Læsetid: 2 min.

Rotter og eksperter

Kirkerotter i Helsingør afslørede, at komponisten Buxtehude holdt af frikadeller
20. december 2002

(2. sektion)

Radio
Danmarksbilleder på P1 er en af de små programstumper, der ligger så at sige mellem det ene og det andet. I det her tilfælde, tirsdag morgen lidt ud på formiddagen, mellem Nils Frids enerverende debatprogram, der sluttede med, at Onkel Kurt nærmest blev kvalt for åben mikrofon, mens han fra sit asyl forsøgte at gøre opmærksom på, at når man har udgang, så har man udgang, og det skal ingen blande sig i, og den tungere orientering, der startede med den nye grønlandske regerings forhold til Thule-basen.
Claus Johansen havde fat i en helt fantastisk historie. Bare fem minutter, men derfra kan man trække vejret resten af døgnet.
Man havde valgt at præsentere historien som en lille fabel om eksperter. Dem er vi som bekendt trætte af. De skal ikke komme her og vide noget som helst, for vi ved bedre alle sammen, både manden på gaden og konen i kæret og alle de andre med hver sin sunde fornuft og begge stolper boret solidt ned i gylletanken.
Det handlede om Skt. Olaj Kirke i Helsingør, hvor man under restaurering havde opdaget en rotterede i prædikestolens himmel eller hat eller hvad sådan en nu lige hedder.
Rotter er kloge dyr, og her havde de lagt en mindre bombe af forbløffende viden til rette for forskerne, eller eksperterne. De der med deres dyre universitetsuddannelser som baggrund kan læse rotternes tegn.

Interessant isolation
De små vise dyr havde nemlig valgt at fore deres rede, engang tilbage i det 17. århundrede, med forskelligt papir. Det isolerer jo så godt, og vintrene var koldere dengang.
Først fandt man noget papir med noder, den tids kirkemusik. Derefter fandt man et stort stykke af en bog om Oliver Cromvell (1599-1658).
Men rotterne havde endnu en overraskelse til eftertiden, nemlig stumper af et brev til en vis Diderik fra hans forældre.
Det ville jo måske ikke uden videre sige hverken Maren i Mosen eller Georg på Gulvet ret meget, men her kom så en ekspert imellem.
Det ligger jo sådan, at komponisten Diderik Buxtehude blev født i Helsingør, i 1637. Hans far var organist, netop ved Skt. Olaj kirke, i 32 år, og sønnen rejste efter sin uddannelse i samme fag til Lübeck, hvor han til sin dødsdag i 1707 betjente orglet i Mariekirken og blev en af sin tids største tonekunstnere.
Blandt de mange yngre musikere, der opsøgte Diderik i Mariekirken i Hansestaden, var Bach.
Et leksikon fra begyndelsen af forrige århundrede omtaler Diderik Buxtehude som »en af Bachs genialeste forgængere, stundom barsk og dristig; hyppigt med et eget sværmerisk, vemodigt drag, der kan minde om hans nordiske herkomst; altid fantasifuld og mangfoldig i anvendelsen af de kunstneriske midler.«
Af brevet, som rotterne gemte og eksperten fortolkede, fremgår det, at Dideriks forældre skrev til ham på dansk, og at han godt kunne lide frikadeller. Ifølge Claus Johansen viser det, at eksperterne snart er de en ste, der ikke har rotter på loftet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her