Læsetid: 3 min.

Toner fra himlen

Kom i julestemning med musik – den klassiske afdeling holder ikke jul uden Händels ’Messias’ og Bachs ’Juleoratorie’. Men under træet finder vi også andre rare sager
14. december 2002

Klassisk
Händels Messias og Bachs Juleoratorium er blevet indbegrebet af dansk jul for klassiske musikelskere. Når det er ved at blive jul hænger vi pynt på træet og hører de gamle sange og strofer. Eller flygter skrigende bort fra det hele, fordi det næsten ikke er til at bære, at julen er blevet til en musikalsk Maggie-terning med blot to værker som musikalske stemningsangivere. Ud fra antallet af opførelser af de disse værker netop nu kan man konkludere at mange mennesker slet ikke ønsker at flygte fra julen og dens musik.
Blandt de talrige opførelser i især København af Händels Messias finder vi en version, der afviger fra normen, nemlig en gospelver sion, der er gået hen og har fået titlen Sing-Along-Messiah 2002. Medvirkende i denne mørklødede Messias er Sound Of Gospel – kor og solister. Det foregår i Københavns Kristne Kultur Center, Drejervej 11-21, ved Nørrebro Station. 21. december kl. 19.30.
Når vi nu alligevel har åbnet for godteposen, kan vi lige så godt trutte ren røv:
Wiener Sänger Knaben kunne ikke komme, men afløserne stod klar til at springe ud og ind: Schwanzen Sänger Knaben med de fire glade syngebøsser giver fem adventskoncerter fyldt med julegodter. 18.-22. december, alle aftener kl. 20. i Cafe Teatret og Kafcaféen i København.

Morten fra Leipzig
Bachs Juleoratorium bliver opført af store og små. Københavns Drengekor har i årtier opført værket. I år har nye aktører meldt deres ankomst.
Odense Symfoniorkester har hidkaldt dirigenten Morten Schuldt-Jensen til Odense. Schuldt-Jensens navn var i mange år tæt forbundet med Sokkelund Sangkor og Tivolis Koncertkor. De senere år har hans karriere taget en mere international drejning, da han i 1999 blev udnævnt til korchef ved det berømte Gewandhaus Orkester i Leipzig.
Schuldt-Jensen står i spidsen for Odense Symfoniorkester, solister og Filharmonisk Kor. Onsdag den 18. december kl. 19.30 i Vor Frue Kirke, Nyborg. Torsdag den 19. og 20. december kl. 20 i Sct. Knuds Kirke – Domkirken.
Fra Odense går turen til Århus, hvor der er julemusik med Aarhus Symfoniorkester. Med masser af julelys og slædefart over feltet blænder orkestret op for årets familiejulekoncert med Jan Linnebjerg – alle børns Pyrus – som præsentator. Med på scenen er også 11 århusianske skolekor, og sammen vil de med orkestret sætte julestemningen i højeste gear. På programmet står bl.a. Leroy Andersons Sleigh Ride og H.C. Lumbyes Juletræsgalop.
Torsdag 19. december kl. 19 i Musikhuset Aarhus. Michael Bojesen, dirigent. Jan Linnebjerg, præsentator.

Musik fra det høje nord
Julen er hjerternes tid. Det er derfor helt naturligt at Hjerteforeningen står bag julekoncerter med violinisten Kim Sjögren og medlemmer af Sjællands Symfoniorkester dirigeret af Giordano Bellincampi plus prominente solister. 15. december kl. 14 og 16 i Garnisons Kirke, Sankt Annæ Plads 4.
Er danske julesange og salmer sagen, er der kun ét at sige: Gå hen til Universitetskoret Lille MUKO’s koncert under dirigenten Jesper Grove Jørgensen. Som ekstra gave får De årets vokalsolist: Anne Margrethe Dahl. Øvrige medvirkende: Janne Thomsen og Eva Østergaard (fløjte), Tine Rehling (harpe) og Jakob Lorentzen (orgel). 21. december kl. 14 og 17 i Holmens Kirke.
Når de åbner denne avis, er der ikke længe til at Koret Carmen Curlers giver julekoncert i Vor Frelsers Kirke (i dag kl. 15). Programmet er hemmeligt, men det bliver nok noget med jul. Skulle De spørge denne artikels signatur om et godt råd, så er der ingen tvivl: Gå til den nordatlantiske julekoncert i dag kl. 17 i Helligåndskirken. Kor fra Grønland, Færøerne og Island synger julen ind. Har man en gang oplevet et grønlandsk kor synge firstemmig sats er der ingen vej uden om. Det skal opleves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her