Læsetid: 2 min.

Detroit fakta

17. januar 2003

(2. sektion)

Musikere, der med udgangspunkt i Detroit og Michigan har gjort en forskel. Musikere, nævnt i temaet, er ikke med:

*Kenny Burrell, født 1931, Jazzguitarist, som var Duke Ellingtons favorit (selv om de aldrig indspillede sammen). Burrells distinkte, lidt pertentlige stil er forankret i bop. Han har spillet med Billie Holiday, Stan Getz, Coltrane og Quincy Jones. Samt ikke mindst under eget navn i trioer og kvartetter.

*MC5 rockgruppe, dannet i 1964 og opløst 1972. Under ledelse af guitaristerne Wayne Kramer og Fred ’Sonic’ Smith blev bandet husorkester for det venstreradikale White Panther-parti. Deres debut, det liveindspillede Kick Out The Jams, er en rockklassiker, som har inspireret alt og alle fra Velvet Underground til The Clash. Smith var gift med Patti Smith fra 1980 til ’94, hvor han døde af kræft.

*Iggy Pop (James Newell Osterberg), f. 1947 i Muskegon, Michigan. Iggy kaldes ’Godfather Of Punk' og grundlagde de epokegørende The Stooges. Iggy forsvandt i narkomisbrug, men blev genrejst af David Bowie, der deltog i indspilningen af The Idiot og Lust for Life sidst i 70’erne. Har siden udsendt bl.a. albummet Blah Blah Blah i 1986.

*Alice Cooper (Vincent Damont Furnier), f. 1948. Sanger og sangskriver, som gav heavyrock et radiovenligt pop-touch og en spektakulær. gotisk humor – det er ham med slangen. De senere år har han koncentreret sig om at forbedre sit golfhandicap.

*Ted Nugent, f. 1948, guitarist og sanger, som med de lokale Amboy Dukes hittede i 1968 med den psykedeliske »Journey To The Center Of Your Mind«. Som solist blev Nugent alle luftguitaristers spejlbillede. Stærkt højreorienteret og i bestyrelsen for den indflydelsesrige lobbyorganisation
National Rifle Association.

*Bob Seger f. 1945 i Dearborn, Michigan. Sanger og sangskriver i den arketypiske stil. En slags Bruce Springsteen uden ’jeg skal frelse verden-attitude’. Slog efter 11 album (!) bredere igennem i 1978 med Stranger In Town og har siden holdt kursen og i nogen grad kvaliteten.

*Madonna (Louise Ciccone), f. 1958 i Bay City, Michigan. Startede med at lave club-numre med Detroit-vennen Steve Bray i New York i 1980. Brød igennem med »Holiday« i 1982-83, og året efter grundlagde Like A Virgin hendes globale berømmelse.

*Dave Marsh f. 1950, kritiker og forfatter. Blandt USA’s mest toneangivende kritikere og journalister. Har skrevet bøger, bl.a. om Bruce Springsteen samt redigeret pladeguider for Rolling Stone, hvor han har virket som redaktør og anmelder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her