Læsetid: 3 min.

Efterret uden kok

I efterspillet om Mindship fortalte Tor Nørretranders i går om Boserups svævende køkken, men selv slipper den ustyrlige kok for at give møde
15. januar 2003

I retten
Om titlen var inspektør, vicevært eller elektriker får stå hen i det uvisse, men under alle omstændigheder var han selvbevidst, den praktiske herre, der for en kort stund udsatte afhøringen af Tor Nørretranders efter frokostpausen i går i Østre Landsret.
En af advokaterne gjorde opmærksom på, at der manglede en pære i en af lamperne.
«Ja, der mangler sgu så meget her,« udbrød rets-elektrikeren af et godt hjerte, så alle kunne høre det.
«Om et øjeblik kommer jeg kravlende nede mellem Deres ben,« sagde han advarende til den kvindelige advokat og ganske rigtigt. Lidt efter lå han på gulvet og rodede med ledninger til mikrofoner.
Han bad høfligt retsformanden sige et par ord, for nu skulle der laves stemmeprøve – ligesom ved koncerter. (Desværre begyndte de tre dommere ikke at rocke og rulle. Det ville have livet op.)

Ikke en straffesag
Hvis det var en film, kunne elektrikeren være spillet af Lars Kaalund eller Mads Mikkelsen, eller Henrik Jandorf, men det var ikke en film, det var dagen, hvor forfatteren til den aktuelle bestseller, Det generøse menneske, skulle fortælle sin version af alt det, der skete den sommer for syv år siden, da det stort tænkte Mindship-projekt løb løbsk, rent økonomisk, på Holmen i kulturbyåret, 1996. Nørretranders var direktør for foretagendet.
Først må man gøre sig én ting klart. Sagen er civilretlig og ikke strafferetlig. Og fordi der er tale om et beløb på over en halv million – i dette tilfælde 12,5 mio. kr. – starter sagen ikke i byretten, men i landsretten.
Det belærte advokat Axel Kierkegaard fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel Kierkegaard os om i en pause.

150 kreditorer
Kierkegaard er ikke det eneste litterære navn i den forgyldte drøm af en sal med fine, gamle malerier og spejle fra loft til (næsten) gulv, hvor sagen finder sted - stilen kun brudt af nogle vældige PH-lamper i loftet. En af de fem sagsøgte er digteren Inger Christensen, der har skrevet om Sommerfugledalen og fik Det svenske Akademis fornemme litteraturpris.
Hun sad i bestyrelsen for Mindship sammen med lægen og hjerneforskeren, Bente Pakkenberg, advokat Erik Nyborg og professor Klaus Bechgaard (formand). Ca. 150 kreditorer, små og store, vil have ialt 12,5 mio. kr., og det store, juridiske spørgsmål er, om Nørretranders og bestyrelsen kan gøres personligt ansvarlige. Det kan bestyrelser i særligt grove tilfælde – Nordisk Fjer i sin tid f.eks.
Havde bestyrelsen nogen anelse om, hvad der foregik? Greb man ind for sent eller til tiden?

Raslebøssen
Tor Nørretranders var blevet særdeles populær for sin bog, Mærk Verden, og en række tv-udsendelser, hvor han fortalte om videnskab, så enhver kunne forstå det. Alene navnet virkede som en døråbner, da han ville realisere sin idé om et sted på Holmen, hvor kunst og videnskab kunne mødes i dialog.
I retten fortalte han beredvilligt – han er vant til at holde foredrag – udspurgt af sin advokat, Hans Christoffersen, om sine møder med bl.a. A. P. Møller-folkene, Mouse House og Kaospiloterne, nationalbankdirektøren, Kulturministeriet og senere også Asger Aamund og Chr. Rovsing. Der skulle samles penge sammen »med raslebøssen«, som han udtrykte det, og det blev der, men ikke så mange som håbet, så da »skibet« stævnede ud, manglede man endnu en hovedsponsor fra erhvervslivet.

Mobilos
Det var det ene. Det andet var, at kokken Henrik Boserup blev ansat til at drive restauranten, Mindship Canteena. Boserup foldede sin utopiske drøm ud: Et svævende køkken på en bro i otte meters højde mellem to ramper inde i hallen.
Myten vil vide, at Henrik Boserup ansatte en hærskare af unge tjenere og tjenerinder efter en audition, og at de kørte rundt på rulleskøjter og med mobiltelefoner, mens Boserup selv rørte i gryderne fra en motorcykel.
Myten overdriver, men det var noget i den retning, og folk strømmede til restauranten for at se showet, omsætningen var stor, men pengene fossede ud af kassen.
Mærkeligt nok skal kokken og forfatteren til bestselleren, Mad, ikke – efter planen –afhøres i Østre Landsret. Han kræves heller ikke til økonomisk ansvar, da kreditorerne på forhånd har opgivet at hente penge ud af ham.
Sagen fortsætter på torsdag med krydsforhør af Tor Nørretranders og procederes den 4.-7. februar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her