Læsetid: 2 min.

Unge horisonter

EU udvidelse med ti nye medlemmer fra Central- og Østeuropa skaber nye muligheder for at læse i andre lande, men danske studerende er stadig skeptiske overfor de tidligere østeuropæiske lande
3. december 2002


*Siden 1998/1999, hvor det blev muligt for de Central- og Østeuropæiske lande at tage del i EU’s uddannelsesprogram, Erasmus, er der sket en kraftig stigning i antallet af studerende, der kommer til Danmark fra disse lande for at studere.
Men danskerne rejser i langt mindre antal den anden vej.

*I studieåret 1999/2000 befandt der sig – under EU’s studieprogram Erasmus – 1-764 danske studerende i udlandet. Kun 20 af dem havde valgt at studere i et af de 10 ansøgerlande, der forventes optaget i EU i maj 2004: otte i Tjekkiet, fem i Polen, fem i Ungarn og to i Estland.
I samme periode studerede i alt 259 af de kommende EU-borgere her i landet under Erasmus-programmet. Ingeniørfaget og erhvervsstudier trak flest studerende til.
En spøjs tilføjelse er, at faget dansk var det mest søgte fag på universitetet i Vilnius sidste år, målt i forhold til antallet af ledige pladser. Der var 600 ansøgninger (som 1.prioritet) til 15 pladser.

*Når de nye EU-lande bliver endegyldigt optaget i EU, vil de indgå i de eksisterende uddannelsesprogrammer på lige fod med de eksisterende medlemslande. Allerede nu er de medlemmer af f.eks. Erasmus, men disse programmer kører for halv damp, indtil landene bliver egentlige medlemmer af unionen, hvorefter støtten bliver den samme i de nye EU-medlemslande.

*Flere uddannelsesinstitutioner peger på, at der kan ligge gode jobmuligheder i at have taget et semester i et af de kommende EU-lande. For en virksomhed, der vil ind på det nye marked, er det en gevinst at have en medarbejder, der har et indgående kendskab til landet.

*I gymnasiet tager 87 procent af eleverne på studieture til udlandet, typisk i en uge. I erhvervsskolerne tager tre procent på praktikophold, typisk i 40 uger, eller uddannelsesophold af to-fire ugers varighed i udlandet. På de videregående uddannelser er det cirka 10 procent, der tager et semester i udlandet. England, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og USA er de mest populære lande. Kun 6,1 procent af alle disse rejser har et af ansøgerlandene som destination.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her