Læsetid: 3 min.

Både blæse og have bearnaise i munden

Danskernes slankeguru nummer et beskyldes nu for at have ført folket bag lyset og fortiet, at cola ikke er den mest oplagte slankedrik
29. januar 2003

Portræt
Rigets mægtigste og mest udskældte mænd er gerne dem, der ved, hvor danskerens sko trykker. Finansminister Thor Pedersen har fod på danskerens ømmeste punkt, tegnebogen, og får følgelig med grovfilen ved enhver tænkelig lejlighed. Arne Astrup, blandt venner kaldet Bearnaise-drengen grundet sin skamløse hang til den tunge sovsetype, har fod på danskerens badevægt, og det er ikke altid et fedt job at bestride.
Især ikke i denne tid, hvor Astrup er under skarp beskydning fra blandt andre lægen, medicinalfirmakonsulenten, forfatteren og politikeren Jørgen Winther (V).
Professor Astrup anklages for at snyde på vægten, når sukkerets farlighed afvejes, og for at sammenblande kasketterne som statslig slankeekspert og privat medicinmand. Fødevare-, sundheds- og videnskabsministrene er alarmeret, og den anklagede har truet Jørgen Winther med et sagsanlæg for injurier. Ja, sagen procederes faktisk allerede i formiddagsbladene.

Sukkede efter sukker
For ikke så længe siden var det de tragiske bivirkninger af slankemidlet Letigen – opfundet, men siden afskrevet af Arne Astrup – der ryddede forsiderne. I den seneste holmgang er det en anden af den driftige professors opfindelser, slankekost-tilskuddet Speasy, der bringer politikernes fedt i kog.
Angiveligt for ikke at blive beskyldt for dobbeltspil, når Speasy skulle markedsføres, har Arne Astrup pr. 7. februar opgivet sin prestigefyldte post som formand for Ernæringsrådet. Ironisk nok har han dermed pådraget sig skærpet mistanke.
For hvorfor gik han så længe rundt og sagde, at cola og de andre flydende sukkerbomber ikke var fedende, når enhver blot kunne kaste et blik over Atlanten og se, hvor mange overvægtige amerikanere der trænges i colaens fædreland?
Kan Ernæringsrådsformandens årelange begejstring for sukker hænge sammen med, at det danske sukkermonopol, Danisco, havde skudt penge i Astrups forskning? Antydningen ligger ligefor: Astrup er åndsfælle med Tage Voss, lægen, som i årtier fik penge fra tobaksindustri for sin høje cigarføring på vegne af tobakkens uskyld.

Barsler gav bagslag
Arne Astrup er rasende over beskyldningerne. Hvad angår Speasy har han nøje fulgt patentlovgivningen, der blev ændret til hans ugunst den 1. januar 2000 – Astrup nåede at indsende sin ansøgning nogle uger før.
Og når det kommer til de søde penge fra Danisco, kan han påpege, at han også her fulgte reglerne, der tilsiger ham at hente støtte fra det private erhvervsliv for at få statsfinansiering til sin forskning. At hans eget institut var seks år om at offentliggøre en undersøgelse, der i alvorlig grad belaster sukker i sodavand, er ikke udtryk for ond vilje og bestikkelse, men et hensyn til nuttede babyer! Den forsker på instituttet, der var ansvarlig for bearbejdning af talmaterialet, gik nemlig undervejs på barsel to gange, hvorfor undersøgelsen, der udførtes i 1995, først blev slutrapporteret i 2002.
I dag er Astrup godt træt af sukker, men i mellemtiden har danskernes sukkerforbrug selvfølgelig sat nye rekorder, og Ernæringsrådets kommende formand har fået rigeligt at rive i. Et forbløffende hverdagsdrama: Bromatologs barselsorlov forøger den danske befolknings vægt med tusindvis af tons!
Har Arne Astrup virkelig sovet (rævesøvn) i timen, hvad angår sukker? Eller forholder det sig sådan, at en masse embedsmænd, politikere og journalister – som i årevis har kendt erhvervslivets forskningsstøtte og
spist af hånden på den mand, der lægger oplysninger om sine bijobs og ben frit frem på Ernæringsrådets hjemmeside – nu med et sæt er vågnet op og febrilsk skal indhente noget, de måske har forsømt?

Arne Astrup
47-årig læge, ernæringsprofessor, slankemiddelopfinder, kogebogsforfatter og livsnyder med en arbejdsuge på
60-70 timer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her