Læsetid: 2 min.

Advokatens ansvar

Lamperne blinkede advarende, men Erik Nyborg fra Mindships bestyrelse så ikke nogen valgmulighed
18. januar 2003

I retten
Advokat Erik Nyborg var den eneste jurist i Mindships bestyrelse og den, der havde mest erfaring med budgetter og økonomi. Den syv år gamle sag om Mindshipfondens mange ubetalte regninger fortsatte i går i Østre Landsret med Nyborgs forklaring på, hvorfor bestyrelsen ikke havde grebet ind tidligere over for den utilstrækkelige økonomistyring, der er skyld i, at en række kreditorer har sagsøgt Tor Nørretranders og bestyrelsesmedlemmerne for 12,5 mio. kr.
Nyborg mente ikke at have fået de nødvendige oplysninger for at kunne gribe ind tidligere og blev egentlig noget overrasket, da han i juni 1996 erfarede om restaurant Mindship Canteena som et fait accompli, ledsaget af et underskud på 986.000 kr.
– Hvordan var din reaktion? spurgte advokat, Niels Fisch-Thomsen.
»Vi havde regnet med at kunne få et 0-resultat ved forskellige besparelser. Men det her var jo en ændring og en ny situation, for nu skulle vi have indtægter.«
– Bekymrede det dig?
»Ja, i høj grad. Men at standse aktiviteterne ville jo have en voldsom konsekvens, idet vi ikke ville kunne gennemfører seminarerne under en betalingsstandsning.«
Det var pludselig blevet tungere og mere alvorligt at sidde i bestyrelsen, men Erik Nyborg mente ikke, man havde noget valg, men måtte køre videre i et håb om, at den snart meget populære restaurant ville kunne køre underskuddet hjem.

Fusk og slendrian
Dog, underskuddet blev større og større, og på et tidspunkt tændte revisor advarselslamperne med en påtale. I et brev skrev han direkte, at Mindships vicedirektør ikke forstod sig på økonomi, og at fonden i princippet var tæt
på en stille betalingsstandsning.
Da indikationen nåede frem til Nyborg, om at økonomien ikke blev styret godt nok, idet bruttoavancen var meget lavere end andre steder i branchen, (hvilket tydede på fusk og slendrian), begyndte man at se sig om efter en person, som kunne styre både økonomien og kokken, Boserup. Herom var der enighed i bestyrelsen, ligesom man ville prøve at køre Canteena videre som permanent restaurant. Også dette måtte man til sidst opgive. 12. november gik Mindship konkurs. Restauratør Torben Olsen havde meldt sig som mulig køber, men det turde man ikke løbe an på, da denne ønskede, at et finansieringsselskab skulle købe bygningerne først.
Kurator Michael Scherring samlede derefter ammunition på sine klienters vegne ved at bore i, om bestyrelsen havde fulgt budgetudviklingen tæt nok. Han var desuden interesseret i at vide, hvad det ville have kostet at bespise Mindships gæster via et cateringfirma i stedet for at etablere en restaurant.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her