Læsetid: 3 min.

Lykketoft udstiller splittelsen i S

Socialdemokraternes nye formand sidder i praksis på et meget usikkert grundlag efter at Nyrups støtter blev vraget, da folketingsgruppen i går fik ny ledelse
17. december 2002

Anders Fogh Rasmussen kunne næppe have fået en bedre julegave. Først EU-glansnummeret og nu hvad der på Christiansborg betegnes som Mogens Lykketofts »eklatante selvmål«.
Med gårsdagens konstituering af den nye ledelse af folketingsgruppen har den nykårede socialdemokratiske formand kastet sit parti ud i et frit fald med udsigt til internt kiv og kævl i årevis.
Den nye ledelse fremstår nemlig som kemisk renset for ethver aftryk af eks-statsminister Poul Nyrup Rasmussen og hans folk.
Lykketoft har udsigt til flere år med knive i ryggen på sig selv og den øvrige ledelse, surmuleri i krogene, snigløb på de politiske markeringer og til sidst – et ydmygende valgnederlag med fornyet kritik og krav om formandens afgang.
På gruppemødet i går blev partiets ny gruppeledelse i Folketinget præsenteret. Ledelsen består nu – ud over Lykketoft selv – af gruppeformand Pia Gjellerup, politisk ordfører Frank Jensen, og næstformændene Pernille Blach Hansen og Jeppe Kofod.
To Lykketoft folk og to Auken-folk. Kun Jeppe Kofod kan kaldes neutral.
»Jeg er meget deprimeret. Lykketoft har overhovedet ikke gennemført den deling af magten, som var hans valgløfte. Nu skal vi endnu en gang igennem en intern strid,« siger en højt placeret kilde i partiet til Information.
Det er et udtryk for taktikeren Lykketofts fallit, at Nyrup-fløjen ikke er med. Et falleret forsøg på at få tidligere landbrugs-, fødevare- og socialminister Henrik Dam Kristensen med i ledelsen som Nyrups mand slog fejl.
Dam Kristensen krævede selskab af en anden Nyrup-mand, Henrik Sass Larsen, men fik nej. Sass Larsen var kun tiltænkt en rolle som finansordfører – uden for ledelsen.
Det fik Nyrups følgere til at erklære det kampvalg, der udstiller splittelsen i det store parti: Henrik Sass Larsen tabte kampen om en post som næstformand med stemmerne 29-24 til Auken-støtten Pernille Blach Hansen.
Jan Trøjborg tabte kampen om at blive gruppeformand til Pia Gjellerup – Lykketofts valg – med 22 mod 27.
Stemmetallet afslører, at den socialdemokratiske gruppe er delt i to næsten lige store lejre – med den ene sat helt uden for indflydelse.
Det betyder, at den ene halvdel af folketingsgruppen overhovedet ikke føler sig forpligtede over for en ny politik, som folketingsmedlemmerne nu skal i gang med at udforme i særlige politikgrupper.
En ny og slagkraftig linje med markante bud på en socialde-
mokratisk udlændinge- og velfærdspolitik kommer ikke, når halvdelen af partiet surmuler over ledelsen. Der mangler simpelt hen en holdånd, når så mange sidder tilbage med forsmåede ambitioner.
For Mogens Lykketoft betyder det, at han sidder på et meget usikkert grundlag.
Det vurderes kun som et spørgsmål om tid, før Karen Jespersen, godt støttet af
Vestegnens borgmestre, igen hæver stemmen og tildeler formanden tæsk for en slatten indvandrerpolitik.
Og et spørgsmål om tid, før kritikken af manglende fornyelse af partiet – med klar adresse til Lykketoft selv – igen dukker op.
Indtil videre er den 28-årige Jeppe Kofod ene om at kunne kaldes fornyelse.
Pernille Blach Hansen har samme alder, men hun er er allerede prøvet og lyder akkurat som sin 26-år ældre far, Bent Hansen, partiets ene næstformand. Vælgerne gaber – hvis de overhovedet genkender hende.

På Aukens nåde
Frank Jensen udgør sammen med Pernille Blach Hansen, Auken-fløjen i ledelsen. Svend Auken kan dermed regere pr. fjernstyring. Lykketoft sidder på Aukens nåde.
Lykketoft har betalt Auken det, han skylder. På Nyrups – og partiets – bekostning.
Mogens Lykketofts formandsløfte om at samle partiet klinger hult.
Magten er nu endnu længere væk, end den har været siden valgnederlaget sidste år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu