Læsetid: 3 min.

Den underholdene gave

14. december 2002


Melodisk nørderi
*Ud af det blå kom Mikael Simpson med denne på alle måder hjemmelavede cd, indspillet på en oldgammel computer hjemme i hans 2-værelses; smukt, anderledes, tankevækkende og uimodståeligt.
Mikael Simpson: Os 2 + List Ro 2002 (MS/Playground)lyn

Polar-særlinge
*Kender De ikke det finske garagepsych-band 22-Pistepirrko, burde De skænke Dem selv den glæde at investere i denne fortrinlige dobbelt-cd – skandinavisk rockmusik bliver nemlig ikke meget bedre!
22-Pistepirrko: The Nature of 22-Pistepirrko. 1985-2002 (Bare Bone Business/Playground)
lyn

Øjenlyst
*Bogen er ikke stor men dyr. Til gengæld en fornøjelse at læse og blade i, med fotos af Jens Lindhe fra det kulørte monument.
Bente Lange: Thorvaldsens Museum, bygningen, farverne , lyset. Arkitektens Forlag, 175 s. ill. ,kr. 375.adw

En fed historie
*Historien om den smukke miljøminister Charlotte Damgaards opstigning er en frydefuld og krydret mundfuld politik, spænding, sund fornuft og begavet samtidsroman.
Hanne-Vibeke Holst: Kronprinsessen. 416 sider, kr. 348 -. mlk

Tusindvis af ord
*Verdens bedste musikleksikon. 26 bind i to dele: Sagdel i ni bind og persondel i 17 bind. MGG har udgivet sagdelen og er nået til bind 7 i persondelen, som går fra Fra-Gre. Seneste bind er på præcis 1.600 sider. Hvis noget findes står det i MGG.
MGG Die Musik in Geschichte und Gegenwart. Allgemeine Enzyklopedie der Musik.
beyer

Andres ulykke
*Ironisk nok er det opbyggeligt og elementær underholdende at læse om andres ulykke. Mellem Maria Hirses selvmordstanker og Lisbet Dahls skilsmisser vælger jeg Diana Benneweis’ beretning om sine psykiske sammenbrud i sværvægtsklassen, for hvem har ikke drømt om at blive cirkusprinsesse? Ikke jeg og slet ikke nu.
Diana Benneweis: Alting har sin pris. 181 s. 249 kr. Elkjaeroghansen. bjørk

Mesterlig kortprosa
*Læs ham. Læs ham højt. Studér og disseker. Minimalistisk prosa skrives næppe bedre eller strammere end af antydningens nordiske mester, den ordknappe Askildsen. Novellerne er hurtigt læst, men deres analyser af svigt og skam holder til årelangt genbrug.
Kjell Askildsen: Hundene i Thessaloniki. Noveller. På dansk ved Jens Christian Grøndahl. 91 s. Kr. 198,00. Forlaget Per Kofod. es-n

Delvis selvbiografisk
*Kuppet i dramatikeren Erling Jepsens anden roman er dens barnlige beretter, drengen der altid står last og brast med sin undertrykkende fader: en lam patriark med ’psykiske nerver’. Incest og mord bliver i sønnens mund de naturligste ting af verden.
Erling Jepsen: Kunsten at græde i kor. Roman. 214 s. Kr. 229,00. Borgen. es-n

Overvågning og straf
*Denne bog starter med en anekdote og fortsætter med produktionen af det moderne menneske.
Michel Foucault: Overvågning og straf. 320 kr. Det Lille Forlagrl

Det friske groove
*Alt- og sopransaxofonisten Kenny Garrett – en af USA’s store yngre navne – med en overlegent swingende og groovy omgang akustisk souljazz. Friskhed og klasse driver de gode numre frem. Garanteret underholdende.
Kenny Garrett: Happy People (Warner Bros.)
cm-h

Kærlighed og krig
*Kærlighed, krig og raffineret leg med fortælleperspektivet. Hvis man ikke har mulighed for at holde juleferie på en engelsk landejendom og føre belevne konversationer med de andre gæster om litterære og etiske problemer, kan jeg på det varmeste anbefale et ophold i McEwans fine prosa i stedet for.
Ian McEwan: Soning. Godt oversat af Jan Hansen. 429 s., 298 kr. GyldendalRösing

Norrøn latterbombe
*Kommunale drukmesterskaber, slægtsfejder, drengekys og rockmusik: Mikael Niemis forelskede portræt af Nordsveriges svensk-finske beboere er uden tvivl årets sjoveste bog.
Mikael Niemi: Populærmusik fra Vittula. Oversat af Lise Skafte Jensen. Lindhardt og Ringhofnexø

Jesus – som han var
*Nøgtern historisk korrektur til, hvad der fromt forkyndes: Jesus troede ikke på Kristus, og når han talte om Messias, har han ikke ment sig selv.
Finn Abrahamowitz: Jesus – en biografi. 350 s. 350 kr. Høst & Søn.dr

Sjov i vintermørket
*Civilization, Black&White, The Sims er alle tre fantastiske computerspil, der adskiller sig fra så mange skyd og slå ihjel spil, ved at vægte strategi og tanke højest. De simulerer hhv. en menneskehedens udvikling, Guderne og et lille landsbysamfund, og livet i byen. Pris ca. 300 kr. rkj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her