Læsetid: 2 min.

Smæk for skillingen

Samtidskunst – ucensureret og i glasmontre
31. december 2002

Udstilling
Han trak lidt på ordene. »Jeg må tilstå, at jeg var lidt mistroisk,« sagde han så, tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, da han åbnede udstillingen i Øksnehallen. Forklaringen på Hoffmeyers bekymring hang lige bag ham: Et otte meter langt skilt med ordene BANK OF INTERNATIONAL ART MONEY. »Falskneri og inflation,« nævnte han – som to eksempler på truslen mod pengesystemet. Begge dele er der rig mulighed for med kunstneren Lars Kræmmers selvopfundne valuta, Art Money – en pant i kunstnerens værker, der kan udstedes og sælges for 20 euro af enhver kunstner., der lader sig registrere. Det har 200 kunstnere foreløbigt gjort. 100 af dem udstiller i Øksnehallen.
At udstillingen er ucensureret giver selvsagt problemer af æstetisk karakter. Værkerne er mangeartede, men sammenhængen sikres ved, at hver kunstner er blevet tildelt en 1 meter bred og 2 meter høj glasmontre. Her i kan de gøre hvad de vil med overskriften ’værdiudveksling’.
Forfatteren Gordon Inc. udviser ikke originalitet i sin montre, men dog tæft for sensation. Han har udstillet sit eget nøgne selv, og der sidder han så – efter sigende måneden ud.

Ikke-integreret
Reklamemanden Knud Romer – ’Kendt fra Idioterne’ – er også ude i et provokerende ærinde. For 5.000 kr. har han investeret i en hjemløs’ indkøbsvogn, og dele af indholdet har han udstillet som livsstilstilbehør. Den hjemløse går under navnet Xenos – en gave i sig selv til Romers ambition om at fremstiller den hjemløse som et varemærke – en ironisk bemærkning til livsstilsforbruget overfor de 140 kr. Xenos lever for om året.
Montren minder mest af alt om noget fra Magasins parfumeafdeling: Navnet Xenos skrevet med gyldne og svungne bogstaver, genstandene i flatterende lys. »Xenos,« fortæller Knud Romer, »betyder fremmed på græsk.« Den fulde forklaring fik Romer fra Xenos selv: »Jeg er fremmed. Jeg er ikke-integreret. Jeg er et spøgelse. Jeg eksisterer ikke.«
Tegneserieforfatteren Jacob Martin Strid vil også provokere – og har overført sit tegnede univers til Øksnehallen ved at inddække glasmontren i rødt papir så den ligner et skydetelt. Her kan man skyde Anders Fogh og Pia Kjærsgaard – en populær beskæftigelse på åbningsdagen.
Det var de spektakulære. Et af udstillingens flotteste værker er kunstneren Jan Kulojs flisemalerier. Medea hedder det, en kvadrat opbygget af mere end 100 fliser. På afstand ligner det en serieproduktion, men ved nøjere granskning fremstår hver enkelt flise med individuel streg, historie og udtryk. Gode værker er der mange af på den flotte udstilling.

*Øksnehallen. Til 26. januar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her