Læsetid: 2 min.

En net løsning

Dansk-tanzaniansk forskerhold bruger pesticid-behandlede mygge-net til at bremse resistens hos malariaparasitter
2. december 2002

Malaria
Malaria og mennesker har en lang, genetisk udviklingshistorie sammen. Malariamyggens evolution har gjort den særligt egnet til at angribe mennesker, mens malariaparasitten danner resistens mod ny malariamedicin lige så hurtigt, som vi udvikler det.
Seneste kapitel i den historie er malariamyggens og parasittens genomer, offentliggjort i tidsskrifterne Science og Nature i oktober måned. Håbet er, at den nye geninformation kan bruges i bekæmpelsen af malaria. Men det kræver mere forskning og flere penge.
Malariaparasittens resistens skyldes et samspil mellem evolution og mere jordnære årsager, såsom uvidenhed, mangelfuld vejledning og sløset brug af medicin. Hvis en malariakur ikke slår alle parasitterne ned, gør den kun ondt værre. Medicinen skaber et kunstigt selektionsmiljø, der fremmer resistens (se Våbenkapløb med naturen).
Et dansk-tanzaniansk forskerhold med base i landsbyen Amani i det østlige Tanzania tager enkle metoder i brug for at bremse udviklingen af resistens blandt malariaparasitter.
På tre år er det lykkes at nedbringe resistens mod lægemidlet SP (sulfa-doxin/pyrimethamin) hos børn i to nærliggende landsbyer fra 30 til under fem procent.
Forskerne uddeler myggenet behandlet med pesticid, giver ordentlige medicinske produkter til landsbyens beboere og instruerer dem i at bruge medicinen rigtigt. Desværre kan forskerne ikke lokalisere den præcise årsag til deres succes, hvilket har gjort det svært at få budskabet ud i de mest anerkendte malariatidsskrifter.
Professor Ib Bygbjerg fra Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab giver over for Ugeskrift for Læger udtryk for, at forskernes tiltag nok er for usexede til den internationale forskningsverden.

Bivirkninger
Uddeling af pesticid-net udgør også en vigtig del af WHO’s malariaprogram, ’Roll Back Malaria’. Målet er at få 60procent af alle indbyggere i områder med malaria til at sove under sådanne net inden år 2005. Malariologen David Mordiano fra universitetet i Rom påpeger over for tidsskriftet Science, at selv om flere undersøgelser har demonstreret nettenes gode virkning, er der også bivirkninger.
Andre undersøgelser har nemlig vist, at mennesker, der er ikke udsat for malaria, f.eks. ved at bruge pesticid-behandlede myggenet, får nedsat modstandsdygtighed over for malaria.
»Jeg er ikke imod myggenet, men før vi bruger dem globalt, bør vi sikre os, at de virker på langt sigt,« siger Mordiano til Science og udtrykker frygt for, at netprogrammerne vil tage bevillingerne fra forskning i ny medicin og andre behandlingsformer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her