulørte blade«, der »altid har svarene, Inf. kun spørgsmålet«.
Karl Vogt-Nielsen fra Prøvestens Allé i København mener omvendt, det er en prøvelse: »Helt ærligt – kunne I ikke holde jer til mere seriøse spørgsmål,« skriver han. Og om Tove Fergo: »Hun løber nok hurtigt hornene af sig og bliver from som et lam – og usynlig. Så hun overlever nok« ...
Hermann Burr fra Nansensgade i København mente nej, med den begrundelse, at »en begrundelse ville ligne injurier.« Han mente som adskillige andre, at Urban ikke ville stå distancen, for »de færreste kan lide det blad«. Eller også måtte koncept og navn ændres.
Ulla Mortensen fra Aalborg Katedralskole (identisk med vinderen?) har de sidste 10-12 år ladet skoleeleverne gætte – i lighed med flere andre.
En skoleklasse vil give en eventuel gevinst til Operation Dagsværk, en anden til Verdens Naturfond. I fjor havde en klasse 13 rigtige, men det havde i øvrigt mange, hvad de ikke undlader at gøre opmærksom på.

Poul er pænt
Nok godt, at en ålborgenser vandt. I hvert fald får spørgsmålet, om den første metropassager har kørt, følgende ord med fra Vagn Østergaard i Faaborg: »København mig her, København mig der. Ja, det har hun sikkert«...
Så er det sagt.
Albert Knudsen, der har boet i Calgary i Canada i 44 år, hævder, at han i sin krystalkugle har set Nyrups ansigt tone frem, og Greve fra Kirkebakken i Beder (hvor profetbestyreren gik i skole) troede også på Nyrup, for »Poul – det er da et pænt navn,« skriver han. Gad vide, om Greve’n selv heder Poul?
Fra Odense bekymrer Frederikke Køhler sig om hastighedsgrænsen. Hvis den sættes op, kommer det til »at koste mange ulykker, bare på det stykke mellem Korsør og Slagelse, hvor kurverne og vejens hældning ikke passer særlig godt sammen med høj fart«. En erfaring og påmindelse til Helge Adam Møller & co.
»Kyotoprotokollen har jeg besluttet mig for er trådt i kraft,« erklærer Lene Pedersen fra Ringkøbing, der dermed virker handlekraftig og også er så venlig at ønske godt nytår »til den hårdtarbejdende redaktion«. Klart kandidatemne til statsministerposten efter profetbestyreren mening.
Kanske hun burde stille op som formandskandidat i Socialdemokratiet efter Lykketoften?
Ellen Hobolth fra Rosenlunden i Aalborg er i sit lune hjørne, når hun spørger, om man skal betale 1.000 kr., hvis man svarer forkert på samtlige spørgsmål? God ide, som må overvejes til gavn for bladets økonomi.
Bliver man i så fald bliver kaldt årets proskvat? tilføjer hun.
Nej, nej, nej, det gør man ikke...
Tak til Suzanne Kur Stuven, ved profetens skæg, som har foretaget optællingen, og tak for udvist interesse og gæt med på, hvad der sker til næste år.

Hvad sker der i 2003?
1. Er Saddam Hussein præsident i Irak 15. december 2003?
qja qnej

2. Har Grønland sagt endegyldigt ja til missilskjoldet?
qja qnej

3. Har Thor Pedersen en ministerpost?
qja qnej

4. Er Brian Mikkelsen kulturminister?
qja qnej

5. Er TV 2 solgt?
qja qnej

6. Er KFX-indekset på Københavns Fondsbørs over eller under 230 på børsdagen 15. december 2003?
qja qnej

7. Har Venstre borgmesterposten i
Farum?
qja qnej

8. Er Amdi i fængsel?
qja qnej

9. Kan man købe gensplejsede cornflakes i Irma?
qja qnej

10. Er en anden end Per Arnoldi udpeget til at forsyne den nye kongelige opera på Holmen med kunstnerisk udsmykning?
qja qnej

11. Vinder Tom Kristensen le Mans?
qja qnej

12. Er tv-serien Rejseholdet med de danske skuespillere solgt til mere end otte lande?
qja qnej

13. Fødes der en storkeunge i Danmark?
qja qnej

Hvad der skete i 2002
Rigtige svar for 2002:

1. Hvad hedder formanden for Socialdemokratiet den 15. december 2002?
Svar: Mogens Lykketoft

2. Hedder kirkeministeren Tove Fergo 15. december 2002?
Svar: Ja

3. Eksisterer gratisavisen Urban 15. december 2002?
Svar: Ja

4. Bliver støtten til dansk film beskåret inden 15. december 2002?
Svar: Nej

5. Er Kyoto-protokollen trådt i kraft 15. december 2002?
Svar: Nej

6. Er De Grønne stadig regeringsparti i Tyskland 15. december 2002?
Svar: Ja

7. Er TV2 blevet privatiseret 15. december 2002?
Svar: Nej

8. Er dele af planlovens beslutningskompetencer blevet flyttet til kommunerne fra mere centralt hold 15. december 2002?
Svar: Ja

9. Er kronprins Frederik blevet gift 15. december 2002?
Svar: Nej

10. Har den første betalende passager kørt med den københavnske metro inden 15. december 2002?
Svar: Ja

11. Har regeringen fremsat anlægslov for en fast forbindelse over Femer Bælt 15. december 2002?
Svar: Nej

12. Hvad er hastighedsgrænsen på motorveje og i bymæssig bebyggelse 15. december 2002?
Svar: Hhv. 110 km. og 50 km.

13. Går Danmark videre fra den indledende runde i fodbold-VM, der afvikles maj-juni 2002?
Svar: Ja

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her