Læsetid: 3 min.

Da vidunderbarnet blev voksen

En historie om en brasiliansk dreng med store fortænder, der blev verdens bedste igen
18. december 2002

Portræt
Det skulle have været så godt og så smukt. Efter skader og knæk i det skrøbelige knæ, skulle den brasilianske superstjerne Ronaldo gøre comeback. Der stod »Il riturno del fenomeno« på forsiden af den italienske sportsavis La Gazzetta dello Sport. Fænomenet var tilbage – i den italienske pokalfinale, på det olympiske stadion i Rom.
Det var i foråret 2001. Næsten et år efter den VM-finale, hvor det også skulle have været så godt. Ronaldo havde vundet UEFA-cuppen med Inter og var blevet kåret til finalens bedste spiller. Han var året inden blevet kåret til verdens bedste spiller, og nu stod Brasilien i en VM-finale mod Frankrig. Og det endte så grimt: et par timer inden finalen blev Ronaldo kørt til hospitalet med det, der lignede et epileptisk anfald. Han kom tilbage og spillede finalen, men rørte knap bolden og Brasilien tabte 3-0.

The go-to-guy
Ronaldos karriere var forløbet perfekt. Den finale skulle være kulmination for en angriber, der som 17-årig så med fra bænken da Romario og de andre brasilianere i 1994 blev verdensmestre efter finalen mod Italien. Den lille dreng med de store fortænder var med for at lære. Året efter kom Ronaldo til den hollandsk klub Eindhoven.
»Som et projektil«, sagde en dansk kommentator, da Ronaldo i en hollandsk ligakamp strøg igennem fra midten, mellem tre forsvarere og uden om målmanden og bolden blev skubbet i nettet. Han var kun 18 og blev topscorer i klubben med over 40 mål på en sæson. Dengang blev Ronaldo sammenlignet med basketballstjernen Michael Jordan. Han viste sig som en go-to-guy. En spiller man giver bolden hvorsomhelst på banen, og som går mod mål. Efter et år i Holland blev Ronaldo solgt til Barcelona som afløser for Romario. Ved sin ankomst lovede han at lave 30 mål i sin første sæson. Ligesom Romario. Han ville være topscorer i ligaen. Og det blev han med 34 scoringer. Målene blev vist over hele Europa: Spektakulære soloture over halve banelængder mindede om Maradona.
Turen gik videre til Inter i Milano. Hvor han igen lavede mange mål efter lange løbeture. Og så kom den famøse VM-slutrunde i 1998. Under hele turneringen virkede han plaget og trak på de skrøbelige knæ. Og som han sagde efter finalen:
»Det var en skændsel for brasiliansk fodbold.«
Efter VM i 1998 var Ronaldo skadet i lange perioder. Spillede et par kampe og blev skadet igen. Alligevel smilede Ronaldo og arbejdede som FN-ambassadør i Afrika. Han åbnede børnhjem i Brasilien, og sendte nødhjælp til Kosovo . I november 1999 brød Ronaldos ene knæ sammen for alvor. Der var ingen spillere i nærheden. Og nu begyndte eksperter at tale om vidunderbarnet, der aldrig blev voksen og en karriere der måske allerede var slut. Han var 23 år gammel. Og så i foråret kom han tilbage i den italienske pokalfinale. Alle rejste sig på stadion, da nummer ni kom på banen. Men efter kun syv minutter gik det galt igen. I frit løb mod modstandernes forsvar knækkede knæet, og Ronaldo blev grædende båret fra banen.

Topscorer ved VM
Der var ikke mange der troede på Ronaldo inden VM i Japan og Sydkorea i 2002. Brasilianske fans brokkede sig over, at invalidepensionisten kom med i stedet for Romario. Men Ronaldo slog til. Det var ikke den gamle Ronaldo på eventyrlige udflugter over 50 meter. Ronaldo scorede efter små koncise aktioner i straffesparksfeltet. Han fangede løse bolde og ekspederede som sidste station lange angrebskæder i mål. Men Ronaldo blev topscorer ved VM, og han lavede det ene mål, der afgjorde semifinalen og de to mål, der gjorde Brasilien til verdensmester. Han skiftede i efteråret til Real Madrid. Der var igen snak om skader og stjernen var ude af form. Men det var Ronaldo, der scorede det første mål i VM-finalen for klubhold i december og blev kåret som kampens bedste spiller.
I sidste uge blev han kåret til verdens bedste spiller af magasinet World Soccer og mandag til årets spiller i Europa af France Football. Men verdens bedste er stadig langt fra sit eget bedste. Som han udtalte til El Pais i november:
»Folk forventer at jeg kommer til at spille på samme måde som dengang, jeg løb fra tre-fire mand på midterlinjen og scorede. Jeg kommer til at gøre det igen, men jeg har brug for tid.«

*Luis Nazario Silva bedre kendt som Ronaldo er født den 22. september i 1976 i Rio de Janeiro, Brasilien. Debuterede som 16-årig i den bedste brasilianske liga. har spillet i Eindhoven, Barcelona og Inter inden han skiftede til Real Madrid. Gift med fodboldspilleren Milene Dominques.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her