Læsetid: 2 min.

Hvis verden var af voks

20. december 2002

Spot
Hvis verden var af voks, ville den for alvor være smuk. Eller rettere: Hvis bare bittesmå, nøje udvalgte fragmenter af den til tider var af voks, så ville det hele være så meget bedre. Hvis bare nogen i FN kunne enes om dén beslutning, at George W. Bush og Saddam Hussein skal formes i modellervoks og sendes ind til musikkanalen MTV, så kunne vi undgå uanede mængder krig, dødsfald og penge investeret i ødelæggelse.
Hvis bare modellervoks havde samme reelle gennemslagskraft som uforløste magtmænd i jakkesæt. Hvis bare MTV’s succesrige modellervoksshow Celebrity Deathmatch satte dagsordenen, med andre ord.
Her har vi nemlig et fjernsynsprogram, der tilbyder den mest optimale konfliktløsning overhovedet tænkelig. Der er ikke noget med at slutte fred og æde ting i sig og give hånd med stive smil for straks derefter at sætte kurs mod nærmeste håndvask. Ikke noget med at ødelægge hinandens lande og andres liv. Ikke noget med våbenhviler, inspektioner, sanktioner og måske’er til hobe. Men ren og skær vold med tilladte slag under bæltestedet, motorsave o.lign. til fri afbenyttelse samt et betalende publikum.
Blod og brand og afrevne lemmer på kanvassen, det hele overvåget af den ubestikkelige kampleder Mills Lane. Hård, men retfærdig er han. Som få. Og der er ingen rigtigt tilskadekomne i sidste ende, men til gengæld en taber og en vinder, som begge er ved at dø af grin. Forstår De konceptet?

DET er så uhyre enkelt, at det først bliver primitivt i sin endelige udførelse: Man (MTV) udvælger et par kombattanter, der er eller kunne tænkes at være rivaler. Derpå bliver de af dygtige hænder formet i modellervoks. Og endelig får de lov at udkæmpe en kamp på liv og død filmet i stop-motion, hvor uhyre tålmodige folk former figurernes allermindste bevægelser (der bliver taget 30 billeder for hvert sekund film).
Det hele sker i den dertil indrettede boksering, der siden 1998 har lagt kanvas til et hav af sindsoprivende dødskampe. I flæng kan nævnes begivenheder som Hilary Clinton mod Monica Lewinsky, David Letterman mod Jay Leno, Steven Spielberg mod Alfred Hitchcock og Gandhi mod Djengis Khan. Men endnu ingen Bush mod Hussein eller Bin Laden.
Man kan spørge hvorfor, og svaret er desværre nærliggende: MTV tør ikke. Og hvis de gjorde, ville kampen være afgjort på forhånd og dermed kedelig, fordi man i hvert fald ikke tør begive sig ud i at lade George W. Bush tabe. Ikke i disse terrortider, hvor slynglerne er skåret så skarpt ud i pap, at de ikke lader sig forme tredimensionalt i voks. Det ville i sig selv være en forbrydelse, fornemmer man. Modellervoksen har altså mistet sin uskyld. Bush og Hussein kan kun slås i virkeligheden. Kan det blive mere åndssvagt?

*Celebrity Deathmatch, MTV, 18.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her