Læsetid: 2 min.

Demokratisk overskud

21. januar 2003

Spot
En tilbagevendende problemstilling i den danske EU-debat er det såkaldt ’demokratiske underskud’, der præger det europæiske samarbejde.
Udtrykket falder ind under samme kategori som ’bureaukrati’: Det er ikke synderligt præcist, men alle kan blive enige om, at det er af det onde.
Uden at tage stilling til, hvorvidt institutionerne i Danmark er mere eller mindre åbne end i Bruxelles, kan man dog konstatere, at mange opfatter EU som lukket og unødvendigt bureaukratisk, hvilket i en eller anden forstand er et demokratisk problem.
EU’s institutioner har det handicap, at de fysisk befinder sig langt væk. Men derudover kan det faktisk sagtens lade sig gøre at overvære en parlamentsdebat i Strasbourg eller Bruxelles. Her er sågar udvalgsmøderne – i modsætning til Christiansborg – åbne for publikum.
Når man taler om demokratisk underskud i EU-systemet er præmissen som oftest, at det danske system er bedre i betydningen ’mere gennemskueligt og mere åbent’. Det er det måske også, men måske føles det bare sådan.
De fleste har vel en fornemmelse af at kende Christiansborg: Der går dårligt en dag uden at en politiker på Christiansborgs gange får stukket et kamera op i hovedet og bliver bedt om at udtale sig om en aktuel sag.

Men man kunne jo spørge sig selv: Hvornår har jeg sidst været på Christiansborg, hvornår har jeg rent faktisk overværet en folketingsdebat, og hvor godt kender jeg egentlig huset? I hvilket omfang kan det overhovedet lade sig gøre lige at stikke hovedet indenfor og følge med i debatten? Med andre ord: Er Christiansborg så åbent – eller føles det bare sådan. Hvor mange af de mennesker, der dagligt cykler forbi Christiansborg sætter nogen sinde fødderne på Borgen?
Det skal her som sagt ikke handle om en sammenligning af to så væsensforskellige institutioner som Folketinget og Europa-Parlamentet. Min pointe er sådan set bare, at en masse mennesker aldrig sætter deres ben hverken det ene eller det andet sted.
Derfor er det ualmindeligt prisværdigt, at DK4 påtager sig at sende fra både Folketingets og Europa-Parlamentets debatter, selv om det på ingen måde kan være en seermagnet. Dermed hjælper DK4 om ikke andet med at ophæve den fysiske afstand til Bruxelles – og til København for de, der ikke lige måtte bo i hovedstaden.
DK4 sender i dag fire timers forespørgselsdebat om Thor Petersens overholdelse af en række gældende love.
’Efterfølgende programmer kan udgå’, står der i programoversigten.

*Folketingsdebat.
DK4 13.00-17.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her