Læsetid: 3 min.

Byd på en ø

Efter det succesrige salg via internettet af den californiske by Bridgeville bør det naturligvis overvejes at udbyde Bornholm på samme måde
9. januar 2003

Net-auktion
Foden under eget bord – det er rart. Men hvorfor stille sig tilfreds med det, når man kan få foden under og på meget mere?
Måske har det britiske firma Arriva tænkt sådan, da det indfriede enhver karsk drengs drøm ved at vinde en dansk jernbane. Tænk engang at køre rundt med sit helt eget private futtog, tilmed vundet med blot næstbedste bud, fordi den danske regering ville det således hen over hovedet på statsbanerne. Flot, Arriva, og synd at I skulle starte kørslen midt i en snestorm – gå ikke over sporet, der kommer sne!

Silo solgt for en slik
Men næste gang kan firmaet nu godt sætte ambitionsniveauet et par huller op i bommen. Andre steder på kloden nøjes man ikke med at byde på en skallet jernbane, men på en hel by. Det var tilfældet, da Bridgeville i det nordlige Californien forleden blev solgt på en internet-auktion arrangeret af det amerikanske firma eBay. Fra hele verden indløb 250 seriøse bud, og byen, der forgæves havde været søgt solgt via traditionelle ejendomsmæglere, gik for 13 millioner kroner.
Mere skulle der ikke til for at blive den lykkelige ejer af det naturskønne sted med 25 indbyggere, eget posthus og postnummeret 95526, ni huse, en stump flod med en gammel bro over, en kirkegård – samt endog et par marihuanamarker.
Bliver man grøn af misundelse, når man hører om dette indkøbskup, skal man ikke fortvivle, for der kommer snart en ny chance. Internetauktioner bliver nemlig mere og mere populære, og alt handles i dag på eBay. For nogen tid siden solgtes i USA en underjordisk betonsilo til
atomraketter (dog uden faretruende indhold), og indtil den 16. januar kan man hos eBay byde på en ægte tropeø, Thatch Cay blandt Jomfruøerne.
Hvorfor ikke sætte kriseramte Farum Kommune til salg på nettet? Måske en norsk oliemillionær kan se charmen i stedet, der er kendt for gode, gennemsponsorerede sportsfaciliteter, velassorterede vinforretninger i den dyre ende og nærhed til indflydelsesrige kredse i et liberalt regeringsparti.
En anden oplagt genstand for internet-auktion er Bornholm. Hvis Arriva tænker på at byde, bør de vel først lige have at vide, at den sidste jernbane derovre blev nedlagt for omkring 50 år siden. Men ellers har en køber mange muligheder med øen, der dog sine steder har karakter af et håndværkertilbud – en ruin ved Hammeren trænger således til en del istandsættelse. Øen har en række runde kirker, som måske kunne anvendes som lagre til oste eller lignende cirkulære produkter. Desuden er der en masse klipper, som kunne saves i mindre stykker og sælges som souvenirs til turisterne.

Forbindelse til Berlin
Bornholmerne må efter et salg nok forberede sig på, at den planlagte jævnlige færgeforbindelse til og dermed delvise sammenlægning med Køge, vil blive opgivet. Til gengæld kan man, hvis øen finder en tysk køber, glæde sig til en fast forbindelse. Ikke til København selvfølgelig, men en boret tunnel direkte til Berlin, så tyskerne kan køre i Mercedes hele vejen til Østersø-øens små sjove huse, hvor de kan købe Krølle Bølles is med røget sild.
Og når Bornholm er trygt afsat, må turen komme til en anden problem-ø i det danske imperium: Grønland. Her vil amerikanerne grumme gerne opstille en raketdims, der peger mod De Forenede Slyngelstater. Byd dog den påtænkte plads ud i licitation på internettet, kære grønlændere, og sælg i samme hug en gevaldig stump af indlandsisen, som jo bare ligger der og driver den af på den kolde side og ikke er til megen nytte. Så får vi se, om det bliver George W. Bush eller Saddam Hussein, der byder højest.
Jo, ingen tvivl om det: Internet-auktioner er herlig underholdning og kommet for at blive.

nwww.ebay.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her