Læsetid: 2 min.

Norge som Nordens USA

24. december 2002

Spot
Efter mediepærevællingen Orklas overtagelse af Berlingerens koncern for snart en rum tid siden kan det ikke overraske nogen, at nordmændene fortsætter fremfærden. Således har julekalenderen i tv-stationen Danmark 2 dette år været norsk, og i det mindste titlen var lovende, morsom og selvironisk: Nisserne – det endelige opgør.
Men ak, det viste sig, at nisserne ikke var rigtige nisser.
De var ikke engang rigtige, almindelige mennesker som i Robinsons endelige opgør, men skuespillere, altså et forræderi mod selve livsnerven i reality-tv, men da reality-genren netop ikke går af vejen for at belønne forræderiet, kan der have været tale om et kombineret pseudo- og metaforræderi. Ligesom Robinsonadens endelige opgør alligevel ikke var endeligt og absolut ikke only the only, men fortsætter i 2003 og sikkert i det uendeligt endelige og ikke i det endeligt endelige.
Men frem til julen. Inde i tv-apparatet skal en masse tv-personer og -figurer i løbet af i dag og i aften udkæmpe en benhård kamp. Det gælder om at skubbe de andre ud over skærmkanten – og til sidst vinder gangsterne – (Cotton Club, TV2 kl. 00.35) – ligesom i det virkelige liv, for da er Onkel August fra Brødrene Mortensens julekalender forlængst gået i brædderne af forstoppelse. Og dog... rent seermæssigt skal det nok vise sig, at det trangbrystede rådkid, Bambi, endnu engang har seernes bevågenhed, men også det har jo en koncern til at skubbe på i bagspejlet.
I Danmarks Radio nyder den norske medieimperialisme også fremme. Således vises i eftermiddag den banebrydende koncertoptagelse fra 22. november i Kulturkirken Jakob i Oslo, hvor prinsesse Märtha Louise optræder sammen med Oslo Gospel Choir. Tag den, Alexandra og Mary.

Mens nordmændene således stormer frem i det danske, er det som om, de i deres eget fjernsyn værner lidt mere pietetsfuldt om det nationale, end vi gør. Der er ikke så meget Beverly at komme efter der.
Det er bare en fornemmelse – ikke noget statistik, men i norsk kan man opleve både Sølvgutterne, der synger julen ind, familiegudstjenesten i Skårer Kirke, Akerhus, Nidarosdomens herrekor, snedker Andersens og Tor Andresens jul, jul i Mariakirken og Vazelinas Hjulkalender.
Er nordmændene Nordens USA?
Nå, men gudskelov har DR igen i år programsat filmen, Fra den gamle Købmandsgaard, og lever således smukt op til public service-forpligtigelsen. Men pas på nordmændene. De er stærkere, end vi tror.

*Sveriges tv 1 kl. 23.25: Dean Martin – That’s amore!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her