Læsetid: 3 min.

Hans Morten Rubin er død

Med dette dødsfald efter en tids håbløs sygdom har Danmark smertefuldt mistet en af de mest markante og begavede mediepersonligheder i vor tid
21. december 2002

Nekrolog
Hans Morten Rubin begyndte allerede i 1949 sin lange mediekarriere i Det Berlingske Hus, først ved Billed-Bladet – siden B.T., hvor han blev redaktionschef og en overgang avisens korrespondent i USA. I 1968 kom han til Danmarks Radio som redaktionssekretær ved TV-Aktualitetsafdelingen og forblev i institutionen til 1982, afbrudt i 1970 af chefredaktørperioden på nyhedsmagasinet NB!
Rubin blev souschef på TV-A og i 1976 programchef til 1982, hvor han en kort periode var Horsens Folkeblads chefredaktør og direktør. Han vendte tilbage til tv-mediet som direktør for Weekend-TV 1984-86 og påtog sig siden den daglige ledelse af Nordisk Film og TV. Fra 1990 var han direktør for Nordisk Film, og fra 1995, til døden satte punktum forrige nat, drev han en konsulentforretning. Som repræsentant for Venstre sad han i Danmarks Radios bestyrelse.
Bag disse oplysninger, som vidner om et aktivt liv i mediernes første geled, gemmer sig historien om en mand af usædvanligt format. Et stort menneske med evnen til at knytte andre til sig og i aldrig svigtende loyalitet og venskab være godhedsfuldt til stede, når det gjaldt. Godhedsfuldt var et af Rubins egne udtryk, som han ikke på vilkår anvendte om sig selv, snarere som en af de utallige ironier han ofte dækkede sig blufærdigt bag.

Mange skibe i søen
Ved overfladisk bekendtskab kunne Hans Morten Rubin virke direkte stødende. Uforberedte folk kom nu og da chokerede fra deres første nærkontakt med denne storrygende, whiskydrikkende, smågnækkende og spinkle mand, der sad og hev sig i kindskægget, talte som en mitrailleuse og ledsagede sine hårrejsende præcise udsagn med den karakteristiske gestik i begge hænder. Overvandt man chokket, ventede hjertevarmende stunder. Rubins menneskelige generøsitet var så omfattende som hans idérigdom og konstruktive håndtering af omgivelserne.
Rubin var på sin egen bagvendte måde et dybt professionelt, skabende menneske med mange skibe i søen. Han kendte det ordentlige på travet i alle genrer. I TV-A konsoliderede og udviklede han den journalistiske linje og gjorde avisen seriøs. At virke under ham var et dagligt lærestykke i faglig kvalitet.
Som den fremragende journalist han var, stillede han betydelige krav, men organiserede sin avis som en arbejdsplads, hvor det var rart at være. Ingen behøvede møde i frygt og bæven, og krukkerne holdt han nede med sit vid. Skete det at én og anden kom galt afsted, strakte han sin personlige omsorg langt ud over det forventelige. Af den og mange andre grunde blev Hans Morten Rubin et afholdt – det er ikke for meget sagt – og elsket menneske. En vennernes ven. I sandhed a man for all seasons.
Billedet af Rubin kan ikke fuldtegnes uden det politiske engagement. Venstre var hans parti, derfra hans verden gik – med fed streg under det liberale. Friheden var altafgørende for Rubin, der hadede tvang.
Nu og da kunne dette ubetingede krav om frihed medføre en egen snert af kynisme og hårdhed i ord og annoncemateriale, som han trofast leverede partiet. Som når Venstre er værst, men som dårligt harmonerede med Rubins aldrig svigtende medfølelse, varme og godhed over for andre.
Men kravet om frihed og i øvrigt afskyen for vold hang uløseligt sammen med Rubins erfaringer fra krigen, da han i oktober 1943 måtte flygte med familien. Oplevelsen sad dybt i ham, han refererede i fortrolige stunder uden føleri, men som forklaring på ikke så lidt, til dette traume.
Hans Morten Rubin var et sammensat, hudløst følsomt gemyt, hvis mangesidighed, indfattet i overdådig humor og skarpsindigt vid altid overvældede og berigede. Vi der var så lykkelige at høre til hans kreds, er ham inderligt taknemmelige for hvad han gav i levende live, og for det der nu er hans kostelige minde. Ære være dette.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her