Læsetid: 2 min.

Santa-class

Dårligt vejr og store vindhastigheder tvang i går julemanden til at skifte rensdyrene og kanen ud med et jetfly
21. december 2002

Ny slæde
Julemandens transport af de flere hundrede ton julegaver fra Grønland til mellemdepoterne rundt om i Danmark, hvor de ligger indtil juleaften, blev i går indstillet pga. dårligt vejr og ekstreme vindhastigheder. Vejrforhold som julemandens kane ikke er udstyret til at flyve i. Derfor gik han, straks efter at vejrudsigten var kendt, i gang med at finde et alternativt luftfartøj, så transporterne kunne genoptages. Det lykkedes allerede om formiddagen fredag, hvor Air Greenlands nye Airbus-maskine overtog gave-flyvningen.
Air Greenland er i dag det eneste flyselskab i verden, der har fast rutefart til julemandens land, efter at SAS trak sig ud af Grønland i oktober. Set i det lys er julemanden glad for, at flyselskabet i november satte den store Airbus 330-200 flytype ind på ruten.
»Hvis vi skal nå at få alle gaverne frem inden jul, skal vi altså have flyttet mange ton. Jeg kan jo desværre ikke selv flyve dem lige nu, men heldigvis har jeg fået lov til at disponere over det meste af lastrummet på Airbussen, som har en max. startvægt på hele 260 ton. Så det skal nok lykkes,« forsikrer julemanden Informations udsendte. Fredag var julemanden selv med flyvningen fra Grønland og tjekkede, at alt gik rigtigt til, så hverken barbiedukker, modeltog eller nogle af de mange andre julegaver tog skade af lastningen.
Under det korte groundstop i Grønlands hovedlufthavn Kangerlussuaq havde lufthavnsmedarbejderne i deres neongule refleksveste travlt med at køre julemandens specialfremstillede cargo-containere ind i flyets store bug. Dampen fra deres forpustede travlhed, steg op som små skyer om skroget på flyet, som selvfølgelig er rødt ligesom alt andet, der har med julemanden at gøre. Det var tydeligt, at julemanden var tilfreds med lufthavnsmedarbejdernes indsats, som han stod der på forpladsen i sit rette element: sne og 15 graders kulde.
»Jeg kan se, at de ved at der kræves stor forsigtighed, hvis de vil undgå en masse ulykkelige børn juleaften. De behandler lasten pænt,« konstaterede julemanden tilfreds.
I løbet af weekenden vil julemanden i samarbejde med ledelsen i Air Greenland tage stilling til, om flyet skal have monteret specielt ekstraudstyr, så det vil blive i stand til at tage kanen på slæb. Det vil muliggøre en endnu større lasteevne og skabe yderligere sikkerhed for, at gaverne ligger under juletræerne på tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her