Læsetid: 2 min.

Skyldig indtil andet er bevist

Saddam Hussein forsøger at bevise, at Irak har opgivet sine masseødelæggelsesvåben. Eksperter tvivler på, at USA vil stille sig tilfreds, uanset hvad den 11.807 sider lange redegørelse rummer
9. december 2002

I en normal retssag er den anklagede uskyldig. indtil andet er bevist. Men sådan forholder det sig ikke i sagen USA og FN versus Irak.
Her er bevisbyrden omvendt, og det betyder, at det alene er op til den irakiske diktator Saddam Hussein at bevise sin uskyld.
Flere eksperter, som Information har talt med, mener, at opgaven er håbløs.
Simpelthen fordi USA på forhånd har besluttet sig for at afvise Iraks forklaringer og forsikringer, uanset hvor udtømmende og veldokumenterede, de måtte være. Det gælder også den 11.807 sider lange redegørelse for Iraks våbenprogrammer i perioden 1991-2002, som Saddam Hussein lørdag afleverede til FN’s våbeninspektører i Bagdad.
Ifølge FN-resolution 1441 er Irak forpligtet til at levere en »troværdig, præcis og udtømmende« redegørelse over sine atomare, biologiske, kemiske og ballistiske aktiviteter siden Golfkrigen.
Allerede på forhånd har amerikanske regeringskilder erklæret, at USA ikke er til sinds at acceptere den irakiske rapport. Især ikke, hvis rapporten hævder, at Irak er uskyldig og ikke i besiddelse af de masseødelæggelsesvåben, som USA påstår.
Og det er ifølge den ansvarlige for Iraks forbindelse til FN-inspektørerne, Hussam Mohammed Amin, præcis, hvad de 11.807 sider viser.
Hvis rapporten påstår, at Irak ingen masseødelæggelsesvåben har, vil USA betragte det som et brud på resolutionen 1441 og dermed grundlag for en krig, har flere regeringskilder sagt til amerikansk presse.
»Det virker klart, som om USA på forhånd har besluttet ikke at godkende den irakiske redegørelse,« siger den ansete Mellemøstekspert Rosemary Hollis fra Royal Institute of International Studies, RIIA, i London.
»Spørgsmålet er, om der overhovedet er noget, der vil stille USA tilfreds«, siger hun.
Og det er professor i international politik Ole Wæver fra Københavns Universitet enig i.
»Irak er på en håbløs opgave. Uanset, hvad Irak siger, er der i øjeblikket ikke noget, der er acceptabelt for USA«, siger han.
»USA er alt for opsat på at holde mulighederne åbne for en krig.«

Forberedelse til D-dag
Ifølge Hollis indeholder den irakiske mammutrapport en redegørelse for Iraks tidligere produktion af atomare, biologiske og kemiske våben samt ren redegørelse for landets missilproduktion.
Dernæst gennemgår rapporten hvilke produktionsfaciliteter Irak stadig er i besiddelse af. Og endelig opregner rapporten for, hvilke såkaldte ’dual use’ materialer, Irak er i besiddelse af, dvs materialer, som kan anvendes både civilt og militært.
»Slagsmålet kommer til at dreje sig om disse stoffer, og om hvorvidt de er beregnet til civil eller militær brug« forudser Rosemary Hollis.
»Irak vil selvfølgelig hævde, at lagrene er beregnet til civil brug, mens USA vil hævde det modsatte,« siger hun.
Ole Wæver mener, at slagsmålet om dual use materialerne kun bliver et af en række kommende slagsmål.
»Vi vil se en række forpostfægtninger, hvor USA og Irak står og trækker i hver sin ende af tovet«, siger han.
»Lige indtil den dag, hvor USA beslutter, at nu er det nok, og nu har man en sag, der er så stærk, at det kan lade sig gøre at overbevise resten af verden om det fornuftige i en krig,« siger han.
Både våbeninspektørerne, FN’s Sikkerhedsråd og USA har udbedt sig tid til at gennemgå den omfattende rapport. Rosemary Hollis bud er, at reaktionen kommer i slutningen af december.

*Læs mere på: tema.information.dk/irak

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu