Læsetid: 3 min.

Blix: Ingen beviser mod Irak

Krigsrisikoen er ikke mindsket, men afgørelsens time trækker ud
10. januar 2003

Irak i skudlinjen
Mens 60.000 amerikanske soldater står opmarcheret og klar til handling i Golf-regionen, og EU’s græske formandsskab samtidig bebuder en fredsmission til de arabiske lande for at forhindre krig, aflagde chefen for FN’s våbeninspektører Hans Blix torsdag rapport til FN’s Sikkerhedsråd om de foreløbige inspektioner i Irak.
»Vi har nu været der i to måneder, og vi har dækket landet i stadig mere omfattende runder, og vi har ikke fundet nogen ’smoking guns’«, dvs. ingen tegn på irakiske masseødelæggelsesvåben, sagde Blix til verdenspressen på vej til sit møde med medlemmer af Sikkerhedsrådet.
Samtidig oplyste direktøren for Det Internationale Atomenergiagentur, Mohamed ElBaradei, som har egne inspektører i Irak, at en omdiskuteret sending aluminiumsrør i Irak ikke kan bruges til fremstilling af beriget uran, som USA og Storbritannien har antydet, men derimod må være beregnet til brug i forbindelse med konventionel raketteknologi, sådan som irakerne hele tiden har sagt.

Afdæmpede udsagn
Våbeninspektørernes meldinger betyder, at USA fortsat ikke har fået den konkrete melding, der kan berettige en indkaldelse af FN’s Sikkerhedsråd for at drøfte en militæraktion mod Saddam Husseins styre.
Våbeninspektørernes chef sagde dog også torsdag, at det dokument på 12.000 sider, som regeringen i Bagdad afleverede til våbeninspektørerne i begyndelsen af december, synes mangelfuldt.
»Jeg kan ikke sige, at vi ikke har fundet mere, efterhånden som vi er kommet ned i tekstens finere detaljer,« sagde Blix. »Men vi mener, at dokumentet mangler svar på en hel del spørgsmål« om Iraks våbenprogram.
En talsmand for våbeninspektørerne tilføjede, at »vi finder flere huller (….) i alle kategorier,« uden at han eller Blix dog ville præcisere, hvor Iraks informationer er mangelfulde.
FN’s Sikkerhedsråd har sat den 27. januar som frist for våbeninspektørernes officielle afrapportering om tilstedeværelsen eller fraværet af biologiske og kemiske masseødelæggelsesvåben i Irak. Inspektørerne har for længst meddelt, at en komplet og tilbundsgående undersøgelse af Irak vil tage mange måneder, måske et år, og i løbet af onsdag og torsdag gav både den amerikanske udenrigsminister Colin Powell og Storbritanniens premierminister Tony Blair klart udtryk for, at 27. januar ikke er en magisk dato.
»Vi vil se, hvad de afrapporterer, først den 9. januar (i går, red.) og siden den 27. januar, hvor de afleverer en formel rapport til os, idet dette dog ikke er en endelig rapport, men en formel præsentation af deres arbejde de to første måneder,« sagde Powell onsdag i et interview med Public Radio International.
Tony Blair sagde tilsvarende torsdag, at FN-inspektørerne skal gives »tid og rum til at gøre deres arbejde,« og at den 27. januar ikke skal ses som en deadline.
»Præsidenten (Bush, red.) er opsat på at finde en fredelig løsning på dette problem,« sagde Powell og tilføjede, at hvis Saddam Hussein afleverer alt, hvad han har og »ikke prøver at snyde, ikke prøver at skjule noget, så vil vi være på vej til en fredelig løsning.«

EU-initiativ
Den britiske udenrigsminister Jack Straw sagde torsdag tilsvarende, at målet er en afvæbning af Saddam Hussein snarere end et regimeskifte.
Den lidt blødere sprogbrug i både den amerikanske og den britiske regering kan være udtryk for, at man overvejer at lade våbeninspektørerne fortsætte i lang tid endnu i formodningen om, at de til sidst vil finde de beviser på et program for masseødelæggelsesvåben, som USA og Storbritannien fortsat mener eksisterer.
En såkaldt højtstående diplomatisk kilde sagde torsdag til den britiske avis The Daily Telegraph, at »Der er en forventing om, at der kommer en krig før sommer på grund af varmen, men efteråret vil være et lige så fornuftigt tidspunkt, og i mellemtiden ville Saddam Hussein være blevet langt mere stækket af våbeninspektørerne.«
Hvis afgørelsens time ikke udløses med våbeninspektørernes rapport den 27. januar, men trækker ud, kan det også give mere tid til det overraskende fredsinitiativ, som EU’s netop tiltrådte græske formandsskab nu har præsenteret.
Den græske udenrigsminister George Papandreou siger til Reuters, at formandsskabet i slutningen af januar vil indlede en rundrejse til de arabiske lande i et forsøg på at bane vej for en fredelig udgang på konflikten med Irak.
»Som EU-formandsskab har vi besluttet, at vi ikke bare kan vente på, at tingene sker,« siger Papandreou.
Parallelt med fredsinitiativer og afdæmpede udmeldinger fortsætter troppeopbygning rundt om Irak. 25.000 amerikanske soldater ventes i nær fremtid at slutte sig til de 60.000, der allerede er på plads i Golfen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her