Læsetid: 7 min.

De bedste unge briter

Så har det litterære magasin Granta udvalgt de 20 mest lovende unge forfattere i Storbritannien for det kommende tiår
10. januar 2003

(2. sektion)

Storbritannien
Hvert 10. år udpeger det litterære magasin Granta de 20 bedste unge (under 40) britiske forfattere. Det skete sidste gang i 1993, og nu er årgang 2003 på banen. To gange tidligere – i 1983 og 93 – har listen skabt furore, og fem dommere har siden september sidste år læst sig gennem 50 værker (udvalgt af 140 indstillet af forlagene) og ledt efter det store talent, den litterære forestillingskraft, det suveræne sproglige udtryk og ikke mindst læservenlighed, som også tæller i bedømmelsen.
Hvem har dommerne så fundet frem til i 2003?
Listen finder De nedenfor, men generelt var panelet ikke imponeret over udvalget denne gang, har de ladet forstå i forskellige britiske medier.
Nicholas Clee (redaktør af Bookseller) talte i avisen, The Observer, om »lidelsen ved at læse for mange overdrevent selvbevidste værker«.
»Der var nogle virkeligt frygtelige oplevelser, forklædte selvbiografier, dårligt strukturerede, for opstyltede som om skrivning var en slags stiløvelse. Generelt led de fleste kandidater under en overdreven lyst til at chokere. Der var også nogle stykker som simpelt hen var svære at læse; som om forfatteren ikke havde gjort sig den ulejlighed at engagere sig i læserne,« sagde han til avisen.
Alex Clark (anmelder på Guardian og London Review of Books) talte om værker, der var »tydeligt skrevet for hurtigt, fyldte med klicheer, romaner, som var båret af en god ide, men ikke ført til bunds, og især romaner, som ville have vundet enormt ved at være blevet skrevet igennem et par gange til«.
Dommerpanelets formand, Grantas redaktør Ian Jack, opsummerede – også i The Observer i søndags – at panelets fælles oplevelse var følelsen af, at for mange bøger bliver udgivet efter princippet om enarmede tyveknægte:
»Hvis man blot publicerer tilstrækkelige mængder, ender man med at få tre appelsiner på stribe på et eller andet tidspunkt«. Den britiske konklusion er ikke fremmed for den danske litterære debat, hvor udgivere og forfattere de seneste par år heftigt har diskuteret forlagenes udgivelsespolitik.
Nu, listen er kendt, giver det så nogen mening at tale om en bestemt slags ny forfattertype eller måske en generation af forfattere? De britiske dommere svarede »nej« til det spørgsmål. De valgte forfattere og bøger har tilsyneladende kun lidt til fælles. De udspiller sig meget forskellige steder – fra det 19. århundredes London, Skotland, Australien, Japan til Afghanistan, og genrerne varierer i stil og tone fra komedie til melodrama over introspektion. På den anden side er der en del sex og transgression og meget mere historisk skriveri end set før. Så måske....
Fat læsebrillen, og døm selv.

Granta listen 2003
*Monica Ali (35). Hendes første roman, Brick Lane, som bliver udgivet i år, handler om en familie fra Bangladesh, hvor datteren bliver sendt til London for at blive gift.

*Nicola Barker (36) har udgivet Behindlings (2002), Five Miles from Outer Hope (2000), Wide Open (1999), The Three Button Trick and Other Stories (1999), Heading Inland (1996), Small Warnings (1995) og Reserved Forecast (1993).

*Rachel Cusk (35) skriver om mødre og døtre og de skiftende vilkår for den engelske middelklasse under forandring. Hendes debutroman i 1993 vandt førstepladsen hos Whitbread og gjorde hende med et slag meget kendt. Hendes romaner er Saving Agnes (1993), The Temporary (1995) og Country Life (1997)

*Susan Elderkin (34) bliver beskrevet som en »generøs og ambitiøs« forfatter. Hendes to romaner foregår i henholdsvis Arizona og Alice Springs – sidstnævnte udkommer senere i år. Sunset Over Chocolate Mountains udkom i år 2000.

*Peter Ho Davies (36) har udgivet to novellesamlinger, og hans første roman, der bliver udgivet senere i år, foregår blandt tyske krigsfanger i Wales. Efter at have studeret på Cambridge University og i USA underviser Davies i dag i creative writing på University of Michigan. Equal love udkom i 2002.

*Philip Hensher ( 37) har senest udgivet romanen The Mulberry Empire, hvor han med kølig distance tager livtag med fejltagelserne og fantasierne fra den tidligere engelske viktorianske imperialisme. Hensher har udgivet The Mulberry Empire (2002), The Bedroom of the Mister’s Wife (1999), Pleasured (1999), Other Lulus (1994) og Kitchen Venom (1996).

*A.L. Kennedy (37) har hele tiden været en af favoritterne, og var også på Grantas liste i 1993. Hun har været dommer ved Booker pristildelingerne og underviser også i creative writing ved University of St. Andrews i Skotland. Hun har udgivet Everything You Need (1999), Original Bliss (1997), Cool Dreams of Lusty Bodies (1997), So I Am Glad (1995), Now that You’re Back (1994), Looking for the Possible Dance (1993).

