Læsetid: 4 min.

Voldeligt valg i Kenya

Kenyanerne forbereder sig på at sige farvel til præsidenten igennem 24 år, mens betalt vold tager til i styrke
27. december 2002

På forsiden af Kenyas største avis er der et stort billede af en gestikulerende parlamentskandidat fra oppositionen, der under en pressekonference vifter med fem pile i sin hånd. Han sidder foran en anseelig gruppe journalister, der med rutineret interesse noterer sig, at pilene var dyppet i dødbringende gift og affyret mod ham af unge mænd under en kampagnetur i den nordlige del af Kenya.
»En af dem fløj lige over min skulder,« fortæller han og peger på et punkt ikke mange centimeter over sin skulder.
I dag skal indbyggerne beslutte, hvem der skal overtage præsident Daniel Arap Moi’s præsidentstav, og volden har indtaget sin næsten vante plads i kenyanernes virkelighed i dagene op til parlaments- og præsidentvalget.
Grupper af unge, og ofte meget fulde, mænd terroriserer politikere og deres tilhængere, mens de råber politiske slagord og slår tilfældige mennesker ned. I sidste uge døde en politikers mand og seks børn da ukendte gerningsmænd satte ild til hendes families hus, og i fredags fortsatte terroren, da to politiske grupper stødte sammen ,og en 13-årig dreng blev dræbt på stedet da han blev ramt i hovedet af en vildfaren kugle.
Ifølge Mikewa Ogada fra Kenyas menneskerettighedsråd er de fleste voldelige personer i sammenstødene, blevet hyret af politikere, der ønsker at mindske chancerne for, at en modkandidat bliver valgt.
»Unge arbejdsløse mænd er klar til at udføre utrygge politikeres beskidte arbejde og hærge en politisk modstanders kampagnemøder og overfalde hans tilhængere, så de bliver hjemme ved valget,« fortæller Mikewa Ogada, der i årevis har arbejdet med at registrere politisk vold.
Ifølge menneskerettighedsrådet er der organiserede voldsgrupper til salg over alt i landet.
»De arbejder ligesom lejesoldater og prisen er billig fordi konkurrencen er hård,« fortæller Mikewa og oplyser, at køberne mange steder kun skal betale 200 shillings (20 kr.) per urostifter.
»Og det beløb dræber de for,« siger han.

Grebet af eufori
Kenyanerne havde ellers håbet på et fredeligt valg i år. Samtlige trossamfund har været ude og opfordre befolkningen indtrængende til at besinde sig, men Kenya kan endnu ikke prale af et fredfyldt valg, efter der blev indført flerpartisystem for 10 år siden.
Landet har en kedelig tendens til at gå ind i en voldsspiral, når der er valg og ingen af partierne har tilsyneladende rene hænder. Både oppositions- og regeringspolitikere er i søgelyset for at hyre voldsgrupperne, og indtil videre har dette valg krævet 123 menneskeliv.
Ved valget i 1992 blev der registreret mere end 1.500 politiske mord, og euforien over snarlig forandring overskygger kenyanernes frygt for vold i et land, hvor mere end hver anden lever for under en dollar om dagen.
Politiske kommentatorer betragter valget i dag som det vigtigste valg i landets 39-årige selvstændige historie.
Forventningerne til den nye mand i spidsen for Kenya er, at han vil vende den økonomiske nedtur, som har redet landet som en mare de sidste to årtier.
Ifølge de tre seneste meningsmålinger fører oppositionens præsidentkandidat, den 72-årige økonom og erfarne politker, Mwai Kibaki med mere end 60 procent af stemmerne i forhold til regeringspartiet KANU’s kandidat, den 32-årige politiske novice Uhuru Kenyatta, som kun kan samle stemmer fra 20 procent af den kenyanske befolkning.
Hvis meningsmålerne holder nogenlunde stik, betyder det, at regeringspartiet Kanu for første gang siden selvstændigheden i 1963 skal prøve rollen som oppositionsparti.
Mwai Kibaki er i front for Narc (National Alliance Rainbow Coalition), en koalition, der for første gang har formået at holde størstedelen af oppositonspartierne i landet sammen, og han ser ud til at være det bedste bud på landets næste præsident.
Omfanget af oppositionens popularitet kom bag på selv de mest optimistiske oppositionstilhængerne, da Kibaki for lidt over en uge siden vendte hjem fra et hospital i England, hvor han havde været indlagt efter et alvorligt trafikuheld.
Han blev modtaget af mere end 150.000 mennesker, der myldrede ud på vejene mellem lufthavnen og Nairobis centrum for at hylde kandidaten. En køretur, der normalt tager 30 minutter, blev forlænget til mere end tre timer og Kibaki havde travlt med at vinke til folket fra sin kørestol der var fastsuret på toppen af en limosine.
»Velkommen hjem, præsident,« blev der sunget op og ned ad gaderne i Nairobi.

Frygt for efterspillet
Hvis Kenyas valgkommision på søndag afslører, at oppositionen har tabt, er der stor risiko for at volden griber fat i Kenya igen. Ved de sidste to valg føg beskyldninger og eksempler på snyd om ørerne på regeringen, og oppositionen accepterede kun modvilligt deres nederlag.
I år vil reaktionen fra oppositionen dog ikke være accept, hvis de taber på grund af snyd. En af oppositionens største profiler, Raila Odinga, har meldt ud, at han vil samle en million tilhængere i Nairobi og marchere til præsidentens residens for at kræve retfærdighed, hvis oppositionen taber, og de nærer mistanke til at regeringen har manipuleret med resultatet.
Volden lader til at være en uundgåelig del af demokratiske valg i Kenya, til stor skade for den vigtige turistindustri, og de mange kenyanere, der ikke ser sig selv som voldelige personer og ærger sig over det ry de voldelige hændelser giver udlandet, og som en taxachauffør i Nairobi siger:
»Vi har holdt Moi ud i 24 år. Det er bevis for at vi er et fredeligt folk,« griner han.

*Robin Ali Ahrenkiel El-Tanany er journaliststuderende og arbejder i øjeblikket for det kenyanske dagblad The People

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her