Læsetid: 2 min.

Et springbræt til en guldgrube

Med danske miljøstøtte-kroner i ryggen har Krüger A/S etableret sig i flere kandidatlande – nu venter de store EU-puljer
2. december 2002

Investering
VILNIUS – Det er et stort tilløbsstykke. Lokalt og nationalt tv er på pletten og journalister og pressefotografer sværmer omkring som arrige hvepse. Med danske øjne er det ikke noget særligt: Den litauiske hovedstad, Vilnius, har fået et nyt rensningsanlæg – det er det hele. Men det er nok til at tiltrække miljøminister Arunas Kundrotas og præsident Valdas Adamkus, der begge virker svært tilfredse. Og den danske miljøminister er rejst 800 kilometer – tværs over Østersøen – for at være med. Så noget må der være over det.
I den danske delegation med miljøminister Hans Christian Schmidt i spidsen er der også tilfredshed. Byggeriet er i høj grad dansk finansieret. Enten med direkte penge fra Miljøstyrelsen eller indirekte via rentefrie lån. Og de penge er godt givet ud. Den bilaterale støtte fra Danmark er nemlig ikke betingelsesløs. 60 procent af pengene til rensningsanlægget, i alt 125 millioner kroner, skal bruges til indkøb i Danmark. Og rensningsanlægget, der er et af de største danske miljøprojekter i Østeuropa har givet den danske entreprenør Krüger A/S et vigtigt fodfæste på markedet i de kommende EU-lande, der snart får andel i de store struktur fonde. Så de er også glade.
»Vi kunne ikke have etableret os herovre uden støtten,« siger Poul Erik Sørensen. Han har været Krügers mand i Østeuropa og været med til at opstarte afdelinger i Baltikum og Polen.
Den polske afdeling er netop blevet kåret til årets danske succes-historie.

Miljøalderen
Den litauiske præsident afslører med de første linjer i sin tale, hvad hele viraket handler om for litauerne.
»Naturen og folket har i dag vundet. Vi vil gerne være medlem af EU, og vi kan i dag se, at vi er et moderne land – med samme teknisk avancerede anlæg som alle andre lande.« Landet er med det biologisk rensende og 48 hektar store anlæg, der skal betjene 450.000 mennesker, trådt ind i miljøalderen. Og det er man stolte af i den tidligere Sovjetrepublik.
Den indbudte presse bliver budt på et glas glögg, der kan lune lidt i den kølige efterårsvind. Under rundvisningen på det nye rensningsanlæg bliver man også præsenteret for de mange lugtnuancer kloakvand kan fremkomme i. Ét bassin lugter af mug, det næste af grisestald og et tredje ikke af så meget. Imens fortæller Poul Erik Sørensen om den 11 år lange proces med at få færdiggjort byggeriet. Undervejs krakkede det litauiske bankvæsen, en af de store vandtanke brød sammen og skiftende bystyrer har lagt forsinkelser til projektet. Krüger har i mellemtiden bygget yderligere fire rensningsanlæg i Litauen og i alt 340 millioner danske støtte kroner har passeret firmaets kasse.
»Vi har undervejs kunne etablere os på det lokale marked og er nu uafhængige af danske støttemidler.«
De er derfor godt rustede til konkurrencen med andre vestlige selskaber, mener Poul Erik Sørensen. Og det er først nu de helt store ordrer kommer.
»Vi fokuserer nu på de kommende EU-støttede projekter. De ligner de danske, men er bare væsentligt større,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her