Læsetid: 3 min.

Ikke-vold er godt – stilstand er skidt

Nye former for græsrodsaktivisme blev efterlyst ved dagen-derpå møde efter de store demonstrationer
16. december 2002

»Det var en sejr, at der ikke opstod ballade ved demonstrationerne under EU-topmødet i København. Til gengæld er jeg urolig for, om fornyelsen i de folkelige rørelser er ved at gå i stå.«
Det siger den svenske aktivist Stellan Vinthagen, der ved Göteborgs Universitet forsker i demokrati og civil ulydighed. Vinthagen talte i går ved et NGO-møde på Holmen arrangeret af Socialpolitisk Forening.
»Der skal være en konkurrence mellem folkelige bevægelser med forskellige udtryksformer,« fremhæver Vinthagen.
Han opregner udtryksformerne således:
*Majoritetsdramaet: Det er store manifestationer, f.eks. massedemonstrationer, hvor de deltagende viser, hvem og hvor mange de er, og dermed signalerer til magthaverne: Lyt til os – eller I mister magten.
*Karnevalsdramaet: Det låner fra den europæiske tradition for, at der en gang om året bliver byttet rundt på rollerne, så man kan se, at en anden verden er mulig. Det kan ske ved, at mennesker klæder sig ud som skildpadder og lægger sig foran et konferencelokale, så deltagerne ikke kan komme ind.
*David-Goliath-dramaet. Der er budskabet: Vi er måske de mindste, men vi kan slå hårdt tilbage. Det kommer f.eks. fra autonome grupper.

Politisk overmodne
Om de autonome grupper siger Stellan Vinthagen:
»Det er ikke balladen, de går efter. De har en bevidst politisk strategi, der hedder ’Nok er nok. Vi vil ikke have mere skidt.’ Derfor er det fuldstændigt misforstået, når det bliver sagt om dem, at de er politisk umodne. De er snarere overmodne. Alt i deres liv er politik.«
»I København var der ikke noget David-Goliath-drama og knapt nok noget Karnevalsdrama. Det svarer til, at fagbevægelsen i sin kamp kun havde satset på argumenter og ikke brugt strejkevåbenet. Jeg tror ikke, at eliten vil lade sig overbevise af argumenter om, at den skal opgive sin magtposition. Vi må have en konfrontativ dialog, en kreativ, kraftfuld, fredelig modstand,« siger Vinthagen.
Det ønske deler mødets anden taler, redaktøren for det danske tidsskrift SALT, John Holten-Andersen, der er tidligere forskningschef i Danmarks Miljøundersøgelser og sekretariatschef for det nu nedlagte Naturrådet.
»Vi er midt i en krig,« siger Holten-Andersen, »en krig om jord og ressourcer, hvor Vesten, der udgør 20 procent af verdens befolkning, insisterer på at bruge 80 procent af ressourcerne. Men et samfund i krig kan ikke undgå at blive offer for kynisme – især hvis vi med os selv aner, at krigen ikke er retfærdig.«

Medier værre end politi
Holten-Andersen retter sin harme mod medierne:
»Tv er problematisk. Man sidder passivt og bliver fyldt med en masse løgn. F.eks. at polakkerne og de andre østeuropæere er griske, mens vi er gavmilde. Forholdet er det modsatte. Nu skal de konkurrere med vesteuropæiske landbrugsprodukter, men på en fjerdedel af støtten. Medierne er et større problem end politiet,« mener Holten-Andersen.
»Politiet gør dog sit arbejde. Det gør medierne ikke. De er ikke nogen fjerde kritisk magt. Det gælder også dagbladet Information. Det bragte ikke en reportage fra Firenze, hvor en million mennesker demonstrerede mod en krig i Irak. Til gengæld gav det i sidste uge en halv forside til en EU-kommissær, der mener nogenlunde det modsatte.«
Fra salen sagde under gårsdagens møde en mand:
»Jeg bliver frustreret, når jeg sidder og hører, at I oppe i panelet er lige så frustrerede, som jeg selv er.«
Som en af årsagerne til sin oprindelige frustration oplyste manden:
»På sommerlejrene insisterer de unge venstreorienterede anarkister på at vælte sig i colaer og burgere. Det hænger jo ikke sammen.«
Holten-Andersen svarer:
»Vi må genopdage kritik og selvkritik. Vi er også ansvarlige for den livsstil, der truer kloden. Hvis vi er lige så selvretfærdige som magthaverne, er vi ikke troværdige.«
»Og nu siger jeg noget frækt: Vi må heller ikke være selvretfærdige over for Pia Kjærsgaard og hendes stemmer. De har mange af de samme bekymringer, som vi har. Vi skal åbne os for dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her