Læsetid: 5 min.

Bliver det en rød-hvid jul?

De danske håndboldkvinder er ikke længere jernhårde og i går blev holdets sårbarhed bøjet i neon, da krumtappen Lotte Kierskou brækkede en finger og må iagttage EM fra sidelinjen
6. december 2002

EM-håndbold
I den lokale optik ligner håndbold unægtelig en nationalsport. Ikke mindst i de næste ti dage, hvor det danske kvindelandshold ved EM på hjemmebane på nationens vegne skal forsøge at afvaske den irriterende plet på selvforståelsen, som opstod efter holdets placering som nr. 10 ved EM i 2000. Den turnering markerede samtidig begyndelsen på en ny tidsregning i dansk kvindehåndbold. Den gamle sluttede tidligere det år med guldmedaljer ved OL i Sydney, som markerede et farvel til de såkaldte jernhårde ladies, der i 10 år var med til at gøre livet for kort til herrehåndbold.
Siden er det blevet hverdag og ned på jorden igen for landstræner Jan Pytlick og hans ’piger’, som det jovialt hedder på sportsjournalistisk. Der er et liv efter Tonje, Camilla, Anja, Janne og Susanne, men generationsskifter tager tid, og selv om det unge danske landshold med en overraskende fjerdeplads ved VM i 2001 viste, at man har noget at have troen på fremtiden i, har holdet til gode at udvise en spillemæssig stabilitet, der matcher holdets åbenbare spilleglæde.

Elementære fejl
Efter en række træningskampe her i efteråret, hvor der blev begået de mest elementære kaste- og gribefejl, fik landsholdet et psykologisk rygstød ved i den såkaldte Møbelringen Cup at besejre de norske arvefjender, og det endda ret klart, 27-24, ikke mindst takket være den genopstandne nøglespiller Lotte Kierskou.
Hun var, sammen med den kontroversielle, men uklanderlige sidsteøjebliksudtagelse af den 34-årige målvogter Lene Rantala fra Larvik, under EM udset til at skulle være krumtappen på det danske hold. Kierskou som indpisker på banen, og Rantala nok mest som joker i pressede situationer og som stabilisator for holdets førstekeeper, Karin Mortensen, der endnu ikke har samme konsistente coolness over sit spil, men er det største talent på posten siden Susanne Munk Lauridsen.
Jan Pytlick fik derfor i går eftermiddags brug for al sin professionelle optimisme, da Lotte Kierskou under træningen i Arenaen i Århus brækkede en finger ved et hændeligt sammenstød med holdkammeraten Ditte Andersen, som er af den støbning, man slår sig på. Kierskou er ude af spillet i tre til fire uger, kunne lægerne på Århus Kommunehospital fortælle.
Pytlick forsøger ikke at bilde nogen noget ind: »Det er en stor svækkelse af holdet. Lotte Kierskou har været i fremgang under forberedelserne, og holdet har mistet en god og rutineret spillerÇ« sagde han til Ritzaus Bureau. Han understregede dog samtidig bredden i den danske trup. Det er jo hans job, men det drive og den dynamik, Lotte Kierskou på en god dag kan få til at smitte, er det svært at få øje på hos resten af spillerne.
Fraværet af hende vil trække yderligere veksler på veteranen Mette Vestergaard fra FCK, og måske få GOG’s Rikke Hørlykke til at leve op til sit talent en hel turnering.
Det danske hold skal vinde sine kampe på et stærkt forsvar, en hurtigt spilopfattende målvogter og ved optimal demonstration af det nationale adelsmærke, streg- og fløjspillet. Kolding IF’s Josephine Touray må her formodes at få megen spilletid, og hun er i topform. Og kommer Christina Roslyng fra Viborg i gang har danskerne et dobbeltløbet våben som vil efterlade de fleste værgeløse. På samme måde er det en afgjort styrkelse i forsvaret at Karen Brødsgaard er klar igen. Og selv om hun ikke er nogen Tonje Kjærgaard, er hun en uroskabende tonser på stregen. På samme kan den uortodokse, indædt spillende Trine Jensen fra Ikast-Bording sagtens vise sig at være et af Pytlicks skjulte kort. Men netop Møbelringen Cup’en i Norge viste, at det vil være klogt at nedtone nationalchauvinismen før aftenens første EM-kamp mod Ukraine.
Danmark er desuden i indledende pulje med Holland og Frankrig. Og netop de to første hold mødte vi for en måned siden i Norge. 17-17 og 27-27 er ikke opsigtsvækkende resultater. Holland er i europæisk mellemklasse, og Frankrig har kendt langt bedre dage, trods den elegante keeper Valérie Nicolas. Ja, forleden tabte gallerne overraskende stort til Ukraine, som understregede, at man ikke vil finde sig i underdog-positionen.

