Læsetid: 1 min.

Til dans

Zlatko Buric udnytter perioder med arbejdsløshed til at spille gadeteater med kroatiske og danske venner. Han priser det danske dagpengesystem
10. januar 2003

(2. sektion)

Ikke panisk
Perioder med arbejdsløshed har givet mig mulighed for at udvikle min kreativitet,« fortæller Zlatko Buric, der med sin berømte accent er mest kendt som skummel indvandrer i filmen Pusher.
»De fleste skuespillere i Danmark er kontraktansat til et enkelt job ad gangen. Derfor er de under konstant pres for at finde det næste job.«
»På den anden side er det danske dagpengesystem en stor hjælp i de perioder, hvor man oplever arbejdsløshed, for så behøver man ikke blive panisk.«
– Hvordan tackler du de dage, hvor du ikke har arbejde?
»Jeg når aldrig til det punkt, hvor jeg føler mig arbejdsløs, for jeg har nogle danske og kroatiske venner, jeg kan spille skuespil med, når jeg ikke arbejder. Vore forestillinger handler mere om kunst end om penge og giver mig derfor optimale muligheder for at udvikle min kreativitet.«
Zlatko Buric har på denne måde optrådt på gader og i skumle baggårdsklubber over hele Europa, og der er tydeligvis tale om en yndet beskæftigelse. Når Buric fortæller om forestillingerne, er det i samme gebrokne og entusiastiske tone, som han benyttede, dengang Kim Bodnia skulle ’bustes’.
»Når vi skal lave sådan en forestilling, skal vi helst have en kæmpe scenografi. Men samtidig skal det være billigt. Vi laver derfor hele molevitten af billige materialer fra nabolaget. Det kan f.eks. være mel, græs, grøntsager, skrot og anden affald. Med disse pragtfulde materialer kan man bygge de vildeste skulpturer og instrumenter, der kan bruges på stedet.«
– Er det så Shakespeare, I spiller?
»Nej, det er mere noget i retning af moderne dans...«
– Danser du moderne dans!?
»Ja, det kan man godt sige – hvis jeg kan blive fræk nok.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her