Læsetid: 3 min.

Uvidenhed kan være en styrke

Den kommende formand for Det Etiske Råd, overlæge Ole Hartling, er ikke tilhænger af det perfekte menneske
5. december 2002

Interview
Folketingets udvalg for Det Etiske Råd har udpeget overlæge ved Vejle Sygehus, den 56-årige dr. med. Ole Hartling, til ny formand for Etisk Råd. Efter tre år som menigt rådsmedlem afløser Ole Hartling tidligere amtsborgmester Erling Tiedemann i formandsstolen.
Med sig til sin nye post medbringer Ole Hartling en stor respekt for det enfoldige menneske:
»Man kan godt tale om, at uvidenhed kan være en styrke. De enfoldige har nemlig et sind, der kun er foldet én gang og dermed ikke kringlet foldet, og det er ikke nødvendigvis en svaghed. På den anden side er det også vigtigt i Det Etiske Råd, at man har så meget politisk sans, at man kan undgå at blive for politisk.«
»Det Etiske Råd skal netop ikke have en politisk linje eller plan som sådan, som vi skal fremlægge eller have vedtaget. Vi er et rådgivende og ikke et bestemmende organ.«
– Hvad bliver de vigtigste ting, I skal tage stilling til de kommende år?
»Nu er Det Etiske Råd nedsat under Sundhedsministeriet, så det bliver alt det, der har at gøre med, hvor meget man efterhånden kan inden for dette område. For jo mere man kan, des mere kommer man også til at skulle overveje, hvad man bør. Etik kaldes jo også bør-lære. Især inden for molekylær-biologi, hvor man kan ændre de genetiske strukturer og proteinsyntesen og den slags, er der mange udfordringer.«

Rejsen til månen
– Er du tilhænger af det perfekte menneske?
»Det er en fejl, hvis man tror, at mennesket skal være perfekt. For perfektion kan blive en ulykke: For det første kan det være en meget møjsommelig vej at nå dertil, og for det andet kan det være svært at definere. Og for det tredje bliver alle de, som ikke er perfekte, jo tabere. Alt, hvad der ikke er ungt, smukt og perfekt, bliver taber i den sammenhæng. Omvendt ønsker vi os alle det perfekte i vores arbejde, så... Men man skal ikke arbejde med mennesker på den måde, så mit svar må blive et nej.«
– Er der ikke en tilbøjelighed til, at når noget kan lade sig gøre, så vokser kravet for, at det også skal lade sig gøre?
»Jo. Vi kan jo huske Kennedys begrundelse for at rejse til månen: Because we can! Det var argument nok for ham, og det var vældig progressivt i 60’erne. Men spørgsmålet er netop, om vi skal alt det, som vi kan i dag.«
»Når muligheden først er der, så er det meget svært at finde argumenter for, at den ikke også skal bruges. Men vores opgave kan jo være at finde argumenter for ikke at bruge den. Tænk på genteknologi og forbedringen af menneskelige egenskaber, som f.eks. find og fjern det gen, der giver depressioner – kort sagt alle de ting, man ser i fremtidsscenariet. Derfor bliver det ikke nogen let opgave, men det er okay. Etik er jo interessant, alene fordi det er svært.«
– Vil du være mere hvidkitlet end din forgænger?
»Nej, rådet deler sig ikke på den måde. Der er og skal være meningsforskelligheder mellem rådets 17 medlemmer, men det er ikke sådan, at lægerne mener én ting i modsætning til de øvrige medlemmer. Det er mere på kryds og tværs. Vi skal i fællesskab lave et landkort eller katalog over argumenter for og imod en given sag.«
– Kan vi stå imod, hvis noget kan lade sig gøre?
»Jeg mener, at ligesom man kan have en streng våbenlov i Danmark, selv om den er friere i andre lande, så kan vi også herhjemme lave en lovgivning, som sætter grænser. Kunne man ikke det, var det hele lidt håbløst. Men jeg synes ikke, det er håbløst.«
– Er du kristen?
»Ja, men søgende og tvivlende. Min forgænger er katolik, men jeg er luthersk kristen.
– Er etik en særlig forpligtelse for kristne?
»Nej. Hvis man skulle blive lidt teologisk, så er det kristne budskab netop, at når man ikke er etisk, og når man falder igennem og er en synder, så er man alligevel holdt af. Det er langt vigtigere.«

Ole Hartling
Født 1946. Overlæge, dr. med. ved Vejle Sygehus. Speciale i klinisk fysiologi og nuklear medicin. Søn af tidl. statsminister Poul Hartling og far til fire

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her