Musisk udfordring
Det er svært at vinde en plads i et af de danske symfoniorkestre. Og hvis man er en ung, nyudklækket musiker fra et af landets musikkonservatorier, kan det synes helt umuligt.
Man bliver kastet ud i benhårde konkurrencer med en række andre musikere. Og i de seneste år er flere og flere af sejrene gået til rutinerede østeuropæere, der er kommet hertil for at deltage i kampen om en attraktiv og vellønnet post i et af vores symfoniorkestre.
Efter nytår, når en stor del af Østeuropa er blevet indlemmet i EU, vil denne udvikling blive forstærket. Det forventer i hvert fald Per Holst, der er orkesterchef ved Odense Symfoniorkester.
»Hidtil har vi primært ladet østeuropæerne deltage i konkurrencer om solo-pladserne i orkesteret,« siger han.
»Men når de bliver medlemmer af EU, vil de også i højere grad få adgang til at dyste om de såkaldte tutti-pladser, der udgør flertallet af orkestersæderne. Og det vil uden tvivl betyde, at flere af dem vinder konkurrencer hos os.«
Mærkbar kvalitetsforhøjelse
Det er nu heller ikke en udvikling, som Per Holst beklager.
»Siden vi begyndte at tage østeuropæere ind i orkesteret, har vi kunnet konstatere en mærkbar højnelse af kvaliteten,« siger han. »Der er rigtig mange dygtige musikere østpå, og jeg vil tro, at det er de bedste, der vælger at søge lykken i vest.«
Orkesterchefen fra Fyn tør ikke give noget bud på, hvor stor tilstrømningen af østeuropæiske musikere til Odense Symfoniorkester vil blive i de kommende år, men han siger:
»Vi har i dag 25 udlændinge ud af 73 fastansatte musikere. Kommer vi helt op på 50-60 udlændinge i orkesteret? Måske.«
Helt så stor en omvæltning regner musikchef ved Aalborg Symfoniorkester, Palle Kjeldgaard, dog ikke med.
»Jeg tror kun, at EU-udvidelsen vil medføre en beskeden men dog mærkbar stigning i antallet af østeuropæiske musikere,« siger han.
Men han medgiver, at de østeuropæere, der søger til Danmark, ofte befinder sig på et meget højt niveau.
»Der er tale om folk, der kommer fra faste stillinger i velrenommerede symfoniorkestre, og de holder som hovedregel en høj kvalitet i deres spil,« siger han.
»Derfor kan det godt være hårdt for unge, nyuddannede danskere uden den store konkurrence-erfaring, når de møder den slags modstand i kampen om orkester-pladserne.«
Hos Dansk Musikerforbund frygter faglig sekretær Steen Jørgensen især, at de kommende EU-borgere fra Østeuropa vil tage de freelance- og vikariatstillinger, som mange danske musikere lever af.
»Hidtil har vi kunnet holde østeuropæerne væk fra dette marked, fordi de som såkaldte tredjelands-borgere ikke kunne komme i betragtning til den slags stillinger,« siger han.
»Men det kan de efter nytår, og det kan godt betyde ret store omvæltninger.«
Steen Jørgensen peger på teatermusikken som et andet hidtil lukket område, hvor musikerne fra Østeuropa efter hans vurdering vil gøre deres entré.
»Og de vil dermed tage arbejde fra de mange musikere, der næsten kun lever af at spille til teaterforestillinger,« siger han.
Hans vurdering deles af skuespiller og tidligere teaterchef ved Amager Scenen, Jan Hertz, der ikke er i tvivl om, at danske teaterdirektører vil hente dygtige østeuropæere til landet, når de får mulighed for det.
»Lad mig spørge på en anden måde,« siger han. »Er der nogen forskel på tjekkiske, polske og danske musikere? Ja, måske er der den forskel, at østeuropæerne koncentrerer sig om at spille i det orkester, som de er anbragt i, og ikke svigter forestillingerne hver tredje dag for at bi-jobbe hvorefter teaterdirektørerne må indkalde afløsere.«
Kamp om konservatoriet
Også de danske musiktalenter risikerer at få vanskeligere vilkår, når Østeuropa drages ind i EU.
Således forventer rektor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Steen Pade, at kampen om pladserne på konservatoriet intensiveres.
»Vi vil sandsynligvis opleve en stor tilstrømning af østeuropæiske ansøgere,« siger han.
»I forvejen har vi nogle få elever fra Østeuropa, men de lever på barske vilkår, fordi de ifølge loven skal opholde sig i Danmark i to år, før de kan få arbejdstilladelse. Det betyder i praksis, at de må hutle sig igennem.«
»Når Østeuropa kommer med i EU, forsvinder disse snærende regler, og dermed vil Det Danske Musikkonservatorium blive meget mere attraktivt for østeuropæiske unge med musikalsk talent.«
Betyder det, at de vil tage pladserne fra danske ansøgere?
»Alle konkurrerer på lige vilkår om optagelse på konservatoriet. Sådan er det.«