Læsetid: 1 min.

Naboland Polen

Når EU vokser, udvides også Danmarks europæiske horisont. Vi kommer langt tættere på vore nye naboer i øst, og kan se frem til både glæder og problemer med vore nye unionspartnere. Læs de ni temasider dag for dag indtil EU-topmødet den 12.-13. december
4. december 2002


Danmarks nye nabo – Polen
Areal: 312.600 kvadratkilometer, dvs. over syv gange så stort som Danmark.

Beliggenhed: 100 kilometer fra Bornholm.

Befolkning: 38,6 millioner indbyggere. 97,6 procent er polakker. Derudover skønnet 1,3 procent tyskere, 0,6 procent ukrainere og 0,5 procent hviderussere.

Hovedstad: Warszawa, 1,7 millioner indbyggere

Andre store byer: Lodz (834.000), Krakow (745.000), Wroclaw (642.000), Poznan (583.000), Gdansk (463.000), Szczecin (417.000)

Møntenhed: Zloty. 100 danske kroner = 52 zloty.

Sprog: Polsk

Religion: 95 procent romersk-katolsk. Russisk-ortodokse, protestanter og andre udgør de resterende fem procent.

Økonomi:
*Årlig vækst: Seks procent
*Årlig inflation: 15 procent
*Årligt BNP pr. indbygger: 55.000 kroner, gennemsnittet i EU er til sammenligning 144.000 kroner. Men hvis man korrigerer for prisniveau og købekraft, er Polens levestandard på 40 procent af EU-landenes.

Arbejdsstyrke: 17.7 millioner. 30 procent indenfor industri og byggeri, 26 procent i landbruget, 44 procent i servicesektoren.

Landbrugsproduktion: Kartofler, mælk, ost, frugt, grøntsager, hvede, fjerkræ, æg, svine- og oksekød.

Industriproduktion: Maskinbygning, jern og stål, kulminer, kemikalier, skibsværfter, fødevareforarbejdning, glas, drikkevarer, tekstil.

EU’s karakter: EU-Kommissionen havde bl.a. følgende at sige om Polen i sin rapport om kandidatlandene i oktober:
*Polen lever i stor grad op til eksisterende EU-lovgivning og er ved at arbejde sig frem til at nå den nødvendige administrative kapacitet. Dog mangler landet institutioner, som gør Polen i stand til eksempelvis at administrere EU’s landbrugsstøtte.
*Landet har en velfungerende markedsøkonomi, der er rimeligt godt rustet til at kunne klare konkurrencen og markedskræfterne i det indre marked. Men den mangler at etablere en helt uafhængig nationalbank og må sætte skub i privatiseringer især indenfor sværindustri, energi og landbrug.
*Polen respekterer menneskerettighederne.
*Polen fik den værste karakter af EU, når det gælder svindel. Det var det eneste af kandidatlandene, som fik besked på, at »udvikle en kultur indenfor politik, administration og erhvervsliv, som kan modstå korruption.«

Kilder: Transitions Online, EU-Kommissionen Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung, Danmarks Statistik m.fl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her