Læsetid: 2 min.

Ulovlig import af slankepiller

Det er nemt, enkelt og hurtigt at købe slankepiller med efedrin og koffein via nettet – men det er ulovligt og også dyrt
27. december 2002

Fem dage – så er den neutrale brune prøvekuvert smidt ind gennem brevsprækken af det danske postvæsen. Indeni er der et pilleglas med 100 tabletter af mærket Thermo-Cuts, der indeholder efedrin (’fattigmandskokain’) og koffein – eller akkurat de samme aktivstoffer som den nu forbudte slankepille Letigen.
Da efedrin er opført på dopinglisten, er det ulovligt at importere den slags tabletter til Danmark.
»Thermo-Cuts er ikke et godkendt lægemiddel i Danmark, og derfor er der ingen tvivl om, at det er ulovligt at indføre,« fastslår specialkonsulent Karsten Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen.
Hvis man handler via internettet, kan det lade sig gøre at importere de ulovlige slankepiller. Ifølge Told og Skat kommer langt de fleste ulovlige forsendelser til Danmark via pakkepost med fly.
»Derfor har vi folk ude i lufthavnen, der specielt kigger efter ulovlig medicin og narkotika,« fortæller Rene Andersen fra Told- og Skat. Først sendes de beslaglagte forsendelser til medicinsk vurdering hos Lægemiddelstyrelsen, og hvis der er tale om narkotika eller dopingmidler, overlades sagen derefter til politiet.
De senere år har Told og Skat beslaglagt mange ulovlige medicinforsendelser i lufthavnen. Og antallet bliver ved med at stige, fortæller funktionschef Lone Fournais fra toldcentret i lufthavnen.
I 2001 blev der således beslaglagt 1.475 postpakker med i alt knap en halv million piller. Frem til midten af september var tallet for 2002 kommet op på 1.518 pakker.
»Piller med efedrin ser vi rigtig mange af,« tilføjer Lone Fournais.
»Men vi må erkende, at vi ikke aner, hvor stor en andel af det samlede antal forsendelser, vi får fingrene i,« siger Rene Andersen.

USA-pakker stoppes
Information har via nettet bestilt ulovlige slankepiller med efedrin og koffein fra både USA og England. Men mens de amerikanske piller blev beslaglagt af tolderne, gled pillerne fra England igennem kontrollen helt uden problemer.
Forklaringen er enkel: Tolderne i lufthavnen har især fokus på mindre pakkeforsendelser fra USA, hvorimod postforsendelser fra England ikke er udsat for nær samme kontrol, fordi de kommer fra et andet EU-land.
Pillerne er bestilt på en hjemmeside tilhørende det i Århus beliggende danske firma Sublimsport. Og selv om den brune prøvekuvert er fremsendt med firmaadressen i Århus som afsender, kommer pillerne fra England.
Det oplyser Thomas Kaasgaard, som ifølge Sublimsports hjemmeside er firmaets webmaster.
»Der er intet af vores salg, der er blevet taget nogen sinde,« oplyser Thomas Kaasgaard, der tilføjer, at Sublimsport har »rimeligt mange« tilfredse kunder.
Netindkøb af efedrin-piller er dog en dyr fornøjelse: 328 kroner koster de engelske piller, mens de (beslaglagte) amerikanske piller koster 400 kr. Til sammenligning kostede 100 stk. Letigen-tabletter 210 kroner, da de stadig blev solgt fra apotekerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her