Læsetid: 2 min.

Aids fører til voldtægt af piger

Voldtag en jomfru, og du får ikke aids. Den myte lever i Afrika og bidrager til, at flere piger helt ned i tre års alderen voldtages
23. januar 2003

Sex-misbrug af små piger er et voksende problem i Afrika. Det tyder nye tal fra Zambia og Sydafrika på. Den store udbredelse af aids bidrager til misæren, viser bl.a. en kommende rapport.
Fire gange så mange børn som for otte år siden bliver efter alt at dømme i år voldtaget i Sydafrika. Det oplyser børneorganisationen Childline, og direktøren Joan van Niekerk siger, at ni års forskning ved Røde Kors Hospitalet i Cape Town tyder på, at tre-årige piger er mere udsat for voldtægter end nogen anden aldersgruppe.
Længere nord på i Zambias hovedstad, Lusaka, kommer Kristelig Forening for Unge Kvinder (KFUK) også med gruopvækkende tal. I 1998 kom der 23 seksuelt misbrugte børn på foreningens klinik. I 2002 kom der 152.

Jomfru-myte
Selv om man skal tage statistik med et stort gran salt i Afrika, så tyder meget på, at der er en sammenhæng mellem de mange forulempelser af piger og aids. I næste uge offentliggør menneskerettigheds-organisationen Human Rights Watch (HRW) en 121-siders rapport fra Zambia. Heraf fremgår, at der er stort antal voldtægter af mindreårige, og at aids er en af årsagerne.
»Mange mænd kalkulerer med, at risikoen for at få aids er mindre, hvis de forgriber sig på jomfruer eller yngre kvinder. Samtidig er der en myte om, at hvis man er hiv-smittet, så kan man rense sig selv ved at have samleje med en jomfru,« fortæller Joanne Csete, som er redaktør af rapporten fra HRW.
Omkring en halv million piger i Zambia har ifølge HRW mistet en eller begge forældre, fordi de er døde af aids.
»De forældreløse piger er meget udsatte for seksuelle overgreb. Mange af dem har hverken deres forældres eller skolens beskyttelse længere, og de kan være nødt til at acceptere overgreb for at forsørge sig selv og mindre søskende,« siger Csete.
Ud over at blive ofre for voldtægt så pådrager mange piger sig også hiv-smitte. Fem gange så mange piger som drenge under 18 år er hiv-positive i Zambia. En statistik der ifølge FN’s Børnefond går igen i fem andre afrikanske lande.

’Den er helt gal’
FN’s særlige udsending vedrørende hiv/aids i Afrika, Stephen Lewis, er dybt forarget og sagde tidligere på måneden om situationen i Zambia:
»Der er noget helt, helt galt, når børn ofte er ofre for voksnes seksuelle overgreb.«
HRW anbefaler, at udenlandske donorer og regeringen i Zambia presser på for at gøre dommere og politimænd mere lydhøre over for voldtægtsofre og mere effektive i deres håndtering af voldtægts-sager. HRW anbefaler også, at man får flere piger i skole, hvor de kan være mere beskyttede.
På længere sigt drejer det sig om at få ændret kønsrollemønsteret. En hovedårsag til de mange overgreb er, at kvinder og især piger ikke regnes for noget i Zambia og for den sags skyld i de fleste andre afrikanske lande. Hvis man vil de mange voldtægter og aids-udbredelsen til livs, så er der ifølge blandt andre den danske socialantropolog, Margrethe Silberschmidt, ingen vej uden om at fratage afrikanske mænd noget af deres magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her