*Hari Kunzru (33) har udgivet en roman, The Impressionist (2002). Hans impressionistiske og humoristiske stil, der læner sig en smule op ad stand-up comedy, samt hans fokusering på raceproblematikken, har givet ham ret blandede anmeldelser.

*Toby Litt (34) er en af de mest kendte forfattere på listen. Både hans seneste roman, Exhibitionism, og Deadkidsongs fra 2001, er i øjeblikket ved at blive filmatiseret. Hans øvrige bøger er Corpsing (2000) og Beatniks (1997).

*David Mitchell (33) skriver episke fortællinger fra det moderne Japan, men henter også inspiration fra computerspil og William Gibson. Han blev shortlistet som nummer ni til Booker prisen med sin indtil videre eneste udgivelse, Number 9 dream (2002).

*Andrew O’Hagan (34) har udgivet to romaner, og hans næste, Personality, udkommer i år. Han blev shortlistet til Booker prisen i 1999, men hans arbejde inkluderer også journalistik, arbejde som kritiker og forfatter af non-fiction. Han har trukket både på sin egen barndom, mordet på den toårige James Bulger og massemorderen James West i sin roste debutroman, The Missing, fra 1995. I 1999 udgav han derudover bogen, Our Fathers.

*David Peace (35) er nok den mindst klassiske litterat på listen. Han siger selv, at han aldrig havde forventet at få sine skriverier om The Yorkshire Ripper udgivet. Han skrev dem efter at have været stærkt optaget af ’den mørke side’ af området rundt om Yorkshire, hvor han er vokset op. Hans fire romaner om Ripper-sagen har titlerne 1974, 1977, 1980 og 1983.

*Dan Rhodes (30) udgiver sin næste roman, Timoleon Vieta Come Home, senere i år, og den handler om en hunds liv i Toscana, Italien. Hans første bog, Anthropology, indeholdt 101 fortællinger, nogle af dem kun på et par afsnit eller to med fokus på parforhold, og hvordan de ofte går galt. Hans næste udgivelse, Don’t Tell Me The Truth about Love, havde samme tema.

*Ben Rice (30) er en af de forfattere, juryen forventer sig mest af i forhold til udvikling, og som panelet er stolte over at have ’opdaget’. Han har kun udgivet en kort roman i 2001, Pobby and Dingan – om en lille piges imaginære venner, som foregår i de australske diamantminer.

*Rachel Seiffert (31) første roman, The Dark Room (2001), indeholder tre historier om Tyskland fra 1920 op til i dag og behandler temaet om skyld og ansvar i nazitiden. Hun er født i England og har tyske og australske forældre. I dag bor hun i Berlin.

*Zadie Smith (27) er den mest kendte forfatter på listen. Hun betegnes som sin generations litterære superstar efter succes-debutromanen, White Teeth, i år 2000. Hendes næste udgivelse, The Autograph Man (2002) fik dog blandede modtagelser.

*Adam Thirlwell (25) får sin første roman, Politics, udgivet i år, og den handler om en ménage à trois i det nordlige London. Hans eneste anden udgivelse, Kunsten at give oralsex, en artikel, vakte en vis moro – og furore – da den udkom i det litterære magasin Arete. Her skrev Thirlwell at den moderne litteraturs beskrivelser af fellatio som bedrevet af forfattere som Salman Rushdie og Michael Houllebecq ikke levede op til forbilledet, James Joyce

*Alan Warner (38) er født i det vestlige Skotland, men bor og arbejder nu i Dublin, Irland. Hans seneste roman, The Man Who Walks (2002) ,giver et »foruroligende billede af det skotske Højland i forfald«. Hans romaner har modtaget flere priser, og to af dem er filmatiseret – The Sopranos blev en verdenssucces. Den udkom i 1999, og derudover har han publiceret These Demented Lands (1998) og Morvern Callar (1996)

*Sarah Waters (36) blev både shortlistet til Whitbread- og Booker prisen med sine moderne fortælleglade gennemskrivninger af fiktion om viktoriatidens England. Da Tipping the Velvet fra 1998 blev filmatiseret til tv- brug i det britiske, blev hun – som man siger på engelsk – »et house-hold name«. Derudover har hun udgivet Fingersmith (2002) og Affinity (1999).

*Robert McLiam Wilson (38) er en kontroversiel politisk satiriker og udgiver sin næste roman i år efter en længere pause. Den forrige, Eureka Street (1996), foregår i Belfast. Wilson er dybt engageret i livet i det nordirske og har angrebet Nobelprisvinderen Seamus Heaney for at være »bevidst uengageret« i politik; for at – med Wilsons ord – »udelade det upoetiske og meget rodede stof, der hedder virkeligheden«. Han har også udgivet romanerne Ripley Bogle og Manfred’s Pain.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her