Læsetid: 3 min.

Valg uden vælgere

Vælgerne i Serbien er ved at være trætte af at gå til præsidentvalg
7. december 2002

BEOGRAD – Dramaet om det serbiske præsidentvalg ser ud til at fortsætte med foreløbig endnu en akt søndag, hvor 6,5 millioner vælgere i Serbien og de serbisk beboede områder af Kosovo endnu en gang skal stemme.
Men alt tyder på at det tredje forsøg på at få valgt en præsident ikke bliver sidste akt. Trods opfordringer fra både EU og den europæiske organisation for sikkerhed og samarbejde, OSCE, som overvåger valget, ventes det, at vælgerne vil svigte.
Så står man i samme situation som i oktober, hvor valget blev erklæret for ugyldigt da under halvdelen af vælgerne deltog i anden valgrunde. I første valgrunde var stemmedeltagelsen 55 procent.
Ved anden valgrunde i oktober opnåede Kostunica mere end dobbelt så mange stemmer som sin modkandidat Labus, men stemmeprocenten var kun 45 procent. Kostunica forsøgte i højesteret forgæves at få valget erklæret gyldigt under henvisning til mangelfulde valglister.
Der er derfor søndag tale om et helt nyt valg, hvor der denne gang deltager tre kandidater i første runde mod 11 kandidater ved første valgrunde sidst. Endnu en gang er det kun mænd, der bejler til vælgernes gunst og denne gang udelukkende nationalister: den moderat nationalistiske Vojislav Kostunica og de to ultranationalistiske partiformænd Vojislav Seselj og Borislav Pelevic fra henholdvis Det Serbiske Radikale Parti og Det Serbiske Enhedsparti. Miroljub Labus, Kostunicas modkandidat i oktober, har foreløbig trukket sig helt ud af politik.

Loven ændret
Søndagens valg ventes at komme til at stå mellem Kostunica og Seselj, men ingen af dem spås at opnå de 50 procent af de afgivne stemmer, der kræves for at undgå en anden valgrunde. Den første valgrunde kræver fortsat en deltagelse på mindst 50 procent, mens man har ændret valgloven, så der ikke er krav til den anden valgrunde om et mindste fremmøde.
Apati og opgivenhed har præget det politiske billede. Den tidligere anti-krigsbevægelse og den mobiliserende ungdoms- og studenterbevægelse OTPOR, som i 2000 mobiliserede befolkningen og havde æren for Milosevics fald, agiterede før anden valgrunde i oktober kraftigt for, at man skulle stemme, men denne gang synes de i skuffelse over fraværet af alternativer til nationalistiske kandidater at være helt væk fra gadebilledet selv i hovedstaden Beograd.
Valgkampen har ikke påkaldt sig stor opmærksomhed i medierne og Kostunica har afslået at deltage i tv-debat med Seselj. Valgmøderne har været mindre besøgte end i oktober.
Omvendt har det internationale samfund både gennem EU og OSCE opfordret de serbiske vælgere til talstærkt at møde frem. Det danske EU-formandskab og udenrigsminister Per Stig Møller udsendte onsdag via den danske ambassade i Beograd en meddelelse, hvori det hed, at et succesfuldt valg er et signal til omverdenen om, at Serbien og dets vælgere er besluttet på fortsat at være på vej til Europa.

Opfordring til boykot
Det åbne spørgsmål er naturligvis, om de, der sidst stemte på Labus, overhovedet vil stemme. I landets nordlige del, Vojvodina, hvor den ungarske minoritet har en afgørende rolle, har de to ungarske partier opfordret til boykot. Omvendt kan det ske, at den ultra-nationalistiske Seselj – især i Kosovo, hvor stemmeprocenten ved anden valgrunde kun var 32 procent – måske kan opnå yderligere stemmer i protest imod, at den hidtidige serbiske parallelle lokaladministration i den næststørste by Mitrovica nu er blevet sat ud af kraft og FN dermed har den faktiske myndighed.
Den tredje kandidat Pelevic, som anses for at være uden chance, sagde i sin præsentation i det serbiske statsfjernsyn, at han anså præsidentvalget for et første skridt hen mod et senere parlamentsvalg. Pelevic overtog formandsposten i det Serbiske Enhedsparti, efter at den berygtede Arkan i 2000 blev skudt.
Onsdag aften holdt Det Radikale Parti sit afsluttende valgmøde på den centrale plads i Beograd. Præsidentkandidaten Vojislav Seselj erklærede, at serberne ikke længere kunne opdeles i en højre- og venstrefløj, men kun i sande patrioter og forrædere. Fra sin celle i Haag har den krigsforbrydersigtede Milosevic opfordret til at stemme på Seselj. På valgmødet var det tidligere regeringsparti, Milosevics nu fragmenterede Serbiens Socialistiske Parti talstærkt repræsenteret.

*Cand. mag. Tue Magnussen er koordinator på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre,RCT, og er i Serbien som valgobservatør for OSCE

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her