EM er VM uden Sydkorea
EM, som i realiteten bare er et VM uden Sydkorea, har to outsidere – Norge og de stadig stærkere Rusland samt to favoritter: De forsvarende mestre Ungarn med den frygtindgydende Agnes Farkas som omdrejningspunkt og det meget lovende og meget alsidige jugoslaviske hold, som slog Danmark i VM-bronzekampen i 2001, og som er kommet i pulje med Sverige og den falmende håndboldstorhed Østrig, der vil stå og falde med storskytten Ausra Fridrikas’ form.
De danske kvinder afsluttede EM-forberedelserne via to testkampe mod Østrig. Danmark vandt begge gange, men Fridrikas, som til daglig spiller i Anja Andersen HK (Slagelse, red.) scorede 23 af østrigernes 46 mål!
Arenaen i Århus danner rammen om de indledende kampe, og her skal publikum nok vide at leve op til pr-jubeloptimismen om den rød-hvide håndboldjul, milevidt fra den håndboldvirkelighed, der udspiller sig alle andre steder end i eliteklubberne. En virkelighed, der understreger sandheden i en omfattende undersøgelse af danskernes idrætsvaner, foretaget af Socialforskningsinstituttet. Vi er nemlig mest til håndbold på fjernenen. Ellers kan vi bedst lide at svømme og køre på rulleskøjter. Håndbold er mere og mere blevet en sport, man ser, i stedet for en sport, man dyrker.
Eller som idrætsforskeren Bjarne Ibsen, ifølge bladet Håndbold, sagde tidligere på året på Dansk Håndbold Forbunds breddeseminar: »De unge tillægger ikke fællesskabet så stor betydning ... og der kan håndbold få et problem, fordi håndbold stort set skal dyrkes i en forening. Håndbold egner sig ikke til selvorganisering, og man skal helst være sammen med nogle, som man er på niveau med ... på den baggrund forudser jeg, at håndbold får en vigende tilslutning.«
Det er bagsiden af den medalje, som folket kræver af det danske kvindelandshold.

FAKTA
Det danske EM-hold
*Målvogtere:
Lene Rantala, Larvik, 34 år, 207 landskampe
Karin Mortensen, Ikast-Bording, 25, 46 landskampe
Louise Bager Nørgaard, Viborg, 20 år, 7 landskampe
*Bagspillere:
Ditte Andersen, GOG, 27 år, 36 landskampe
Mette Vestergaard, FCK, 27 år, 129 landskampe
Kristine Andersen, Ikast-Bording, 26 år, 83 landskampe
Rikke Hørlykke, GOG, 26 år, 53 landskampe
Trine Jensen, Ikast-Bording, 22 år, 14 landskampe
Katrine Fruelund, Viborg, 24 år, 97 landskampe
*Stregspillere:
Karen Brødsgaard, Viborg, 24 år, 58 landskampe
Heidi Johansen, Fox Team Nord, 24 år, 28 landskampe
Camilla Thomsen, FCK, 28 år, 7 landskampe
*Fløjspillere:
Christina Roslyng, Viborg, 24 år, 99 landskampe
Josephine Touray, Kolding, 23 år, 39 landskampe
Line Daugaard, Ikast-Bording, 24 år, 68 landskampe
*Fra reservebænken blev Winnie Mølgaard fra GOG i går hasteindkaldt til EM-lejren i Hasle som erstatning for den skadede
Lotte Kierskou.
*Danmark møder i aften 20.45 Ukraine, lørdag 18.30 Frankrig og søndag 20.45 Holland. Mellemrundekampene starter tirsdag.
Alle kampe sendes direkte på TV 2. Som på TV 2 Zulu også sender en række af turneringens øvrige kampe.
*www.em-2002.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu