Læsetid: 4 min.

Van Nistelrooy fører United ud i Europa

Manchester Uniteds hollandske stjernespiller er i øjeblikket Europas bedste angriber. Det beviste han senest imod La Coruña
13. december 2002

Fodbold
Da Manchester United for godt to år siden lagde 28 millioner pund på manager Frank Arnesens bord i PSV Eindhoven uden at få Ruud van Nistelrooy med tilbage, rystede mange på hovedet.
I sig selv er en pris på den anden side af 300 millioner kroner for en fodboldspiller galimatias. Handler det oven i købet om en knæskadet angriber, er det ikke bare rablende vanvid at betale over tre hundrede millioner, det er misbrug af aktionærernes penge. Problemet er jo, at ingen ved, om en spiller efter en alvorlig knæskade og et års pause kan nå tilbage til sit gamle niveau.
I det perspektiv betød det mindre, at den endelige handel til fuld pris var betinget af, at den 1,90 meter høje hollænder blev klar igen.
Siden har hverken knæet eller købsprisen været et tema for United og van Nistelrooy. Efter de seneste ugers præstationer, der kulminerede med begge træffere i Uniteds Champions League-sejr over La Coruna, regnes den lange hollandske målmager vel nærmest for at være et røverkøb til prisen. Manager Alex Ferguson svømmer hen over den 26-årige superangribers præstationer og kalder ham verdensklasse. I øjeblikket er der ikke det, som spilleren fra Hertogenbosch, ikke kan.
Mod La Coruna scorede han på et flot hovedstød. I kampen inden på St. Jakobs Park i Basel sparkede han efter en eminent dribletur bolden ind, næsten fra baglinjen – og reddede et presset United-hold ud af ’de edsvornes’ omringning. Læg dertil, at han både fungerer som den enlige ’targetman’, der kan holde fast i bolde, som sparkes op til ham, og trods sin højde hurtig nok til at rykke i dybden – og tilmed drible sig fri i et overfyldt straffesparksfelt.

Europas bedste
Ruud van Nistelrooy er i øjeblikket Europas bedste angriber. Hvis Manchester United når Champions League-finalen til maj på sit eget Old Trafford, så har han allerede nu efter otte af de 17 kampe på vejen op til pokalen med de store ører en større andel i resultatet end nogen anden United-spiller.
Med sine otte mål er nr. to på Champions Leagues topscorerliste i dette efterår. Kun overgået af AC Milans giftige frontløber Filippo Inzaghi, hvis niende træffer i denne CL-sæson sikrede ministerpræsident Silvio Berlusconis klub 1-0 sejren på Westfalen Stadion over kansler Gerhard Schröders Borussia Dortmund.
Det europæiske klubmesterskabs to mest målfarlige forwards er livsfarlige i et straffesparksfelt, men både i udseende og funktion er van Nistelrooy og Inzaghi markant forskellige. Italieneren mestrer dog én ting, som van Nistelrooy af statur og natur ikke kan: Inzaghi forsvinder i lange perioder af en kamp i sit eget støv, men hugger så til så pludseligt som en giftslange, der forstyrres i solbadningen på en afrikansk jordvej.
Det var netop Inzaghis evne til at komme ud af ingenting – og slå til med venstrebenets dræbende præcision på Clarence Seedorfs timede og præcise stikning, der sænkede Borussia efter 48 minutters tomgangsfodbold i den westfalske kulde. Manchester og Milan har efter to af de seks kampe i mellemspillet, der genoptages sidst i februar, seks point. Det samme som den anden Milano-klub Inter, der hjemme på San Siro slog en anden plaget Bundesliga-klub Bayer Leverkusen med 3-2 på to træffere af Luigi Di Baggio og én af gæsternes målmand Hans-Jörg Butt! Fjerde klub med fuldt hus er FC Barcelona, der efter et døgns regnvejr over Nou Camp satte Newcastle på plads med 3-1.
Denne kvartet har uden diskussion været den bedst spillende op til vinterpausen. Som de forsvarende mestre fra Real Madrid og Valencias finalister fra 2000 og 2001 har spillet, skal de være glade for at gå videre. Real Madrid kan takke Rauls to mål for, at man ikke tabte hjemme på Bernabeu til undertippede Lokomotiv Moskva, men den kongelige klub har som agterlanterne i gruppe C kun et point.

Ajax genopstået
Men der venter hårde kampe til februar, hvor Manchester United har to kampe på seks dage mod lidt kedelige, men meget effektive Juventus, der kvaste FC Basel 4-0 hjemme i Torino.
Det er mere interessant, om det nye Ajax-hold med ’gamle’ Jari Litmanen som dirigent kan holde stilen. Finnen, der scorede til 2-0 efter det svenske 80 millioners kroner indkøb Zlatan Ibrahimovics åbningsmål, er den eneste Ajax-spiller, der var med til at vinde Champions League i 1995 over Milan. Siden blev hele holdet fra målmand Edwin van der Sar til venstre wing Marc Overmars solgt eller stoppede.
Selv om Patrick Kluivert i Champions Leagues ti års jubilæumsbog siger, at Ajax aldrig får sådan et hold og sådan en sejr igen, så spiller det nye Ajax så flydende, at intet kan udelukkes, når Champions League til februar går ind i sin bedste fase.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her